Hållbart samhällsbyggande

Cirkulär ekonomi i bygg och planering
10 november 2021
Digital och interaktiv konferens

En heldag om hållbart samhällsbyggande med cirkularitet i fokus

Välkommen till den digitala och interaktiva konferensen Hållbart samhällsbyggande som ger dig det senaste inom cirkulär ekonomi för bygg och samhällsplanering med case, teori och inspiration.

| Hållbart samhällsbyggande

Plats Digital och interaktiv konferens
Tid 10 november 2021, 08:00 - 16:00
Pris 6 990:- exklusive moms

Cirkulär ekonomi är hett inom byggsektorn och på stark frammarsch inom samhällsplanering. Här kommer vi lyfta spännande exempel på mer cirkulärt byggande och tar upp frågan om det teoretiska ramverk som behövs för att skapa en fungerande cirkularitet i byggsektorn.

Kontakt

Har du frågor? Välkommen att kontakta oss på  event@pausermedia.se

Men vi nöjer oss inte med att prata bygg. Minst lika viktigt för omställningen är samhällsplaneringen. Hur planerar man för ökad cirkularitet?

Ta del av andras erfarenheter och låta dig inspireras av kunniga föreläsare. Här får du också bekanta dig med internationella spetsprojekt, både inom bygg och samhällsplanering.

Välkommen!

Program

Fäll ut alla
 • 08:00 - 09:00

  Logga in och upptäck arenan

  Innan livesändningen startar kan du logga in och bekanta dig med den digitala arenan. Det finns även möjlighet att besöka utställarna i de digitala montrarna.
 • 09:00 - 09:05

  Livesändingen startar – Välkomna!

  Huvudscenen
  Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm, moderator för dagen, hälsar välkomna och inleder dagen. Talare

  Ingar Lindholm

  Moderator, Miljö & Utveckling
  Ingar Lindholm är chefredaktör för tidningen Miljö & Utveckling och nyhetsbrevet Hållbart samhällsbyggande. Hon har bevakat byggfrågor i över tio år och är specialiserad inom energieffektivitet, miljö och innemiljöfrågor.

  Anna Alexandersson

  Sidekick moderator, Miljö & Utveckling
  Anna Alexandersson är redaktör för nyhetsbrevet Hållbart samhällsbyggande och dagens sidekick.
 • 09:05 - 09:40

  Framgångsnycklar för hållbarhet och ökad cirkularitet

  Huvudscenen
  Hur får vi människor att brinna för något de egentligen struntar i? Amanda Borneke, byggbranschens egen hållbarprofil, delar med sig av sina hemligheter för framgångsrikt hållbarhetsarbete. Lyssna till hennes framgångsnycklar som låst upp industriellt återbruk för en av Sveriges mest konservativa branscher – bygg och rivningsbranschen. Talare

  Amanda Borneke

  Specialist i cirkulär ekonomi, Sweco
  Amanda Borneke är specialist i cirkulär ekonomi på teknikkonsultföretaget Sweco. Amanda driver hållbarhetsarbete med en WOW-faktor och fungerar som personlig tränare, fast för företag och inom hållbarhet. År 2018 bodde Amanda i Zambia där hon utvecklade kommunens första återvinningscenter och insamlingssystem. Hon har också bott i norra Indien och arbetat med hållbara värdekedjor inom textilindustrin. Tillbaka i Sverige, utvecklades Amanda Borneke framgångsrikt från att vara en del av traditionell rivning till att bli en ledande röst för industriellt återbruk.
 • 09:40 - 10:15

  Cirkularitet i samhällsplaneringen: Så gör Nederländerna

  Huvudscenen
  Jorrit Vervoordeldonk kommer från nederländska Metabolic, en verksamhet som kombinerar forskning och konsultarbete inom cirkulär ekonomi och hållbar stadsbyggnad. Han kommer att kort presentera Metabolic och sedan ge en rad exempel på cirkularitet i stadsbyggnadsprojekt. Ett exempel är Achtersluispolder, där ett gammalt industriområde omvandlas till ett cirkulärt, energineutralt område med både bostäder och verksamheter. (Föredraget hålls på engelska.) Talare

  Jorrit Vervoordeldonk

  Cities Consultant, Metabolic
 • 10:15 - 10:20

  Kort från utställarna

  Huvudscenen
  Korta snabba presentationer med information från våra utställare.
 • 10:20 - 10:45

  Förmiddagspaus

  Under förmiddagspausen kan du passa på att sträcka på benen och hämta kaffe, interagera med talare och deltagare i arenan eller besöka utställarområdet.
 • 10:45 - 11:20

  Gammalt blir nytt i Idéfabriken

  Huvudscenen
  Med projekt som Resource Rows och Upcycle Studio har Nrep tänjt på gränserna för hur mycket återbrukat material som kan användas i ett nybyggnadsprojekt. Nu ska företaget utveckla ett område i Skarpnäck i södra Stockholm: Idéfabriken. Fokus ligger på återbruk. Gustaf Lilliehöök, Nrep, delar med sig av erfarenheter från de tidigare projekten och berättar om Idéfabriken. Talare

  Gustaf Lilliehöök

  Partner, Nrep
  Gustaf Lilliehöök leder NREP:s strategiska arbete för social och miljömässigt hållbar utveckling av stadsmiljöer och fastigheter. Innan Gustaf blev en del av NREP:s ledningsgrupp 2012 arbetade han på IFC, den del av Världsbanken (FN) som stödjer och investerar i privata företag som en drivande kraft för hållbar ekonomisk utveckling.
 • 11:20 - 11:40

  Så utvecklas regelverk och styrmedel

  Huvudscenen
  Regelverk behöver förändras, strukturer och underlag tas fram. Hur bidrar politiken till utvecklingen, och var står vi idag? Sven-Olof Ryding, IVL, ger en 15 minuter lång introduktion och sammanfattar läget vad gäller cirkularitet i bygg- och samhällsplanering. Talare

  Sven-Olof Ryding

  Senior rådgivare, IVL
  Sven-Olof Ryding är senior rådgivare på IVL. Han är bland annat aktiv inom området cirkulär upphandling. Han har arbetat på Miljöstyrningsrådet med miljökrav och upphandlingsfrågor i över 15 år, och grundade där EPD-systemet för miljödeklarationer.
 • 11:40 - 12:00

  Panelsamtal: Vägen mot en mer cirkulär byggsektor

  Huvudscenen
  Hur kan byggsektorn bli mer cirkulär? I ett panelsamtal diskuterar vi utmaningarna och möjliga vägar framåt. Medverkande är Sven-Olof Ryding IVL, Magnus Ek, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson för C, Jacob Steen, vd, Bruksspecialisten och Ulla Jansson, lektor installationsteknik, LTH. Talare

  Sven-Olof Ryding

  Senior rådgivare, IVL
  Sven-Olof Ryding är senior rådgivare på IVL. Han är bland annat aktiv inom området cirkulär upphandling. Han har arbetat på Miljöstyrningsrådet med miljökrav och upphandlingsfrågor i över 15 år, och grundade där EPD-systemet för miljödeklarationer.

  Magnus Ek

  Riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson, Centerpartiet

  Ulla Janson

  Lektor installationsteknik, LTH
  Ulla Janson är lektor i installationsteknik vid Lunds tekniska högskola. Forskar kring återbruk, energi och installationstekniska frågor. Doktor i passivhusbyggande och krönikör i Energi & Miljö. Älskar naturen, biologisk mångfald och årstider. Forskar för att kunna bidra till en mer hållbar byggbransch med ökad långsiktighet och låg klimatpåverkan.

  Jacob Steen

  Vd, Brukspecialisten
 • 12:00 - 13:00

  Lunchpaus

  Nu är det dags att fylla på med lite lunch - var och en på egen hand fysiskt, men med stor möjlighet att diskutera förmiddagen med de andra deltagarna eller besöka utställarområdet.
 • 13:00 - 13:40

  Väck ditt cirkulära tänkande!

  Huvudscenen
  Att ta sig ur ett linjärt tänkande är inte det enklaste. Vi är vana vid att samhället är uppbyggt kring jungfrulig råvara och ägande snarare än återbruk och delningstjänster. I ett föredrag med interaktiva inslag utmanar Josefina Sallén, RISE, ditt linjära tänkande och öppnar nya perspektiv. Talare

  Josefina Sallén

  Coach och inspiratör inom cirkulär omställning, RISE
  Josefina Sallén arbetar som coach och inspiratör för cirkulär omställning och hjälper företag och offentliga aktörer att gå från linjärt till cirkulärt tankesätt, identifiera och realisera cirkulära affärsmöjligheter. Hon gör detta med utgångspunkt i den forskning som drivs på RISE kring cirkulära affärsmodeller, framtidsadaptiv design, cirkulär materialomställning, digitalisering, hållbarhet, spårbarhet, kundbeteenden, indikatorer, produktion, framtidens energiförsörjning och en rad andra aspekter som har bäring i en lönsam omställning till en cirkulär ekonomi.
  Josefinas bakgrund är från ledande roller inom ett antal olika industriella branscher i Sverige och internationellt.
 • 13:40 - 13:45

  Kort paus

 • 13:45 - 14:40

  Spårval 1: Bygg/Metod

  Spårvalsscen 1
  Välj mellan två spår:
 • 13:45

  Cirkulärt byggande – klimat, energi och resurser

  Spårvalsscen 1
  Byggsektorn strävar efter ökad cirkularitet, samtidigt som viktiga teorikomponenter fortfarande är under utveckling. Ulla Janson, lektor vid LTH, guidar i det arbete som pågår med att skapa en kunskapsbas för den cirkulära omställningen inom byggsektorn. Talare

  Ulla Janson

  Lektor installationsteknik, LTH
  Ulla Janson är lektor i installationsteknik vid Lunds tekniska högskola. Forskar kring återbruk, energi och installationstekniska frågor. Doktor i passivhusbyggande och krönikör i Energi & Miljö. Älskar naturen, biologisk mångfald och årstider. Forskar för att kunna bidra till en mer hållbar byggbransch med ökad långsiktighet och låg klimatpåverkan.
 • 14:15

  CIX – ett verktyg för att mäta byggnaders cirkularitet

  Spårvalsscen 1
  Klimatförändring och hållbarhet är vår tids stora utmaningar. En övergång till cirkulärt byggande är helt nödvändig. Genom att skapa långsiktiga värden och anpassningsbarhet, minimera resursuttag och låta det gamla bli nytt skapas lösningen. Men går det att ta ett helhetsgrepp kring cirkulära principer och mäta och följa upp en byggnads cirkularitet på ett enkelt sätt? Svaret är ja, och med CIX-verktyget visar vi hur! CIX-verktyget hjälper dig att på ett enkelt sätt gå igenom den cirkulära ekonomins grunder i din byggnad och visar hur dina val får effekt på byggnadens cirkularitet. Talare

  Emma Östlund

  Hållbarhetschef, ETTELVA
  Emma Östlund är hållbarhetschef på ETTELVA Arkitekter som tillsammans med Bengt Dahlgren tagit fram det digitala verktyget CIX. Emma driver tillsammans sina kollegor företagets hållbarhetsarbete från strategi till praktisk tillämpning i stadsutveckling och arkitektur. Hon projektleder ETTELVAs många FoU-deltaganden inom cirkulär arkitektur som bland annat Framtidens design – Träbyggnader i en cirkulär ekonomi (RISE) och CCBuild steg 3 (IVL Svenska miljöinstitutet). Emma drivs av att hitta förbättringspotentialen i varje projekt och att underlätta för fler att integrera hållbarhet och cirkulärt tänkande.

  Maria Perzon

  Sustainability Manager, Bengt Dahlgren
  Maria Perzon är hållbarhetsansvarig på Bengt Dahlgren och har tillsammans med ETTELVA Arkitekter tagit fram det digitala verktyget CIX. Maria driver Bengt Dahlgrens strategiska hållbarhetsarbete och driver och medverkar i många forsknings- och innovationsprojekt inom cirkularitet, exempelvis CCBuild steg 3 (IVL Svenska miljöinstitutet), ReCirculate (Lokalförvaltningen) och S2C (Energikontor Väst). Maria har under de senaste åren arbetat med att hitta lösningar och strategier för att kunna bygga klimatneutralt i olika projekt, bland annat för Lokalförvaltningen i projektet Hoppet.
 • 13:45 - 14:40

  Spårval 2: Bygg/I praktiken

  Spårvalsscen 2
  Välj mellan två spår.
 • 13:45

  Här blir rivningsobjektet en resurs

  Spårvalsscen 2
  I projektet Återhus – att bygga hus av hus vill ett flertal aktörer undersöka hur tunga byggdelar, som stommar och fasad, kan återanvändas i nya byggprojekt. Dessa komponenter har en hög klimatpåverkan och det går åt mycket energi vid tillverkningen. Talare

  Louise Wall

  Gruppchef teknik och hållbarhet, NCC
 • 14:15

  Second-hand-tegel – utmaningar och möjligheter

  Spårvalsscen 2
  Brukspecialisten är företaget som vill få igång en marknad för återbruk av tegelstenar. Företaget började med att köpa in återbrukat material från Danmark, och bygger nu upp en verksamhet med svenskt, återbrukat fasadtegel. Utmaningarna är många, bland annat är det svårt att säkra tillräckliga mängder rivningstegel från att skickas som avfall. Brukspecialistens vd Jacob Steen delar erfarenheter från företagets cirkularitetsresa och ger sitt perspektiv på förutsättningarna för en cirkulär ekonomi inom byggsektorn. Talare

  Jacob Steen

  Vd, Brukspecialisten
 • 13:45 - 14:40

  Spårval 3: Samhällsplanering

  Spårvalsscen 3
  Välj mellan två spår:
 • 13:45

  Kretsloppstänkande i framtidens stad

  Spårvalsscen 3
  Helsingborgs stad arbetar aktivt med kretsloppstanken i utvecklingen av H+, som bland annat omfattar stadsdelen Oceanhamnen i centrala Helsingborg. Projektledare Dennis Kerkhof, Helsingborgs stad, berättar hur kretsloppet blir en del av stadsplaneringen, om att tänka nytt och våga satsa på oprövad teknik och nya lösningar. Talare

  Dennis Kerkhof

  Projektledare, Helsingborgs stad
  Jag har jobbat inom fastighetsbranschen under drygt 20 år i Nederländerna. Jag har jobbat i olika roller på byggföretag, som projektutvecklare och i allmännyttan. För sex år sedan flyttade jag till Sverige, där jag de senaste fem åren har jobbat på LKF som byggprojektledare med fokus på Brunnshög. Sedan 1 februari är jag projektledare för stadsutvecklingsprojektet: H+.
  Under hela min karriär har jag försökt passa in hållbarhet och innovation i mina projekt och förundrat mig över hur vi tänker och jobbar i branschen.
 • 14:15

  Cirkulärt i Växjö

  Spårvalsscen 3
  Genom en nyskapande process släpps kommuninvånare, näringsliv, föreningsliv, med flera in i planeringen långt innan spaden sätts i marken. Dessutom går cirkularitet går som en röd tråd genom projektet Crossways Växjö. Bland annat skapas en digital plattform för lokal delningsekonomi. Talare

  Emma Hulth

  Affärs- och projektutvecklare, Skanska och projektledare för Crossways Växjö

  Andrea Pap de Pestény

  Senior Group Manager, Sustainable Business Development, Skanska
 • 13:45 - 14:40

  Spårval 4: Solenergi

  Spårvalsscen 4
  Välj mellan två sponsrade spår:
 • 13:45

  Innovationssamarbeten viktiga för att driva hållbar fastighetsutveckling med solenergi i fokus

  Spårvalsscen 4
  Mer information om programpunkten kommer inom kort.

  Föreläsningen är sponsrad av Soltech. Talare

  Anna Svensson

  Innovationschef, Soltech

  Henrik Ahnström

  Innovationsdirektör, Skanska Kommersiell Utveckling Norden AB

  Jenny Kejerhag

  Utfrågare, Miljö & Utveckling
 • 14:15

  Solenergins potential i stora samhällsutvecklingsprojekt

  Spårvalsscen 4
  Vilka är solenergins möjligheter att skapa utveckling för nya energilösningar i stora samhällsutvecklingsprojekt? Spårvalet behandlar framtidens växande elektrifiering, lokala energilösningar, styrsystem och lagring samt kapacitetsutmaningar.

  Föreläsningen är sponsrad av Soltech. Talare

  Christoffer Caesar

  Vd, Soltech Energy Solution

  Henrik Ahnström

  Innovationsdirektör, Skanska Kommersiell Utveckling Norden AB

  Jenny Kejerhag

  Utfrågare, Miljö & Utveckling
 • 14:45 - 15:15

  Eftermiddagspaus

  Under eftermiddagspausen kan du passa på att sträcka på benen och hämta kaffe, interagera med talare och deltagare i arenan eller besöka utställarområdet.
 • 15:15 - 15:50

  Med naturen som rådgivare för ökad hållbarhet

  Huvudscenen
  Låt naturen guida dig till mer hållbar stadsplanering och mer hållbara byggnader. Biomimikry är ett arbetssätt som bygger på att inspireras av naturen, både i form, process och funktion. Dr Anna Maria Orrù är en av världens ledande experter inom området, och är verksam både i USA, Storbritannien och Sverige. Hennes föredrag visar både möjligheter och utmaningar, med mängder av intressanta exempel på projekt från hela världen. (Föredraget hålls på engelska.) Talare

  Anna Maria Orrù

  PhD, SAR/MSA
  Grunden för Anna Maria Orrùs arbete är omsluten av biomimikry och naturinspirerad design. I allt hon gör vill hon tackla klimatkrisen. Anna Maria Orrù är baserad i Sverige och Italien och har en doktorsexamen i arkitektur från Chalmers. Hon undervisar och föreläser vid ett flertal svenska universitet, däribland KTH, Konstfack och Chalmers, men även i Italien. Hon är en av grundarna av Nordic Biomimicry, ett centrum om hur man arbetar med naturen som mentor, måttstock och metod. Hon är även biodlare och sköter en ekologisk vingård i Italien.
 • 15:50 - 16:00

  Sammanfattning och reflektion

  Dagen sammanfattas av Miljö & Utvecklings chefredaktör Ingar Lindholm. Talare

  Ingar Lindholm

  Moderator, Miljö & Utveckling
  Ingar Lindholm är chefredaktör för tidningen Miljö & Utveckling och nyhetsbrevet Hållbart samhällsbyggande. Hon har bevakat byggfrågor i över tio år och är specialiserad inom energieffektivitet, miljö och innemiljöfrågor.

Talare

Amanda Borneke

Specialist i cirkulär ekonomi, Sweco

Jorrit Vervoordeldonk

Cities Consultant, Metabolic

Gustaf Lilliehöök

Partner, Nrep

Sven-Olof Ryding

Senior rådgivare, IVL

Josefina Sallén

Coach och inspiratör inom cirkulär omställning, RISE

Anna Maria Orrù

PhD, SAR/MSA

Magnus Ek

Riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson, Centerpartiet

Ulla Janson

Lektor installationsteknik, LTH

Emma Östlund

Hållbarhetschef, ETTELVA

Maria Perzon

Sustainability Manager, Bengt Dahlgren

Jacob Steen

Vd, Brukspecialisten

Louise Wall

Gruppchef teknik och hållbarhet, NCC

Dennis Kerkhof

Projektledare, Helsingborgs stad

Emma Hulth

Affärs- och projektutvecklare, Skanska och projektledare för Crossways Växjö

Andrea Pap de Pestény

Senior Group Manager, Sustainable Business Development, Skanska

Christoffer Caesar

Vd, Soltech Energy Solution

Anna Svensson

Innovationschef, Soltech

Henrik Ahnström

Innovationsdirektör, Skanska Kommersiell Utveckling Norden AB

Ingar Lindholm

Moderator, Miljö & Utveckling

Anna Alexandersson

Sidekick moderator, Miljö & Utveckling

Jenny Kejerhag

Utfrågare, Miljö & Utveckling

Hållbart samhällsbyggande

anordnas av Miljö & Utveckling

Sponsorer