Få av förra valets miljölöften har blivit verklighet

Naturskyddsföreningen har granskat riksdagspartiernas agerande i miljöfrågan. Av 20 frågor får regeringspartierna underkänt i elva, tveksamt i fem och godkänt i fyra.

Få av förra valets miljölöften har blivit verklighet

Enligt granskningen har få av förra valets miljöpolitiska löften omsatts i politisk handlingskraft. Och det är Moderaterna som drar ned regeringens miljöpolitik.

– Vi ser ett stort glapp mellan vallöften och konkret utfall i politiken. Det små regeringspartiernas politik tycks ha fått ge vika för Moderaternas dominans. Utifrån de goda förutsättningarna är det unikt att en regering backar så mycket i så många frågor på så kort tid som vår granskning visar, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Regeringspartierna får enbart grönt ljus i fyra av de granskade frågorna. Bland oppositionspartierna fick Miljöpartiet grönt ljus i 17 frågor, Vänsterpartiet i 16 medan Socialdemokraterna fick godkänt i nio frågor.

Mikael Karlsson konstaterar att Miljöpartiet och Vänsterpartiet verkar ha påverkat Socialdemokraterna i positiv riktning i miljöfrågorna, förutom undantaget att Socialdemokraterna backar i frågan om skatteväxling.

Moderaterna bromskloss

Som exempel tar Naturskyddsföreningen upp att Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet lovade att förbjuda bromerade flamskyddsmedel och PFOS i Sverige men att detta inte har skett. Folkpartiet var sämst på att infria sina vallöften då de misslyckades i frågor som bland annat skogsskydd, klimatgaser och elcertifikat.

– Allt är inte nattsvart. Moderaterna har varit en bromskloss men erkänner samtidigt numera att det behövs aktiv politik för att hantera miljöfrågorna. Det visar sig i en mer positiv grundsyn på miljöskatter och skatteväxling, men ordentliga miljövinster kräver att teorin blir praktik bortom det marginella, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Håll utkik!

Vill du läsa mer om hur partierna ser som de största miljöfrågorna under nästa mandatperiod och hur de ska främja företags miljöarbete ska du hålla utkik efter Miljö & Utveckling 4 som kommer ut den 1 september. Där kan du också läsa om hur miljöchefen kommer att rösta i valet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.