nr-logo

Tidningen för miljöproffs

På Miljöstrategidagarna fick Stockholms Stadsmissions modemärke Remake motta ett hedersomnämnande. Prisutdelare var miljöminister Karolina Skog (MP). Mottog priset gjorde Maria Lagerman, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Remake. FOTO: Anette Tamm
På Miljöstrategidagarna fick Stockholms Stadsmissions modemärke Remake motta ett hedersomnämnande. Prisutdelare var miljöminister Karolina Skog (MP). Mottog priset gjorde Maria Lagerman, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Remake. FOTO: Anette Tamm

Hållbar design uppmärksammas

Stockholms Stadsmissions modemärke, Remake, som tillverkar nya kläder av redan producerade secondhand plagg fick Miljö & Utvecklings hedersomnämnande.

  • Annons 1

Miljö & Utvecklings hedersomnämnande går till Stockholms Stadsmissions modemärke, Remake, som tillverkar nya kläder av redan producerade secondhand plagg. De arbetar även med extern kommunikation och opinion kring hållbar design och uppmuntrar kunder att laga, låna och göra om sina plagg. Årligen återbrukar de 2,5 ton textilier.

Remake har funnits i snart 15 år hos Stockholms Stadsmission men 2015 skapade de ett nytt koncept för sin verksamhet och design med stort hållbarhetsfokus. 51 personer fick under 2015 möjlighet att arbetsträna hos dem för att hitta nya möjligheter för yrkeslivet.

– Vi är otroligt glada och stolta, säger Maria Lagerman, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Remake.

Vinnare av Miljöstrategipriset 2016 gick till landstinget Västernorrlands samverkansprojekt Hållbara resor

Juryns motivering Remake, Stockholms Stadsmission

Stockholms Stadsmission har skapat ett nytt koncept för sitt modemärke, Remake, där de syr kläder av redan producerade secondhandplagg. Den nya kollektionen ger nytt liv till kasserad demin som har krävt stora miljöresurser att producera. De arbetar även med extern kommunikation och opinion kring hållbar design och uppmuntrar kunder att laga, låna och göra om sina plagg. Att vända slit- och slängkulturen inom modet är en stor samhällsutmaning som Remake driver på genom att göra upcycling trendigt.

Juryn

Juryn har bestått av Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden, Ylva Öhrnell, ordförande för Nätverket för Hållbart Näringsliv, NMC, Henrik Ny, universitetslektor på institutionen för strategisk hållbar utveckling vid Blekinge tekniska högskola, Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör, Eskilstuna kommun och Catrin Offerman, chefredaktör för tidningen Miljö & Utveckling.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.