nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Datacenter ska värma Falun

Om fem år kommer världens datacenter att släppa ut mer koldioxid än flyget. I Falun byggs nu ett nytt datacentrum där överskottsvärmen från servrarna tas till vara i fjärrvärmenätet.

  • Annons 1

Ett enda datacenter kan dra mer el än en medelstor stad och en stor del av energin används aldrig. Den släpps ut i atmosfären i form av värme, vilket bidrar till den lokala och globala uppvärmningen. I dag finns det över tre miljoner datacenter i världen. Om bara fem år beräknas de släppa ut mer koldioxid än flyget.

Det datacentrum som nu byggs i Falun ska kopplas till stadens energisystem. På så sätt kommer överskottsvärmen från centrets servrar och it-utrustning att värma Faluns fastigheter via kommunens fjärrvärmenät och man slipper utsläppen.

– Symbiosen mellan datacentret och vårt energisystem gör att vi kommer att minska utsläppen av koldioxid så mycket att datacentret över en årscykel får en positiv inverkan på miljön. Det innebär att vi bygger världens första klimatpositiva datacenter, säger Bengt Gustafsson, vd på Falu Energi & Vatten.

Sommartid används spillvärmen från det lokala kraftvärmeverket för att driva maskinerna som kyler datacentret. Elen till datacentret kommer enbart från förnyelsebar energi: sol-, vind- och vattenkraft samt biobränsle. Totalt ska tre hus byggas och det första ska vara i drift i början av 2016.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.