Dödläge inför klimatmötet

Det blir inget globalt bindande klimatavtal i Mexiko. Bromsklossarna är främst USA och Kina. Istället satsar EU på att länderna ska skriva under Redd plus och komma överens om ett ramverk för tekniköverföring och anpassning för utvecklingsländer.

Dödläge inför klimatmötet

– Det skulle vara lätt att säga att Cancún måste leverera allt det som Köpenhamn inte gjorde. Men låt oss vara praktiska och specifika. Vi har inte hört något nytt om Kina och USA, så vi ska inte göra en repris på Köpenhamn, säger EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard och syftar på de höga förväntningarna på klimatmötet förra året.

Hon uttrycker sig klart och tydligt med en stark passion, nästan aggression, i rösten när hon berättar om EU:s position inför klimatmötet som drar igång den 29 november.

– Vi kommer tyvärr inte att få ett globalt bindande avtal i Cancún, men det beror inte på EU.

Vad kommer då mötet att leverera? Enligt Connie Hedegaard är världen beredd att skriva på om avskogning, Redd plus, en fråga som hon anser att man kommit långt med. Men även ramverk om tekniköverföring och anpassning för utvecklingsländer är viktigt att komma vidare med.

För att lyckas med åtminstone dessa frågor anser hon att i-länderna måste stå enade och leverera som en grupp, exempelvis i finansieringsfrågan. Att EU pratar med en röst är också en läxa från Köpenhamn.

– Största lärdomen från Köpenhamn är att det måste finnas en vilja att kompromissa. EU kommer till Cancún med samma position som inför Köpenhamn. 20 procent i utsläppsminskningar ligger på bordet, men om andra länder lägger höga bud satsar EU på 30 procent.

Anledningen till att EU inte går in i förhandlingarna med ett högre bud, säger Connie Hedegaard, beror på att andra länder skulle luta sig tillbaka om EU tar ett större ansvar och att det är viktigt att sätta press på andra länder. EU har också beslutat att verka för en förlängning av Kyotoavtalet efter 2012.

USA allergiska

Men om Connie Hedegaard representerar passion inför mötet tycker professorn och chefen för The Earth Institute, Jeffrey Sachs, att situationen är dråplig.

– USA är allergiska mot globala avtal. Vi är mer eller mindre paralyserade att ta stora steg och president Obama kan inte leverera i nuläget, säger han.

USA har ännu inte röstat igenom någon klimatlag och Jeffrey Sachs säger med ett snett leende att de senatorer som röstade för ett system för utsläppshandel kommer att förlora jobbet. Han anser att EU:s medlemsländer är sårbara eftersom de har de högsta åtagandena i nuläget och att man måste fråga sig om man är beredd att dra lasset själv.

Jeffrey Sachs tror att vissa pragmatiska frågor kan lösas i Cancún men frågar sig vilka som kommer att komma till förhandlingsbordet när det gäller finansiering.

– Kanske EU och Japan, men knappast USA. Det enda scenariot som skulle rädda mötet i Mexiko är om Kina tog för sig och gick ut och sa att de inte väntar på USA, men det är inte särskilt troligt.

FN-process viktig

Näringslivet måste med i förhandlingarna. Enligt Jeffrey Sachs är det nödvändigt för att komma framåt i förhandlingarna istället för att prata formuleringar fram och tillbaka.

Connie Hedegaard anser dock att FN-processen är viktig och tror inte att andra forum kan lösa klimatfrågan.

– Det fungerar inte att låta marknaden driva utvecklingen. EU anser att bindande mål är viktigt för att samhället och företag ska veta vilken väg de ska ta och vilka innovationer de ska satsa på, säger hon.

– Att vänta på att USA ska medverka är att vänta länge, avslutar Jeffrey Sachs.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.