”De kände sig lurade”

Därför sprack klimatförhandlingarna i Köpenhamn visar en ny rapport från Stockholm Environment Institute, SEI.

Det förslag till klimatavtal som lades fram av EU i Köpenhamn 2009 hade inneburit att u-länderna inte skulle kunna göra några utsläppsökningar alls räknat per invånare efter år 2020, enligt en rapport som presenterades under torsdagen. Rapporten är finansierad av nordiska ministerrådet och är resultatet av drygt ett års arbete med bland annat intervjuer med internationella klimatförhandlare, beslutsfattare och forskare. Den heter ”Together Alone: BASIC countries and the climate change conundrum”.

När de så kallade BASIC-länderna, en allians mellan Brasilien, Sydafrika, Indien och Kina slog sig i slag med USA och arbetade fram ett avtal utan EU:s medverkan under klimatförhandlingarna 2009 kom världen i chock. BASIC-länderna hade utan förvarning intagit sin plats i storpolitiken.

BASIC-länderna har tidigare tillhört G 77, en grupp av utvecklingsländer.

– De här länderna vill vara en del av den utvecklade världen, sade Karl Hallding, forskare vid SEI som presenterade rapporten.

– De är på väg från fattigdom till välstånd, sade han också.

Att skriva på EU:s förslag vore orimligt eftersom det vore att sätta stopp för en fortsatt ekonomisk utveckling eller att föra den framåt utan fossil energi, något som inget i-land hittills lyckats med.

Genom att lägga fram ett sådant förslag har BASIC-länderna uppfattat det som att EU försökt lura dem. Sirkka Haunia, Finlands chefsförhandlare och ordförande för den nordiska arbetsgruppen för globala klimatförhandlingar (NOAK), som också närvarade vid presentationen sade att EU inte på något sätt hade för avsikt att föra någon bakom ljuset med förslaget.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste