Fem kandidater ska intervjuas för posten som FNs klimatchef. Intervjuerna påbörjades i veckan och leds av en urvalsgrupp på FNs generalsekretariat. Två till tre kandidater kommer att väljas ut och sedan presenteras för FNs generalsekreterare Ban Ki-Moon.
Totalt nominerade elva medlemsländer kandidater. Bland de fem som till sist blev kvar återfinns Christiana Figueres från Costa Rica, som Miljö & Utveckling skrev om i förra numret.
”Väldigt kompetent”
Richard Klein, forskare inom internationell klimatpolitik på SEI, berättade i förra numret av Miljö & Utveckling att det pratats mycket om Figueres inför rekryteringen av en efterträdare till Yvo de Boer som slutar på FNs klimatkonvention UNFCCC i juni. Richard Klein menar att det faktum att en kubansk medarbetare har gått i pension på UNFCCC öppnar upp för någon från Latinamerika. Och det behövs en kvinna bland männen.
– Det är bara rykten, men just nu pratas det om Christiana Figueres från Costa Rica. Hon är kvinna, från Latinamerika, väldigt kompetent och respekterad både av i- och u-länder, sade Richard Klein innan kandidaterna hade valts ut.
Men nu är det alltså klart att Christiana Figueres, som har varit klimatförhandlare för Costa Rica och är rådgivare i klimatfrågor för olika latinamerikanska regeringar, plockats ut som en av kandidaterna.
De övriga kandidaterna är:
* Janos Pasztor från Ungern, idag chef för FNs generalsekreterares särskilda team för klimatförändringar.
* Marthinus van Schalkwyk från Sydafrika, landets miljö- och turistminister.
* Vijai Sharma från Indien, landets miljösekreterare.
* Elizabeth Thompson från Barbados, tidigare landets miljöminster.