Dagens M&U 6 december 2024

Byggnads lanserar verktyg för att stoppa upphandlingsfusk

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Byggnads har presenterat en ny guide för att motverka arbetslivskriminalitet och fusk inom offentliga upphandlingar. Guiden, framtagen i samarbete med advokatbyrån Cirio, innehåller sju juridiskt granskade krav för en rättvis och hållbar byggbransch. Förslagen inkluderar krav på färre underentreprenörsled, ID06-kort och kollektivavtal med svenskt fackförbund.

– Det handlar om villkor som ska göra det lättare för de upphandlande myndigheterna att se till att det företag som får det offentliga kontraktet och de underentreprenörer som är verksamma på arbetsplatserna är schyssta, seriösa företag som betalar rätt löner, upprätthåller en säker arbetsmiljö och tar ett ansvar för byggnadsarbetarna, säger Byggnads förbundsordförande Kim Söderström till Dagens M&U.

Kraven i guiden stödjer även FN:s Agenda 2030 och kan användas direkt i upphandlingsdokument eller kontrakt. Dessutom inkluderar guiden tydliga regler för uppföljning och kontroll, kopplade till sanktioner vid bristande efterlevnad. Byggnads menar också att kraven inte ska innebära högre kostnader för upphandlande myndigheter men att de säkerställer effektiv användning av skattepengar.

Läs intervjun med Kim Söderström

Miljöorganisationer rädda att tystas av EU-kommissionen: ”Allvarligt”

Ett stort antal europeiska NGO:er befarar att de kommer att bli av med sina EU-bidrag om de är för kritiska mot EU-kommissionen. Därför skriver de nu ett öppet brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen där kräver förtydliganden.

Bakgrunden är att de 26 organisationerna, däribland Europeiska miljöbyrån EEB, har fått ett brev från EU-kommissionens myndighet Cinea som tolkas som att finansieringen kan komma att dras in om organisationerna riktar kritik.

– Brevet hänvisar till nya riktlinjer för bidrag. När vi tittade på riktlinjerna insåg vi att de kunde tolkas som att finansiering skulle dras in om vi blev för kritiska till hur EU-kommissionen använder sina medel för klimat- och miljöändamål, berättar Petr Hlobil, programdirektör på Bank Watch, för Dagens M&U.

I brevet betonar organisationerna EU:s skyldighet, enligt fördragen, att involvera civilsamhället i lagstiftningsarbetet. Avsändarna understryker också att många ideella organisationer är beroende av offentliga medel för att kunna delta i det politiska arbetet.

Petr Hlobil, tycker att detta är en allvarlig vändning.

 – Det finns mycket kritik mot att skattepengar betalas ut till NGO:s, men hittills har EU-kommissionen stått på sig. Nu finns det en rädsla hos oss att tystas om vi blir för kritiska.

Läs det öppna brevet

Svenska företags agerande i israeliska bosättningar tas upp i riksdagen

Jacob Risberg (MP) har lämnat in en interpellation till utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) angående svenska företags och finansinstituts kopplingar till verksamheter i illegala israeliska bosättningar. Jacob Risberg hänvisar till ett yttrande från Internationella domstolen (ICJ) den 19 juli 2024, som konstaterar att Israels ockupation av palestinskt territorium är olaglig och att alla stater har en skyldighet att inte stödja den. Frågan ställs till regeringen om vilka åtgärder som planeras för att leva upp till detta yttrande och för att hantera svenska aktörer som agerar i bosättningarna.

Enligt rapporten ”Don’t Buy Into Occupation IV”, som ligger till grund för interpellationen, har svenska företag som Volvo kopplingar till verksamheter i de ockuperade områdena. Dessutom har svenska banker som Swedbank, SEB, Handelsbanken och pensionsfonder som AMF Pension och Tredje AP-fonden, investeringar i företag som enligt rapporten bidrar till bosättningsproblematiken. Rapporten identifierar 822 europeiska finansinstitut med kopplingar till aktiviteter på ockuperad mark i Palestina.

Miljöpartiet vill nu att regeringen tydliggör hur den avser att säkerställa att svenska företag och finansinstitut uppfyller sina skyldigheter enligt internationell rätt.

Så kan SBTN hjälpa företag att klara CSRD-kraven

Science Based Target Initiative, SBTI, har publicerat en rapport som visar hur ramverket Science Based Targets for Nature, SBTN, kan hjälpa europeiska företag att följa EU:s direktiv för hållbarhetsredovisning, CSRD.

I rapporten slås det fast att SBTN kompletterar CSRD genom att erbjuda ett vetenskapsbaserat ramverk som går bortom enbart redovisning och visar hur företag kan kvantifiera och hantera sina naturpåverkningar.

Enligt rapporten underlättar SBTN företagens arbete med CSRD-redovisningen på flera sätt: att bidra till robusta bedömningar för materialitetsanalyser, att hjälpa företag att gå från rapportering till konkreta åtgärder och att stärka långsiktig hållbarhetskapacitet.

Rapporten lyfter också att företag som tillämpar SBTN inte bara uppfyller krav utan också förbättrar beslutsfattande, identifierar risker i värdekedjan och stärker förtroendet bland investerare och intressenter.

Läs ”From disclosure to action: CSRD and science-based targets for nature”

Analys: Plast kommer inte kompensera för minskad efterfrågan på olja

Stora olje- och gasbolag satsar nu på petrokemikalier och plastproduktion som en lösning för att diversifiera sin verksamhet och motverka sjunkande efterfrågan på fossila bränslen. En ny analys från Carbon Tracker visar dock att plast och andra petrokemiska produkter sannolikt inte kommer att kunna ersätta den förväntade minskningen av oljebehov inom transportsektorn.

Carbon Tracker menar att fossilindustrins satsningar är byggda på osäkra antaganden och ifrågasätter fyra av de antaganden som görs:

Den förväntade starka tillväxten inom efterfrågan på petrokemikalier är enligt Carbon Tracker överdriven på grund av förändringar i konsumentbeteende, klimatpolitiska åtgärder och en möjlig avkoppling från global BNP-tillväxt.

För att petrokemikalier ska kunna kompensera för den kraftiga minskningen i efterfrågan på transportbränslen krävs en årlig tillväxttakt på 3,9 procent till 2035. Den nivå överskrider till och med fossilindustrins egna förväntningar.

Teknik för att höja petrokemisk utvinning från olja är ännu oprövad i kommersiell skala och förblir ekonomiskt tveksam.

Geografiska förskjutningar i värdekedjan mot Asien och Nordamerika försvårar för existerande raffinaderier att anpassa sig och konkurrera.

Analysen uppmanar investerare att granska bolagens planer och strategier kritiskt samt efterfråga större transparens i deras prognoser och tekniska bedömningar.

Läs rapporten

Webbinarie lyfter nordiskt hållbarhetssamarbete

Tillsammans utgör de nordiska länderna världens tolfte största ekonomi. Sannolikt skulle regionen också vara den mest hållbara. Det konstaterades på webbinariet “Climate and business: How can the Nordic green transition accelerate in a world of growing geopolitical uncertainty?” som gick av stapeln under veckan.

Webbinariet arrangerades av Hagainitiativet i samarbete med Skift – Business Climate Leaders i Norge och Climate Leadership Coalition i Finland.

”Det viktigaste just nu är ledarskap. Att visa upp goda exempel som redan finns och ta upp dessa frågor på agendan. Det är något som politiker kan hjälpa oss med. Lyssna på vad företagen behöver”, konstaterad JM:s hållbarhetschef Maria Sandell under webbinariet där hon var en av många talare.

Se webbinariet

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.