Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

EU finansierar miljonprojekt för klimatsmarta lösningar

Energi Göteborg har tillsammans med Nice i Frankrike, Utrecht i Nederländerna och fyra följestäder beviljats drygt 175 miljoner kronor av EU för ett femårigt projekt.

EU finansierar miljonprojekt för klimatsmarta lösningar
Pixabay

Projektet IRIS handlar bland annat om att testa klimatsmarta lösningar för energi och hållbara transporter samt öppna upp sin miljödata, som Miljö & Utveckling tidigare skrev om.

– Den här typen av utlysningar lockar de mest lovande initiativen i hela Europa och får betydande stöd från EU, vilket gör projekten prestigefyllda och eftertraktade. Nu får Göteborgs Stad än en gång chansen att visa sig som en av Europas smartaste städer, säger Eva Pavic, projektkoordinator på Johanneberg Science Park.

Startar 1 oktober

Projektet bedömdes vara ett konkurrenskraftigt initiativ, och valdes ut bland ansökningar från städer i hela Europa. Av de 18 miljoner euro som EU nu beviljat, får Göteborg drygt 37 miljoner kronor fördelat på fem år.

Projektet kommer bland annat att utveckla nya lösningar inom förnybar energi, hur den kan lagras och styras, samt hållbara transporter. Utrecht i Nederländerna har exempelvis kommit långt med att införa elfordon i staden och att föra över energi från fordonen in till elnätet.

– Här ser vi att Göteborg har något att lära. Vi kommer att följa de andra städernas arbete och ta vara på deras erfarenheter och lärdomar, säger Eva Pavic.

Göteborgs stad offentliggör miljödata

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.