
Kyoto, Köpenhamn, Cancún. I november kan även Durban i Sydafrika lägga sig på listan över städer där FNs klimattoppmöten farit fram. Men att nå snabba och kraftfulla överenskommelser som verkligen leder till resultat är att hoppas för mycket. I varje fall om man ska tro deltagarna i debatten Hur kan näringslivet bidra till klimatförändringarna? initierad av Hagainitiativet.
– Klimatmötena påminner om skyttegravskrig, man ligger och bevakar varandra. Gör ni det så gör vi det, annars rör vi oss inte en tum, konstaterade före detta EU-parlamentariken Anders Wijkman och refererade till USA. Här har senaten inte ratificerat ett internationellt avtal sedan 80-talet, något som krävs för att USA ska skriva under klimatavtalet.
Både han och miljödepartementets förhandlare Emi Hijino var rörande överens om att det är viktigt att titta på en plan B. I en sådan är näringslivets roll central, exempelvis genom att göra klimatsmarta investeringar och genom att ligga i framkanten och pressa fram lokala konkreta förslag och styrmedel.
Man har också kunnat se att näringslivet tar ett allt större ansvar i de här frågorna, menade debattdeltagarna. Enligt Anders Egelrud, vd på Fortum har kundernas krav ändrats radikalt de senaste 3- 4 åren mot en allt större efterfrågan på klimateffektiv uppvärmning.
– Jag tror att kundtrycket kommer att öka framöver, att jobba med klimatfrågor kommer att bli en hygienfaktor, konstaterade han.