5 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda

EU Veckans viktigaste nyheter inom hållbarhetsområdet på EU-nivå.
✔ EU-kritik mot Sveriges plan för energieffektivisering
✔ Naturrestaureringslagen hänger löst
✔ Det tycker regeringen om EU:s energiplaner
✔ EU påminner: Glöm inte de 3 miljarder träden
✔ Rapport: Så kan EU bli mer cirkulärt

5 hållbarhetsnyheter på veckans EU-agenda
Kommissionär Virginijus Sinkevičius uppmanar EU-länderna att fortsätta plantera träd. 3 miljoner ska planteras, enligt EU:s strategi. Foto: Alain Rolland/EU-parlamentet.

Naturrestaureringslagen hänger löst

EU:s lag om storskalig naturrestaurering har flera gånger varit nära att fällas. I slutet av februari jublade dock miljöorganisationer då EU-parlamentet gav tummen upp till lagen. Men nu har den återigen stött på patrull, den här gången hos EU:s medlemsländer i ministerrådet som fortfarande inte sagt ja till lagen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det är Ungern som meddelat att man inte tänker att stödja lagstiftningen, skriver GP/TT. Det innebär att lagen, som även Sveriges regering är skarpt kritiska mot, riskerar att inte få tillräcklig majoritet för ett ja från ministerrådet.

– Vi är emot den, ja, bekräftar Balázs Orbán, politisk rådgivare hos premiärminister Viktor Orbán, för journalister vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen, enligt nyhetssajten Politico Europé, skriver GP/TT.

Läs mer här.

EU-kritik mot Sveriges plan för energieffektivisering

EU ger Sverige bakläxa för sina planer på energieffektivisering. Det konstaterar Naturskyddsföreningen baserat på en genomgång av hur medlemsländerna lever upp till EU:s energieffektiviseringsdirektiv.

Enligt Naturskyddsföreningen har Sverige tillsammans med Slovakien lägst ambitioner för energieffektivisering i EU. Dagens-Nyheter som också tagit del av genomgången, skriver att även Malta och Kroatien hör till de länder som kommissionen ger rött ljus.

EU vill att Sverige minskar energianvändningen med knappt 17 procent till 2030, vilket är en stor skillnad jämfört med Sveriges nuvarande plan är att minska användningen med 1,4 procent, skriver DN.

Läs mer här.

Så tycker regeringen om EU:s energiplaner

I veckan presenterade regeringen sin energipolitiska inriktning. Bland annat meddelade regeringen att de planerar att se över sitt energieffektiviseringsmål, som alltså fått kritik från EU (läs ovan). Regeringen meddelade också att Sverige planerar för att möta ett elbehov om minst 300 terawattimma år 2045.

I sin proposition ger även regeringen sin syn på EU:s energipolitik. Bland annat anser regeringen att EU:s energipolitik bör bli mindre detaljerar och mer teknikneutral

”Energipolitiken bör utformas kostnadseffektivt och utan onödig detaljreglering. Sverige bör, tillsammans med likasinnade medlemsstater, verka för att EU:s energilagstiftning framöver blir mer teknikneutral med hänsyn till nyttan av alla fossilfria energislag, inklusive kärnkraft, för klimatmål och försörjningstrygghet” står det i propositionen.

EU påminner: Glöm inte de 3 miljarder träden

EU vill plantera tre miljarder träd runt om i unionen, som en del av EU:s strategi för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald. Satsningen presenterades 2021, men det verkar som om budskapet inte har spridit sig som det borde. Bland annat har GP rapporterat om att det i Västra Götaland endast har planterats ett träd till följd av EU-satsningen. Detta på initiativ av en 17-årig pojke.

För att påminna och uppmana EU:s medlemsländer att planera mer träd, höll EU-kommissionen i veckan konferensen ”Rooting for 3 Billion Trees” i Bryssel. Till konferensen bjöds organisationer och myndigheter från hela EU in.

– Vi nöjer oss inte bara med ord, vi vill ha resultat på plats. Detta tillvägagångssätt skiljer vårt löfte från många andra liknande initiativ, säger Virginijus Sinkevičius, kommissionsledamot med ansvar för miljö, hav och fiske i en kommentar.

Det har dock inte stått helt stilla i träd-arbetet. Några EU-länder har tagit uppmaningen på större allvar än andra. Belgien är hittills det ledande EU-landet med mer än 5 miljoner inrapporterade, nyplanterade, träd. Därefter kommer Tjecken och Portugal.

Läs mer här.

Rapport: Så kan EU bli mer cirkulärt

EU behöver snabba på arbetet med den cirkulära ekonomin för att klara klimatmålen. Det konstaterar den Europeiska Miljöbyrån, EEA, i en ny rapport.

Miljöbyrån konstaterar att viktiga framsteg inom lagstiftningsområdet har genomförts, men menar att det inte räcker. Enligt rapporten behöver politiken för cirkulär ekonomi behöver bli mer bindande och mer målinriktad för att nå målet om att fördubbla unionens grad av cirkularitet till 2030. Det ligger för närvarande på 11,5 procent.

Kärnan till problemet, är enligt EEA, affärsmodeller där produkter har en mycket kort livslängd om de överhuvudtaget används. ”Affärsmodeller kretsar i första hand kring massproducerade produkter, ofta med bristande kvalitet, vilket resulterar i att de snabbt bli oanvändbara” skriver EEA.

Rapporten lyfter också en rad förslag på åtgärder för att påskynda takten mot att bli mer cirkulär. Bland annat mål för högre kvalitet på återvinning, där material behåller sin ursprungliga funktion under så lång tid som möjligt. Därtill föreslår rapporten politiska incitament som ger det mer kostnadseffektivt att återvinna, reparera och återbruka än att köpa nytt.

Läs mer här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste