Klimatmötet i Durban slutade egentligen i fredags, men mötet drog ut på tiden ända tills söndagen. Då kom världens länder till slut överens om en förlängning av Kyotoavtalet, från 2013 till 2017. Mötet fastslog även att en grön fond, som ska hjälpa utvecklingsländer i klimatarbetet, ska bli verklighet.
Överenskommelserna möter dock kritik från många håll. Frågorna om bindande utsläppsminskningar sköts på framtiden och det har fått till följd att många uttrycker oro om att tvågradersmålet inte kommer kunna nås.
– Nu har vi en färdplan som leder till 3-4 graders global temperaturökning med enormt allvarliga konsekvenser för hela vår planet, säger Svante Axelsson, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Enligt överenskommelsen i Durban ska ett nytt förslag till klimatavtal tas fram till 2015, som kan träda i kraft 2020 och ersätta Kyoto 2, som inte innefattar u-länder. Samtidigt är den gröna fonden ännu inte finansierad. Dessa faktum leder fram till den starka kritik som hörs från många olika håll.
– Avtalet i Durban är långt ifrån tillräckligt för att skydda natur och människor från de allvarliga konsekvenser av torka, översvämningar och extrema väder som nu drabbar oss, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.
– Medan regeringarna undvek katastrof i Durban så reagerade de på intet sätt tillräckligt inför det stundande hotet om en klimatförändring, sade Alden Meyer, politisk chef vid Union for concerned scientists, till New york times.
– Besluten i Durban är små steg i rätt riktning, men samtidigt helt otillräckliga för att klara tvågradersmålet, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson i ett uttalande.
Miljöminister Lena Ek var dock glad efter söndagens överenskommelse.
– Helt underbart, detta vågade jag inte hoppas på, sade hon jublandes till TT.
– Jag är glad att världens länder här i Durban enats om en väg framåt för att hantera klimatutmaningarna. Mycket arbete återstår, men det sätter igång redan under 2012 för att vi förhoppningsvis ska kunna anta ett rättsligt instrument senast år 2015, sade hon senare i ett pressmeddelande.
Om världens länder ska lyckas enas om ett nytt avtal till 2020 så krävs det dock att man börjar tänka globalt istället för nationellt.
– Det som i slutändan driver utsläppsminskningarna är nationell politik, inte internationella mål, säger Michael Jacobs, professor i klimatförändring och miljö vid London school of economics, till Reuters.