Stora utsläpp
Oavsett om vi pantar eller inte så är valet att köpa buteljerat vatten dåligt för miljön. Flaskvatten ger nämligen upphov till mer än 300 gånger större koldioxidutsläpp än samma mängd kranvatten. Till detta tillkommer givetvis enorma mängder transporter varje dag. Hundratusentals mil för att frakta vatten från punkt A till punkt B. Till affärer, caféer, hotell och restauranger.
Detta är ett faktum som inte går att bestrida. Ändå så fortsätter svenskarna den galna konsumtionen. En färsk undersökning som vi på Sodastream lät genomföra tidigare i år visar att mer än varannan svensk handlar vatten på flaska varje vecka och så mycket som var femte svensk uppger att de handlar mellan 1-3 liter i veckan.
Finns gratis
Att betala dyra pengar för vatten på flaska när Sverige har ett av världens bästa vatten direkt i kran är inget annat än ett resultat av ihärdigt investerade pengar i reklam och marknadsföring. Det är onekligen ett arbete som lyckats skrämmande bra med att lura miljontals svenskar att betala för en produkt de redan har. En produkt som dessutom är många gånger sämre än den de redan har direkt i kranen. För färskt vatten är det inte de får när de betalar för att bära hem vattnet som ryms i flaskan.
Jättar som Spendrups och Carlsberg med Loka och Ramlösa i spetsen välkomnar nu våren och det faktum att försäljningen av buteljerat vatten stiger i takt med graderna på termometern. De vet att de kommer att tjäna enorma summor även detta år. De känner sig trygga i att fortsätta leverera buteljerat vatten som oförsvarbart förstör för vår natur. Detta i en tid då vi är mer miljömedvetna än någonsin tidigare. Paradoxen saknar motstycke.
När vi nu äntligen har kommit till den punkt då vi instiftat en nationell hållbarhetsmärkning för att minska konsumtionen av buteljerat vatten i Sverige tycker jag att det är hög tid att vi börjar diskutera frågan om flaskvattnets vara eller inte vara.
Det är dags att vi ifrågasätter industrin och frågar oss själva om det verkligen är värt det? För vår ekonomi och framför allt för vår miljö.
Håller du med? Om inte, kontakta redaktionen på debatt@miljo-utveckling.se