Hållbar design uppmärksammas

Miljöarbete Stockholms Stadsmissions modemärke, Remake, som tillverkar nya kläder av redan producerade secondhand plagg fick Miljö & Utvecklings hedersomnämnande.

Hållbar design uppmärksammas

Miljö & Utvecklings hedersomnämnande går till Stockholms Stadsmissions modemärke, Remake, som tillverkar nya kläder av redan producerade secondhand plagg. De arbetar även med extern kommunikation och opinion kring hållbar design och uppmuntrar kunder att laga, låna och göra om sina plagg. Årligen återbrukar de 2,5 ton textilier.

Remake har funnits i snart 15 år hos Stockholms Stadsmission men 2015 skapade de ett nytt koncept för sin verksamhet och design med stort hållbarhetsfokus. 51 personer fick under 2015 möjlighet att arbetsträna hos dem för att hitta nya möjligheter för yrkeslivet.

– Vi är otroligt glada och stolta, säger Maria Lagerman, verksamhetschef Stockholms Stadsmission Remake.

Vinnare av Miljöstrategipriset 2016 gick till landstinget Västernorrlands samverkansprojekt Hållbara resor

Juryns motivering Remake, Stockholms Stadsmission

Stockholms Stadsmission har skapat ett nytt koncept för sitt modemärke, Remake, där de syr kläder av redan producerade secondhandplagg. Den nya kollektionen ger nytt liv till kasserad demin som har krävt stora miljöresurser att producera. De arbetar även med extern kommunikation och opinion kring hållbar design och uppmuntrar kunder att laga, låna och göra om sina plagg. Att vända slit- och slängkulturen inom modet är en stor samhällsutmaning som Remake driver på genom att göra upcycling trendigt.

Juryn

Juryn har bestått av Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden, Ylva Öhrnell, ordförande för Nätverket för Hållbart Näringsliv, NMC, Henrik Ny, universitetslektor på institutionen för strategisk hållbar utveckling vid Blekinge tekniska högskola, Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör, Eskilstuna kommun och Catrin Offerman, chefredaktör för tidningen Miljö & Utveckling.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.