Den fjärde augusti tog EU:s medlemsländer beslutet att rån och med februari 2023 förbjuda 200 PFAS-ämnen inom EU.

Foto: Kemikalieinspektionen
– Användningen av de här ämnena är idag inte särskilt vanligt, utan det vi vill försäkra oss om att de inte kommer användas igen, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen.
Beslutet kommer efter att Kemikaliemyndigheten tillsammans med den tyska miljömyndigheten UBA, initierat en förändring. Något som Miljö och Utveckling skrivit tidigare om.
Vill förbjuda alla PFAS-ämnen
Förutom de 200 PFAS-ämnen som förbjuds i det senaste beslutet, vill Kemikalieinspektionen gärna se att EU förbjuder många fler PFAS-ämnen i framtiden.
I juli nästa år kommer Kemikalieinspektionen tillsammans med kemikaliemyndigheter från Tyskland, Nederländer, Norge och Danmark att lägga fram ett nytt förslag som går längre än det här beslutet.
– Vi håller just nu på att jobba med förslaget om att förbjuda alla PFAS-ämnen som inte är nödvändiga för samhället, Det är mer omfattande, då tar vi alla eftersom när ett PFAS-ämne förbjuds byts det ut mot ett annat, säger Jenny Ivarsson.
Hur svårt kommer det vara att få igenom ett sådant förbud på EU-nivå?
– Jag tror det kommer vara väldigt tufft, men därför är det viktigt att vi samarbetar, och gör gedigna underlag för att komma med ett väl underbyggt lagförslag, säger Jenny Ivarsson.
Om det förbudet går igenom väntas det träda i kraft 2025.