Dagens M&U 8 april 2025

Hållbarhetscheferna: Så navigerar vi i ekonomisk oro

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

USA:s nya tullbesked har ökat oron i världsekonomin. Samtidigt väcks frågan hur företagens hållbarhetsarbete påverkas. I Miljö & Utveckling berättar hållbarhetscheferna på Kronans Apotek, Afry och Volvo Cars hur de agerar i den ekonomiska turbulensen.

Samtliga betonar vikten av att inte släppa taget om hållbarhetsarbetet, även när andra frågor tränger sig på. De delar också med sig av konkreta råd till andra företag.

– Det gäller att ha ett långsiktigt tänk, och hålla fast vid det man har åtagit sig. Vi jobbar utifrån olika scenarion, där vi kollar på bästa scenariot och sämsta scenariot och vad som krävs utifrån dem. Det handlar mycket om att diskutera frågorna internt och förbereda sig så mycket man kan, säger Volvo Cars hållbarhetschef Vanessa Butani till Dagens M&U.

Läs hela artikeln i Miljö & Utveckling

Wihlborgs satsar på negativa utsläpp

Fastighetsbolaget Wihlborgs har ingått ett tioårigt avtal med energibolaget Öresundskraft om att köpa negativa utsläppscertifikat motsvarande 10 000 ton koldioxid per år. Certifikaten baseras på bio-CCS-teknik, där biogen koldioxid fångas in vid förbränning och lagras permanent i berggrunden.

– Vi klimatkompenserar hellre där vi verkar, och nyttjar permanenta kolsänkor i vår närhet, än att investera i avlägsna projekt, säger vd Ulrika Hallengren till Dagens M&U.

Klimatkompensation är ett omdiskuterat verktyg, men Ulrika Hallengren framhåller att det inte handlar om att köpa sig fri.

– För det vi inte kan eliminera behöver vi nya lösningar. Samarbetet med Öresundskraft är ett starkt alternativ – och att det är lokalt passar vår strategi med tydlig regional förankring, avslutar hon.

Rekordvarm mars i Europa

Mars 2025 blev den varmaste marsmånaden som hittills uppmätts i Europa, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Medeltemperaturen låg 2,41 grader över snittet för perioden 1991–2020, med de största avvikelserna i östra Europa och sydvästra Ryssland.

Globalt var mars den näst varmaste som uppmätts, med en temperatur 1,60 grader över förindustriella nivåer. Ovanligt höga temperaturer noterades bland annat i delar av Arktis, framför allt i de kanadensiska ögrupperna och kring Baffinbukten, liksom över USA, Mexiko, delar av Asien och Australien. Kallare än normalt var det i norra Kanada, kring Hudsonbukten och i östra Ryssland, inklusive Kamtjatkahalvön.

Ta del av Copernicus siffror

Oljejättar backar från klimatmål

Världens största olje- och gasbolag sänker nu sina klimatambitioner. En ny rapport från tankesmedjan Carbon Tracker ger samtliga 30 granskade bolag låga betyg för sin omställning – ingen får bättre än ”D” på en skala från ”A” till ”H”, där ”H” är sämst.

Bakom utvecklingen ligger politiska skiften som Donald Trumps återkomst som USA:s president och energikrisen efter kriget i Ukraina. Flera bolag ökar sin fossila produktion, trots globala löften om att tredubbla användningen av förnybar energi till 2030. ExxonMobil, ConocoPhillips, PEMEX och Sonatrach får lägsta betyg, ”H”.

Spanska Repsol är bäst i rankningen, medan BP faller från ”D” till ”F” efter att ha slopat sina mål för minskad fossilproduktion. Rapporten pekar även ut metanutsläpp och LNG-projekt som särskilda risker. Investerare uppmanas att omvärdera sitt stöd till bolag som inte följer Parisavtalet – med hänvisning till finansiella risker kopplade till övervärderade fossiltillgångar.

Läs ”Paris Maligned III”

Trots färre fimpar – nedskräpningen kvar på hög nivå

Nedskräpningen i Sverige ligger kvar på höga nivåer, enligt Håll Sverige Rents Skräprapport 2025. Trots färre fimpar hittas i genomsnitt 50 000 skräpföremål per dag i varje stadskärna – 62 procent innehåller plast. Tobaks- och nikotinrelaterat skräp dominerar och står för 71 procent av allt skräp. Fimpar är vanligast (49 procent), men snus ökar och utgör 21 procent. Engångsvejps registreras nu för första gången och förekommer i 11 av 16 tätorter.

En kilometer i stadsmiljö innebär i snitt 1 300 skräpföremål, främst fimpar och snus. Trots plastförbud hittas dagligen i genomsnitt 155 plastpåsar och 97 plastmuggar per stad. På Västerhavets stränder hittas 532 föremål per 100 meter – 27 gånger över EU:s gränsvärde. Nästan allt består av plast. I fjällen dominerar snus, men nedskräpningen har minskat med över 70 procent på fyra år. Östersjön är ensam om att uppfylla EU:s krav.

Läs ”Skräprapporten 2025”

Nya material kan ge säkrare och mer hållbara batterier

Forskare vid Luleå tekniska universitet har utvecklat nya material för fasta litiumbatterier som kan förlänga batteriernas livslängd och öka säkerheten. Ett av materialen har visat stabil drift i över 1 000 laddningscykler, vilket är en klar förbättring jämfört med dagens batterier som ofta försämras efter 500–700 cykler. Tekniken bygger på fasta elektrolyter av poly(jonvätskor), där strukturförändringar förbättrat litiumjontransporten och kontakten mellan batteriets delar.

Forskarna har även integrerat cellulosaacetat från trä, vilket stärker hållbarheten och miljöprofilen. Batterierna har fungerat vid spänningar upp till 4,8 volt. Arbetet leds av Xiaoyan Ji och Jiajia Li och sker i samarbete med Chinese Academy of Sciences. Flera utmaningar kvarstår innan tekniken kan användas kommersiellt, men resultaten har väckt internationellt intresse och publiceras i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter.

Läs forskarnas avhandling

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste