Nu öppnar nomineringsperioden för Miljöstrategipriset 2023. Alla är välkomna att nominera – sin egen organisation eller någon annan.
Det som premieras är tydliga hållbarhetsstrategier som förankrats väl i organisationen och genomförts med gott resultat. Även potentialen till ringar på vattnet – alltså vilken potential strategin har att spridas till andra aktörer – tas med i juryns bedömning.
Miljöstrategipriset har delats ut sedan 2015
Priset har delats ut sedan 2015, och bland vinnarna finns Kappahl, Upphandlingscentrum Falun-Borlänge regionen, Region Västmanland och Vasakronan.
Priset – eller priserna – går till ” en ambitiös och tydlig hållbarhetsstrategi som förankrats i ledningen och genomförts, till exempel i projektform, på ett föredömligt sätt i relevanta delar av organisationen. Förändringen har gjorts i en befintlig verksamhet och har gett positiva konkreta och mätbara resultat, i form av hårda eller mjuka värden. Arbetet ska kunna vara inspirerande för andra och på så vis ha potential att ge avtryck utanför organisationen. Pristagare kan vara en verksamhet, grupp eller liknande”.
Resultaten viktiga
Juryn lägger stor vikt vid uppnådda resultat, och alla nomineringar bedöms i relation till den nominerade organisationens storlek.
Alla som vill kan nominera till Miljöstrategipriset, mer information om hur det går till och fullständiga kriterier hittar du här.
Expertjury sållar ut vinnarna
I juryn sitter Ylva Öhrnell, DHL Freight, Kristina Birath, Eskilstuna kommun, Peter Westman, Världsnaturfonden WWF, Henrik Ny, Blekinge Tekniska Högskola, och Ingar Lindholm, chefredaktör för Miljö & Utveckling.
Priset delas ut på Miljöstrategidagarna i Stockholm 22 mars 2023. Det består av en statyett skapad av konstnären Helena Byström. Varje statyett är ett unikt verk som satts samman av loppisfynd.
Nomineringen för 2022 års pris pågår till och med 13 januari 2023 men det går bra att skicka in nomineringstexter redan nu.