EU vill stoppa greenwashing – här är förslaget

Kommunikation Genom strängare regler för miljömärkningar vill nu EU få slut på greenwashing. Företag som bryter mot reglerna riskerar dryga böter och kan se sina produkter tas bort från marknaden.

EU vill stoppa greenwashing – här är förslaget
Foto: Adobe Stock.

Förslaget för att motverka greenwashing, eller grönmålning, har skjutits fram några gånger och skulle presenteras av EU-kommissionen redan förra året. Men på onsdagen lades det av många efterlängtade och av andra fruktade förslaget slutligen fram.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi möts av gröna påståenden överallt: havsvänliga t-shirts, koldioxidneutrala bananer, klimatkompenserade leveranser, och så vidare, säger EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i ett uttalande.

Tanken med förslaget, som kommer i form av ett direktiv, är att göra det möjligt för konsumenter att fatta välgrundade beslut om hur hållbara olika produkter är. Enligt en studie från EU-kommissionen saknar i över 40 procent av påståenden i marknadsföring bevis och 53 procent är vaga, vilseledande eller ogrundade.

Företag riskerar böter eller borttagna produkter

Företag som bryter mot de föreslagna reglerna rikskerar att straffas genom allt från böter till tillfällig uteslutning från offentliga upphandlingsprocesser och offentlig finansiering. De nationella myndigheterna ansvarar för att företag följer reglerna.

Enligt förslaget måste företag som gör miljöpåståenden om sina produkter och tjänster följa särskilda normer för hur de underbygger och kommunicerar dem.

Bakom miljöpåståenden måste det enligt förslaget finnas vetenskapliga bevis som täcker hela livscykeln för en produkt eller tjänst. Förslaget innebär också att företag riskerar straff om de utesluter relevant information om sin miljöpåverkan i sina miljöpåståenden.

Det kan till exempel handla om ett företag som gått över några procentenheter till förnybar energi och hyllar det som en framgång, utan att också notera sitt stöd för fossila bränslen.

Strängare regler för miljömärkningar

I EU finns det för närvarande omkring 230 miljömärkningar som enligt EU-kommissionen håller ”varierande nivå”. Därför föreslår kommissionen skärpta kontroller och efterlevnad baserat på certifiering med oberoende kontrollanter.

Nya offentliga märkningssystem kommer med vissa undantag inte att tillåtas efter att direktivet trätt i kraft. För privata system kommer nya att tillåtas men endast om mervärde kan påvisas för de nationella myndigheter som ansvarar för att godkänna dem. Offentliga och privata system från tredjeländer kommer att behöva lämnas in för ett godkännande innan de släpps in på EU-marknaden. 

Nu går förslaget igenom det vanliga EU-maskineriet där det ska förhandlas och godkännas innan det träder i kraft.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste