nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Eldsjälar viktigt för energi- och klimatarbete

21 av 33 skånska kommuner har förbättrat sin strategiska planering inom energi- och klimatområdet. Det visar en studie från energikontoret Skåne.

  • Annons 1

Särskilt mindre kommuner är på hugget. Bland annat visar Burlöv, Bromölla och Östar Göinge goda resultat. Men de stora kommunerna, som ofta har större resurser, ligger i topp.

– Kommunerna har en central roll i arbetet för att nå en hållbar och effektiv energiförsörjning och minska påverkan på klimatet. De är stora energianvändare, köpare av varor och tjänster och stora arbetsgivare. Det finns alltså många möjligheter att påverka och bidra till en hållbar utveckling, säger Jon Andersson, chef för Energikontoret Skåne.

Men hur kommunerna ska arbeta med energi- och klimatfrågor på ett effektivt sätt är inte självklart, arbetet organiseras på olika sätt visar studien som inventerat kommunernas styrdokument och gjort djupintervjuer med tjänstemän. Styrdokumenten visar sig vara viktiga. Men minst lika viktigt är nätverk, samverkan och eldsjälar som driver arbetet. Framgång handlar också om förankring hos politiker och tjänstemän.

Studien har genomförts under Kommunförbundet Skånes ordförandeskap i Klimatsamverkan Skåne, ett samarbete mellan Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen i Skåne län.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4