Dramatisk trend: Storbankerna lämnar sina klimatsamarbeten

Hållbarhet Nu flyr världens storbanker de klimatsamarbeten som etablerats de senaste åren. Ett flertal av världens främsta finansinstitut har antingen lämnat eller hotar att dra sig ur sina klimatallianser som Glasgow Alliance for Net Zero och FN-stödda Net Zero Banking Alliance. Det pågår en tydlig anti-hållbarhetstrend i USA, säger en expert som Miljö & Utveckling talat med.

Dramatisk trend: Storbankerna lämnar sina klimatsamarbeten
De finansinstitut som lämnar hänvisar ofta till juridiska risker kopplade till amerikansk konkurrenslagstiftning.

Under året som gått har ett stort antal stora banker, försäkringsbolag och andra finansinstitut valt att lämna etablerade klimatarbeten som Glasgow Alliance for Net Zero, GANZ, FN-stödda Net Zero Banking Alliance, NZBA, och Net Zero Insurance Alliance, NZIA.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Så sent som förra veckan valde Swiss RE att lämna NZIA. Även alliansens ordförande försäkringsjätten Axa valde förra veckan att lämna. Tidigare har också Lloyds of London, GLS Bank och Allianz lämnat sina klimatsamarbeten. Storbanker som JP Morgan, Morgan Stanley och Santander har hotat att lämna klimatsamarbeten.

Exakt vad som ligger bakom trenden är oklart, men NZIA skriver i ett uttalande att flykten från samarbetet har att göra med ”pågående diskussioner i USA”. De finansinstitut som lämnar hänvisar ofta till juridiska risker kopplade till amerikansk konkurrenslagstiftning

I USA pågår en ideologisk strid på delstatsnivå angående ESG-investeringar. Flera liberala delstatsregeringar har tagit emot och omfamnat ESG-fokuserade investeringar, medan många konservativt styrda stater försöker motverka och utesluta dem.

Johan Florén, chef för ESG-frågor och kommunikation på Sjunde AP-fonden, säger att han ser en tydlig anti-hållbarhetstrend i USA som påverkar finansbranschen negativt, och utgör ett hinder för samarbeten.

– Begreppet ”collusion” eller maskopi har blivit alltmer använt, och flera stora aktörer har blivit mycket försiktiga när det gäller samarbeten på grund av rädslan för att dras in i rättsliga processer, säger han till Miljö & Utveckling.

Johan Florén framhåller att dessa samarbeten inte nödvändigtvis rör någon form av affärsmässig samverkan, utan snarare handlar om att engagera sig i hållbarhetsfrågor.

– Det är helt klart mitt intryck att aktörerna som verkar på den amerikanska marknaden har blivit alltmer försiktiga när det gäller sådana samarbeten, säger han.

Vidare säger han att samarbete kring principer som hållbarhetskrav, är ett sätt att utveckla marknaden gemensamt. Att hindrandet av dessa samarbeten utgör ett hinder för den hållbara utvecklingen.

– Det är främst bland högerkanten och MAGA-grupperingar inom det republikanska partiet, samt vissa delstatsinitiativ, där det finns en motvilja att acceptera hållbarhetssamarbeten. Det verkar som att dessa aktörer inte stöder tanken att ESG-frågor integreras i försäkrings- och investeringsverksamheter. Det blir ett hinder för utvecklingen, avslutar Johan Florén.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.