Växtfärger skyddar håret
Joshua Taylan har lång erfarenhet som vanlig frisör, men numera bedriver han en helt ekologisk frisörsalong i Malmö. Där används inga syntetiska eller petrokemiskt framställda ämnen. Han har valt bort alla preparat som innehåller ammoniak, tungmetaller och mineraloljor. Mineraloljor finns i exempelvis hårvaxer och framställs ur råolja, de stannar i kroppen, har en uttorkande effekt och ökar risken för reumatism. Istället används kallpressade ekologiska oljor som mandelolja och hampafröolja. Det starkaste salongen använder just nu är bentonitlera som används för att ljusa upp håret. Alla syntetiska färger innehåller tungmetaller och mineraloljor, men på Manatura färgas håret med organiska pigment som henna och indigo.
– Växtfärger lägger sig som en skyddande hinna runt hårstrået och ger stadga, och färgen kan hålla i sig upp till fyra gånger längre än syntetfärger, förklarar Joshua Taylan.
Begränsade valmöjligheter
Trots detta är det väldigt få som sysslar med ekologisk hårvård. Mycket beroende på att det saknas i utbildningarna. Joshua Taylan jämför med andra utbildningar. Liksom läkaren utgår ifrån ett hälsoproblem och behandlar genom att skriva ut ett visst recept, så lär sig frisören att om ett hår saknar stadga så kan det behandlas med skum, vax eller spray.
– Det var ingen som talade om för mig i skolan att det fanns andra sätt. Har man ingenting att välja mellan så har man inget annat att jobba med. Dessutom förekommer ofta gratis produkter och gratis reklam och då håller man sig till de produkterna.
Många farliga ämnen har Sverige varit på god väg att få bort. Men efter anpassningen till EU så har flera ämnen åter igen dykt upp på marknaden och syns allt mer. Ett av dem är PPD, som bland annat är starkt allergiframkallande.
– Ingen vågar göra något åt det. Det är ämnen som finns i skönhetsprodukterprodukter överallt. Det är skrämmande att en gravid kvinna eller barn kan gå in och köpa hårfärg som innehåller CMR-ämnen som går rakt in i kroppen och stannar där, då kroppen inte vet hur den ska göra sig av med det.
Sprida kunskapen
Det finns en viss prisskillnad där ekologiska preparat ligger lite högre än de traditionella, precis som med andra ekologiska varor. Men Joshua Taylan hoppas på förändring.
– Det får inte bli en ekonomisk fråga. Pengar får inte avgöra vem som ska behöva andas in tunga kemikalier.
Miljöpriset är en fin bekräftelse på att Malmö stad uppskattar detta nyskapande miljöarbete. Prispengarna används till att sprida kunskap och engagera så det ekologiska konceptet blir normen. Folk måste börja vända på paket och ta reda på vad de egentligen innehåller.
– Jag vill inte vara den som är udda och onormal. Det borde vara de som använder syntetiska material och tunga kemikalier som är det, menar Joshua Taylan.