Projektstödet fördelas från i år fram till 2010 – 80 miljoner kronor i år, och 150 miljoner kronor om året fram till år 2010. Stödet som troligen ska administreras av Ingenjörsvetenskapsakademin och Vinnova är tänkt för både nystartade och etablerade företag.
Näringslivet måste för att få del av regeringens halvmiljard till miljöteknik också satsa egna medel. Intresse finns redan från start – projektförslag har redan kommit in.
– Det rör ju utveckling av bränsle. Vi har både etanolsatsning, RME-satsning, biogassatsningar. Vi har hybridbilssatsningar som fordonsindustrin har. Vi har effektivisering av flygmotorer, där vi kanske kan halvera bränsleförbrukningen. Det finns många spännande projekt, som vi skulle kunna jobba med, säger näringsminister Maud Olofsson till Ekot.
USA-marknaden lockar
Näringsdepartementet pekar bland annat ut USAs intresse för svensk miljöteknik som en bidragande orsak till satsningen. USAs Sverigeambassadör ska inom kort presentera ett antal svenska företag, verksamma inom alternativa bränslen och vindkraft, för intresserade amerikanska riskkapitalister.
Men Maud Olofsson öppnar, enligt Ekot, för att de statliga stödpengarna också ska kunna betalas ut till svenska riskkapitalbolag som väljer att satsa i osäkra miljöprojekt.
Politiker har tidigare kritiserat svenska riskkapitalister och investerare för att inte investera tillräckligt i svensk teknik på området.