Energimyndigheten vill ta bort solcellsstöd

Solenergi Investeringsstödet för solel till villor och bostadsrättsföreningar bör slopas. Däremot bör stöd till företag och lantbruk vara kvar, enligt ett förslag som Energimyndigheten nu lämnat till regeringen.

Energimyndigheten vill ta bort solcellsstöd
Shutterstock

I somras fick Energimyndigheten i uppdrag av regeringen att ta fram en strategi för ökad användning av solel i Sverige. Nu har två av tre delrapporter presenterats och en av slutsatserna är att solelsstödet bör justeras.

Rapporten föreslår att investeringsstödet till villor och bostadsrättsföreningar tas bort eftersom det redan finns flera styrmedel för den som vill satsa på solel. Rotavdraget går att använda vid installation och sedan årsskiftet finns skattereduktionen som ger 60 öre per kilowattimme för den el man säljer till nätet. Priserna på solceller har också sjunkit kraftigt på senare år.

Mer pengar till företag

Istället bör pengarna läggas på företag och lantbruk. De behöver fortfarande stöd för att investeringen ska betala tillbaka sig under solcellernas livstid.

Regeringen aviserade i höstbudgeten ökade satsningar på solceller med 225 miljoner kronor 2016 och därefter 390 miljoner kronor varje år 2017-2019. Detta innebär en sammanlagd satsning på 1,4 miljarder kronor.

– Summan gör det möjligt att betala ut stöd för de innestående ansökningarna. I augusti handlade det om 4 300 ansökningar motsvarande 600 miljoner kronor. Därefter skulle stödet alltså kunna prioriteras om, säger Daniel Friberg som skrivit rapporten.

Ökning från låg nivå

Solceller fortsätter att öka i Sverige, men från låga nivåer. Bara 0,06 procent av den totala elanvändning kommer från solen. Rapporten från Energimyndigheten är del i ett uppdrag som består av tre delar. Två rapporter kom i föra veckan. Den andra delrapporten handlar om informationsinsatser för att främja mikroproduktion av sol.

Här hittar du rapporterna:

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.