EU:s råd till Sverige: Det krävs för att klara 2030-målet

Klimathandlingsplanen EU:s medlemsländer går mot att missa målet om att minska utsläppen med 55 procent till 2030. Nu vill kommissionen att länderna skärper de nationella energi- och klimatplanerna som ska lämnas in nästa år. Här är råden till Sverige.

EU:s råd till Sverige: Det krävs för att klara 2030-målet
EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra uppmanar EU-länderna att skärpa NECD:er. Foto: EU-parlamentet.

Slutsatsen att EU går mot att missa 2030-målet baseras på en bedömning av utkasten till medlemsstaternas nationella energi- och klimatplaner, NECP.

De slutgiltiga planerna ska lämnas in senast den 30 juni 2030. För att lyckas med en 55 procentig utsläppsminskning till 2030 behöver de bli mer ambitiösa än utkasten, slår kommissionen fast. Baserat på utkasten kommer unionen endast nå en 51 procentig utsläppsminskning. Ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt lyder det från kommissionen.

”Uppenbart att vi behöver starkare åtaganden”

Nu uppmanar kommissionen därför EU-länderna att ta fram mer ambitiösa planer, samt tydliggöra hur de tänker anpassa sig till klimatförändringarna.

– Utvärderingen av medlemsstaternas utkast till uppdaterade NECP är ett bevis på att vi har tagit ytterligare ett steg i rätt riktning. Det är dock uppenbart att vi behöver starkare åtaganden i de slutgiltiga planerna för att bana vägen mot klimatneutralitet, säger klimatkommissionär Wopke Hoekstra i en uttalande.

Rekommendationer för skarpare NECP:er

För att hjälpa till i arbetet har kommissionen tagit fram rekommendationer till varje enskilt medlemsland om hur de kan skärpa sina planer.

Råden spänner sig över en rad olika områden och handlar om allt från energieffektiviseringsåtgärder och snabbare utfasning av fossila bränslen till att stärka europeiska företags konkurrenskraft samt kompetenshöjande insatser. Kommissionen betonar också behovet av ytterligare klimatanpassningsåtgärder.

För Sveriges del handlar råden bland annat om att höja ambitionerna inom energieffektivitet, klimatanpassning, förnybar energi samt forskning och innovation. Inom flexibilitet och samarbete med nordiska länder presterar Sverige däremot bra, enligt kommissionens bedömning.

Fakta

EU:s råd till Sverige: Det krävs för att klara 2030-målet

Förbättringsåtgärder

  • Klimatanpassning. Utkastet till Sveriges energi- och klimatplan brister vad gäller policys och åtgärder för klimatanpassning. Det tar inte tillräckligt mycket hänsyn till sårbarheter och risker.
  • Förnybar energi. Vad gäller förnybar energi bygger utkastet främst på redan befintliga policys och åtgärder för att nå unionens gemensamma mål. Det behöver uppdateras.
  • Energieffektivitet. Energieffektivitet är inte centralt i utkastet. Jämfört med 2019 års plan, innehåller utkastet endast två ytterligare åtgärder. Dessa två främjar inte energibesiktningar och energiledningssystem. Planen hänvisar inte heller till principen om ”energieffektivitet först”.
  • Forskning och innovation. Utkastet saknar information om mål och planerade investeringar för att stödja forskning och innovation, samt tillverkning av ren energiteknik
  • Rättvis omställning. Utkastet saknar en heltäckande analys av sociala effekter, som effekter på sysselsättning och fördelningseffekter, som kommer av klimat- och energiomställningen.

Höjdpunkter

  • Fossilfri elproduktion. Sveriges mål om 100 procent fossilfri elproduktion till 2040 lyfts som en positiv del av utkastet.
  • Flexibilitet. Utkastet har bra policys och åtgärder för att främja flexibilitet och efterfrågestyrning på den inre energimarknaden
  • Samarbete. Sverige har bra samarbete inom forskning och innovation, särskilt med de nordiska länderna.
  • Kolkraft. Sveriges har slutat tillverka kolkraft.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.