EU-svepet: Renare luft och vatten, säljstopp för fossilbilar och storskalig tångodling

EU I EU-svepet kan du läsa om veckans viktigaste EU-nyheter inom klimat – och miljöområdet.

• EU vill se renare luft och vatten
• Säljstopp för nya fossilbilar
• De är Europas grönaste städer
• COP27 närmar sig
• EU planerar storskalig tångodling

EU-svepet: Renare luft och vatten, säljstopp för fossilbilar och storskalig tångodling
EU-kommissionen vill se nollföroreningar av luft och vatten till 2050. Foto: AdobeStock.

Renare luft och vatten ska rädda hundratusentals liv

Senast 2050 vill EU-kommissionen att Europas luft och vatten ska vara fritt från föroreningar, med flera delmål till år 2030 och 2040. Detta genom ett nollutsläppspaket som kommissionen lade fram förra veckan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Paketet som består av tre delar – förbättra luftkvaliteten, höja kvaliteten på färskvatten och att modernisera avloppsvattenrening – kommer enligt beräkningar att rädda 100 000-tals människor från en för tidig död, samt spara samhället stora summor pengar varje år.

– Vi betalar för föroreningar: i skatt, hälsa och liv. Ju längre vi väntar med att minska föroreningar, desto högre blir kostnaderna för samhället, sade EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans i en kommentar.

EEB ger paketet ris och ros

Europeiska miljöbyrån ser positivt på EU-kommissionens förslag, samtidigt som de anser att paketet saknar åtgärder för att ta tag i problematiken med kemiska föroreningar i vatten.

– De nya EU-reglerna lever inte upp till problematiken med kemiska föroreningar som finns i yt- och grundvatten. Vi uppmanar Europaparlamentet och medlemsstaterna att stärka detta i kommissionens förslag och fortsätta med arbetet med att göra våra vatten rena. Vi förtjänar alla friska floder, sjöar, kust- och grundvatten, säger Sara Johansson, chef för förebyggande av vattenföroreningar vid EEB i en kommentar.

Säljstopp för nya fossilbilar

Inga nytillverkade lätta fordon med utsläpp, varken koldioxid eller luftföroreningar, får säljas inom EU från år 2035. Det slog Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen fast i en överenskommelse i slutet av förra veckan.

Lagstiftarna enades också om en minskning av koldioxidutsläppen med 55 procent från bilar och med 50 procent från skåpbilar till 2030 jämfört med 2021 års nivåer.

Uppgörelsen är den första i EU:s klimatpaket Fit for 55, som ska göra att EU minskar sina utsläpp av växthusgaser senast år 2030, jämfört med 1990 års nivåer.

– Det här en viktig milstolpe för EU:s arbete för att nå klimatneutralitet till år 2050 och ett viktigt bidrag från EU att nå Parisavtalets 1,5 °C mål. Som världsledande fordonstillverkare har EU:s normer för koldioxidutsläpp en stor betydelse också för den globala marknaden, säger Sveriges klimat – och miljöminister Romina Pourmokhtari i en kommentar.

EU planerar storskalig tångodling

EU-kommissionen planerar storskalig industriell odling av tång över europeiska stränder. Målet är att odla 8 miljoner tång årligen till 2030. Den nuvarande odlingen är cirka 3000 ton tång årligen, skriver Mongabay.

Rapport: Statligt stöd till fossila bränslen ökar

Det statliga ekonomiska stödet för olja, gas och kol inom G-20-länderna, som är en sammanslutning av 19 länder där EU ingår, steg till det högsta sedan 2014. Det visar enligt en rapport från Bloomberg NEF, rapporterar Europaportalen.

G-20-länderna spenderade nästan 700 miljarder dollar, motsvarande värdet av närmare sju svenska stadsbudgetar, för att stödja användandet av fossila bränslen, enligt Europaportalen.

De är Europas grönaste städer

På tisdagskvällen tillkännagavs vinnarna av European Green Capital och Leaf 2024 Awards.

Under prisceremonin i Grenoble i Frankrike stod det klart att den spanska staden Valencia vinner European Green Capital, och blir därmed Europas gröna huvudstad 2024. Detta på grund av sina framgångar inom hållbar turism, klimatneutralitet, samt rättvis och inkluderande grön omställning. 

Den danska staden Helsingör tilldelades titeln European Green Leaf 2024. Detta för stadens arbete med att påskynda energirenoveringen av byggnader och omvandling av värmekällor, bland annat genom att etablera fjärrvärmesystem. 

Även den slovenska staden Velenje tilldelades titeln European Green Leaf 2024 för stadens arbete med att fasa ut kol och förbättra sin avfallshantering.

European Green Capital och Leaf Award instiftades av EU-kommissionen för att uppmärksamma de miljöansträngningar och prestationer som mindre städer har gjort.

COP27 närmar sig

Om bara några dagar inleds FN:s stora klimatmöte COP27. Sveriges nya klimat – och miljöminister Romina Pourmokhtari kommer att vara på plats under mötets andra vecka.

I en intervju med Miljö & Utveckling berättade hon om vad hon kommer att fokusera på under mötet och svarade på den kritik som riktats mot den nya regeringens klimatpolitik, som kan öka utsläppen och försvaga Sveriges förtroende internationellt.

Sverige ingår i en gemensam klimatplan för EU, som i år inte kommer med några förnyade löften, utan står fast vid målet att växthusgasutsläppen ska minska med 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

Miljö & Utveckling har pratat med Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie om vilka frågor som kommer att prägla COP27. Läs hela intervju här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.