I en ny rapport har Finansinspektionen undersökt tillsynen enligt EU:s taxonomiförordning. För att lyckas med en ändamålsenlig tillsyn krävs utökade resurser och tillgång på expertis, konstaterar myndigheten.
Finansinspektionen: Så kan företag få stöd med CSRD och taxonomin
hållbarhetsredovisning EU-taxonomin och CSRD innebär en omfattande regelbörda och höga kostnader för svenska företag. Det konstaterar Finansinspektionen som nu föreslår att regeringen utser en särskild myndighet som stöttar företagen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
I rapporten, som har lämnats till regeringen, tar FI också fasta på företagens utmaningar kopplat till de nya rapporteringskraven inom hållbarhetsområdet. Utöver taxonomiförordningen, som klassar vilka aktiviteter som anses som miljömässigt hållbara, lyfter de EU:s nya krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD.
FI menar att kraven innebär en omfattande regelbörda och höga administrativa kostnader för många företag. Mot den bakgrunden föreslår de att regeringen utser en särskild myndighet som får ett uttalat ansvar och resurser för att stötta företagen.
Stödet bör, enligt FI:s förslag, riktas till samtliga företag som berörs, även till mindre företag som påverkas indirekt av kraven. Vidare menar de att stödet behöver vara lättillgängligt och att företagen ska få hjälp att bedöma väsentlighet, risker och få tillgång till tillförlitliga och enhetliga data. I sammanhanget lyfter FI att bland annat Danmark och Tyskland redan har liknande system. FI vill däremot inte att detta ansvar ska gå till dem.
”FI bör inte tilldelas denna uppgift eftersom den är svår att förena med FI:s roll som tillsynsmyndighet” skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.
Fakta
Finansinspektionen: Så kan företag få stöd att klara CSRD och taxonomin
• Stödet behöver utformas så att både företag som omfattas av regelkraven och de som berörs indirekt får stöd, det vill säga både större och mindre företag.
• Stödet behöver vara lättillgängligt för företagen för att nå syftet.
• Initiativet behöver samla kompetenser inom åtminstone taxonomiförordningens kriterier, miljörätt, redovisningsexpertis och datainsamling.
• Initiativet behöver identifiera och tillgängliggöra den information och de data som företagen behöver för att kunna hållbarhetsrapportera.