De ska pressa priset på biobränslet

Forskare vid Luleå tekniska universitet har lyckats hitta ett kostnadseffektivt sätt att utveckla biobränslen.

De ska pressa priset på biobränslet

Forskare vid Luleå tekniska universitet har lyckats hitta ett kostnadseffektivt sätt att rena syntesgas från koldioxid med så kallat zeolitmembran. Med extremt små hål i membranen kan gasen renas från koldioxid och utvecklas till biobränslen som metanol och dimetyleter.

Tekniken är billigare än den teknik man använder idag och förhoppningen är att man ska kunna sänka priset på metanolen och sälja den vidare som fordonsbränsle.

Superfilter

Zeolitmembran är ett slags superfilter med extremt små hål som man kan anpassas efter vad som ska ta sig igenom. Det finns idag annan teknik för att separera koldioxid från syntesgas men den är dyr. Målsättningen i SSF-projektet är att utveckla membran som gör detta på ett mer kostnadseffektivt sätt, vilket forskarna är på god väg att lyckas med. I en anläggning som byggts upp vid ETC Energitekniskt centrum i Piteå har forskarna nyligen kunnat genomföra några första tester.

– Vi har kommit ett stort steg på väg och har upptäckt att när vi har högt tryck på syntesgasen, precis som i en industriell process, så fungerar de zeolitmembran som vi har idag jättebra, säger Jonas Hedlund.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.