Expertrådet: Skrota stödet till fossila bränslen

Klimat EU:s klimatråd uppmanar medlemsländerna att skrota de statliga stöden till fossila bränslen. Samtidigt forsätter Sverige subventionera fossilverksamhet, visar Naturskyddsföreningens granskning.

Expertrådet: Skrota stödet till fossila bränslen
Foto: Adobe Stock

EU:s arbete för att nå klimatmålen till 2030 och 2050 går framåt, men mer behöver göras. Det är slutsatsen i en ny rapport från EU:s klimatvetenskapliga råd, ESABCC.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– EU har gjort stora framsteg på senare år för att stärka sitt klimatpolitiska ramverk. Men det är en kamp mot klockan för att bli klimatneutrala till år 2050 och vi har inte råd att nu luta oss tillbaka, säger klimatrådets ordförande Ottmar Edenhofer i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att tempot på utsläppsminskningarna behöver fördubblas jämfört med snittet under 2005–2022.

13 rekommendationer för att nå klimatmålen

Vidare ger klimatrådet 13 rekommendationer för hur de respektive klimatmålen kan nås. Särskilt behöver de klimatåtgärder som ligger utanför EU:s handelssystem med utsläppsrätter, som medlemsländerna själva ansvarar över, skruvas åt konstaterar forskarna.

Klimatrådet rekommenderar också EU-länderna att skrota subventionerna till fossila bränslen. Enligt rapporten har det statliga stödet till fossila bränslen legat på ungefär 50 miljarder euro per år, fördelat över alla EU-länder. Under 2022 ökade det till 120 miljarder euro, till följd av energikrisen.

Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds universitet, är en av de experter som tagit fram rapporten. Till Sveriges Radio säger han att det är en ”snabb och enkel” åtgärd att skrota stöden till fossila bränslen.

Så mycket fossila bränslen subventionerade Sverige

I samband med offentliggörandet av EU-rådets rapport, har Naturskyddsföreningen publicerat en granskning över Sveriges subventioner till fossila bränslen. Enligt granskningen uppgick stödet 2023 till 31 miljarder kronor, vilket är elva miljarder mer än hela miljöbudgeten och högre än på flera år. 2018 låg summan på 30 miljarder kronor. Sedan dess har subventionerna minskat, för att åter öka 2022, enligt Naturskyddsföreningen.

– Trots att vi befinner oss mitt i en klimatkris ökar subventionerna till fossila bränslen. Det är oansvarigt av regeringen, som genom Parisavtalet lovat att avskaffa de fossila subventionerna för att vi ska kunna nå klimatmålen, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Fakta

Här är de fem största subventionerna till fossila bränslen i Sverige

  • Lägre energiskatt för dieselbränsle: 13,4 miljarder kronor
  • Avdrag för resor till och från arbetet: 7,4 miljarder kronor (+2,5 miljarder sedan 2022)
  • Skattebefrielse för utrikes flyg: 4,6 miljarder kronor
  • Skattebefrielse för inrikes sjöfart: 980 miljoner kronor
  • Nedsatt koldioxidskatt för dieselbränsle till arbetsmaskiner och fartyg inom jord-, skogs- och vattenbruk: 950 miljoner kronor

Källa: Naturskyddsföreningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.