Dagens M&U 7 mars 2025

Apotekets vd inför 8 mars: Så skapar vi ett jämlikt företag

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

På lördag den 8 mars är det den internationella kvinnodagen. Apoteket är ett bolag som enligt rankningar ligger långt framme vad gäller jämställdhet, inkludering och mångfald. På bolagets ledande positioner är det jämnt fördelat mellan män och kvinnor, och 35 procent av cheferna har utländsk bakgrund. För Dagens M&U berättar bolagets vd Rasmus Nerman hur Apoteket arbetar med jämställdhet, mångfald och inkludering som en integrerad del av sin affärsstrategi. 

– Det är frågor som inte löser sig själv, utan kräver aktivt och långsiktigt arbete, säger han.

Det första steget för att skapa ett jämlikt bolag är enligt Rasmus Nerman att skapa sig en målbild, vilket för Apotekets del är att spegla hela Sverige. Därefter säger han att det handlar om ett strategiskt och långsiktigt arbete.  

– Det gör vi genom att kartlägga vårt nuläge och identifiera vart vi ska, ta fram aktiviteter, genomföra dem och följa upp och kalibrera över tid. Vi måste få in tankesättet i hela verksamheten, i rekryteringsprocesser, sucessionsplanering, policys, lönekartläggningar och inte minst kultur och ledarskap. Det handlar om att ha ett långsiktigt perspektiv och driva förändring över tid. Men också vara kortsiktig och lite aktivistisk, för annars tar det jättelång tid, säger han.

Verktyg: Fri tillgång till standarden för naturvärdesinventering

Naturvårdsverket har beslutat att friköpa standarden för naturvärdesinventering, vilket innebär att alla som genomför sådana inventeringar nu får fri tillgång till den i två år. Syftet är att höja kvaliteten på inventeringarna och stärka skyddet av biologisk mångfald.

Inför byggprojekt som bostadsområden, vägar och vindkraftsparker krävs en miljökonsekvensbeskrivning, där en naturvärdesinventering kartlägger ekosystem, arter och livsmiljöer. Sverige har en världsunik standardiserad metod för detta arbete, och genom friköpningen blir det enklare att jämföra inventeringar över tid och fatta välgrundade beslut.

Standarden, som utvecklats av Svenska institutet för standarder, SIS, används redan i branschen men har tidigare krävt betalning. SIS välkomnar beslutet och betonar att det säkerställer kvaliteten i de cirka 3 000 naturvärdesinventeringar som genomförs i Sverige varje år.

Den standard och tekniska specifikation som nu är fritt tillgängliga:

  • SS 199000:2023 Naturvärdesinventering (NVI) Kartläggning och värdering av biologisk mångfald – Krav och vägledning
  • SIS/TS 199002:2023 Naturvärdesinventering (NVI) Kartläggning och värdering av biologisk mångfald – Dataproduktspecifikation och listor med biotopbeteckningar

Gå till den kostnadsfria standarden

Ökat fokus på cirkulärt byggande i Sverige

På konferensen Hållbart samhällsbyggande 2025, som arrangerades i Stockholm under gårdagen, betonade Ellen Einebrant, vd för Återvinningsindustrierna, vikten av att återanvändning och återvunnet material blir norm inom byggsektorn. Hon lyfte fram att branschen tidigare fokuserat på energieffektivitet, men att cirkulärt byggande nu får allt större uppmärksamhet, särskilt i takt med ökade krav på klimatredovisning.

För att ta nästa steg krävs enligt Einebrant tydligare krav på återvinning vid byggnation och rivning samt bättre uppföljning av dessa regler. Hon påpekade att det finns oseriösa aktörer som inte hanterar material på rätt sätt och att upphandlare måste säkerställa att återvinning sker effektivt.

En utmaning är lönsamheten, särskilt vad gäller lagring och transport av återanvända material. För att stärka cirkulärt byggande efterfrågas fler ekonomiska incitament som kan minska kostnader och göra återbruk till ett mer konkurrenskraftigt alternativ.

Läs intervjun med Ellen Einebrant

”Omnibus-förslaget frigör tid för innovation”

I en debattartikel i Dagens Industri argumenterar Joel Lindefors, Carolina Sachs och Sasja Beslik för att EU:s förenklade hållbarhetsrapportering, det så kallade Omnibus-förslaget, inte nödvändigtvis innebär ett bakslag för hållbarhetsarbetet. De menar att företag redan har kommit långt i sin omställning och att den tid som frigörs genom mindre byråkrati i stället kan användas för innovation och affärsutveckling.

”Det finns ingen anledning att gråta över spilld mjölk. Positionerna för hållbarhetsrapportering har redan flyttats fram. Positionerna för hållbar affärsutveckling har även de flyttats fram”, skriver debattörerna.

Joel Lindefors, Carolina Sachs och Sasja Beslik anser att EU:s omfattande regleringar inte automatiskt leder till förändring, eftersom det fortfarande finns utrymme för företag att uppfylla kraven utan att verkligen ställa om sina verksamheter

Debattörerna ser Omnibus-förslaget som en möjlighet att skifta fokus från tung administration till konkreta åtgärder som driver hållbar innovation och konkurrenskraft. De konstaterar också att EU:s långsiktiga miljömål och investeringar i hållbar industri ligger fast, och uppmanar företag att använda den frigjorda tiden för att skapa verkligt värde.

Läs debattartikeln i Dagens Industri

Splittring kring mångfald och jämställdhet i finanssektorn

Analys- och rådgivningsföretaget Glass Lewis håller fast vid mångfaldskrav – till skillnad från konkurrenten ISS. Trots ett ökat politiskt tryck i USA har Glass Lewis beslutat att fortsätta ta hänsyn till mångfald när de ger råd om hur investerare bör rösta vid styrelseval i amerikanska bolag. Däremot kommer företaget att vara tydligare med argumenten både för och emot en kritisk röstning, för att hjälpa sina kunder att navigera de växande politiska riskerna kring dessa frågor.

Glass Lewis är ett analys- och rådgivningsföretag som hjälper investerare att fatta beslut vid bolagsstämmor, till exempel om styrelsesammansättning och ersättningar till företagsledningar. Företaget har omkring 1 300 kunder globalt, inklusive pensionsfonder och kapitalförvaltare som tillsammans hanterar över 40 biljoner dollar i tillgångar.

Glass Lewis hållning skiljer sig från huvudkonkurrenten Institutional Shareholder Services, ISS, som nyligen meddelade att de inte längre kommer att inkludera mångfald som en faktor i sina rekommendationer.

Beslutet från Glass Lewis kommer i en tid då många amerikanska företag backar från sina satsningar på mångfald, jämlikhet och inkludering. Bakgrunden är bland annat rättsliga hot från USA:s justitiedepartement under president Donald Trumps administration, vilket har ökat osäkerheten kring mångfaldsinitiativ.

Brittiska pensionssparare riskerar miljardförluster på fossilinvesteringar

En ny rapport från UK Sustainable Investment and Finance Association, UKSIF, visar att brittiska pensionssparare riskerar att förlora upp till 15,2 miljarder pund, cirka 197 miljarder kronor, till 2040 på grund av så kallade strandade tillgångar i olje- och gasindustrin. Detta motsvarar 17 procent av de brittiska pensionsfondernas nuvarande investeringar i fossila bränslen.

Studien använder en modell som analyserar hur finansiella förluster sprids genom ekonomin när fossila tillgångar blir värdelösa i takt med att världen ställer om till förnybar energi. Storbritannien har enligt studien en oproportionerligt hög exponering för dessa risker jämfört med många andra länder. Den totala globala förlusten från strandade tillgångar beräknas uppgå till 2,28 biljoner dollar till 2040, varav Storbritannien står för cirka 141 miljarder dollar.

Läs ” Stranding: Modelling the UK’s Exposure to At-Risk Fossil Fuel Assets”

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste