Dagens M&U 5 mars 2025

Revisionsrätten larmar: Fartyg fortsätter förorena EU:s hav

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Europeiska revisionsrätten varnar i en ny rapport för att EU:s hav fortsatt förorenas av fartyg, trots skärpt lagstiftning. Medlemsländernas insatser för att förebygga, spåra och bestraffa föroreningar från fartyg bedöms som otillräckliga. Revisorerna varnar samtidigt för luckor i EU:s lagstiftning. Bland annat påpekar de att fartygsägare kan kringgå återvinningskrav genom att byta flagg till ett tredjeland innan ett fartyg skrotas. EU:s regler för rapportering och bärgning av containrar som förloras till havs beskrivs också som bristfälliga.

Enligt rapporten använder EU-länderna inte heller fullt ut de verktyg som finns, såsom beredskapsfartyg, drönare och satellitövervakningstjänster. Under 2022–2023 identifierades 7 731 möjliga oljeutsläpp, men endast 7 procent bekräftades som föroreningsincidenter. Revisorerna konstaterar även att fartygsinspektioner är få och att sanktionerna mot förorenare är svaga, vilket gör att ansvariga sällan åtalas. Slutligen konstaterar revisionsrätten att EU och dess medlemsländer saknar en tydlig överblick över hur pengar används för att bekämpa föroreningar och vilka resultat som uppnås.

EU:s behov av kritiska metaller hotar rättvis omställning

En ny studie från IVL Svenska Miljöinstitutet och Uppsala universitet visar att EU:s strategi för den gröna omställningen kräver mellan 15 och 60 procent av världens tillgångar av kritiska metaller. Forskarna varnar för att detta kan leda till en överkonsumtion av resurser och hämma en rättvis global omställning.

EU:s planer på elektrifiering och utbyggnad av förnybar energi kräver stora mängder metaller som litium, kobolt och neodym. Studien visar att EU till 2030 kan komma att använda över 80 procent av världens produktionskapacitet av litium och 25–30 procent av kobolt och dysprosium. Samtidigt utgör EU endast 5,7 procent av världens befolkning.

Forskarna menar att denna resursfördelning kan försvåra andra länders möjligheter att ställa om till fossilfri energi och transporter. De föreslår därför ökad återvinning, teknikutveckling och nya gruvor som möjliga lösningar, men påpekar att en verkligt hållbar omställning också kräver resurseffektiva lösningar som minskar efterfrågan på energi.

Ny handlingsplan mot matsvinn

Den nationella handlingsplanen för minskat matsvinn, ”Fler gör mer”, har nu uppdaterats och presenterats av Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket. I den nya versionen, som bygger på handlingsplanen från 2018, betonas bland annat vikten av ökad samverkan och mer omfattande mätningar för att Sverige ska kunna nå målen om minskat matsvinn.

Handlingsplanen fokuserar i huvudsak på åtgärder som myndigheterna kan driva, men lyfter samtidigt att livsmedelsindustri, grossister och dagligvaruhandel måste ta fram egna åtgärder. Alla delar av kedjan har ett ansvar för att minimera matsvinnet – ett problem som inte bara leder till klimat- och miljöpåverkan, utan också till ekonomiska förluster.

Läs tips om hur matsvinn kan stoppas

Försvarsmakten uppdaterar bortglömd miljöhandbok

När Försvarsmakten omorganiserades 2023 avskaffades rollen som hållbarhetschef. I stället lades ansvaret för hållbarhetsfrågor på ekonomidirektören Ellen Rova. Samtidigt anger Försvarsmaktens miljöhandbok från 2020 fortfarande att hållbarhetschefen har det strategiska miljöansvaret trots att rollen inte längre finns, rapporterar Naturskyddsföreningens medlemstidning Sveriges Natur. Men nu bekräftar myndigheten att handboken är föråldrad och att en revidering pågår, skriver Sveriges Natur.

WWF lanserar fond för hållbar läderproduktion

Världsnaturfonden WWF har lanserat Deforestation-Free Leather Fund, en fond som ska stödja hållbarhet i läderförsörjningskedjan. Fonden syftar till att förbättra spårbarheten och motståndskraften i leveranskedjan, stärka hållbar produktion och skicka tydliga marknadssignaler till nötkötts- och läderproducenter.

Initiativet riktar sig till områden med hög miljörisk och ska bidra till avskognings- och konverteringsfri upphandling av läder. WWF kommer att söka finansiellt stöd från företag inom mode-, fordons- och möbelindustrin, samt från läderförädlare och tillverkare. Under de första tre åren planerar WWF att spåra en miljon nötkreatur och återställa 45 000 hektar nedbruten mark. Målet är att samla in 10 miljoner dollar från företag för att finansiera de inledande faserna av projektet.

Ett av de första företagen att bidra till fonden är Tapestry, Inc., som äger varumärken som Coach och Kate Spade. Företaget har tidigare gett ett bidrag på 3 miljoner dollar till WWF för att förbättra spårbarheten i den brasilianska läderförsörjningskedjan.

Välj rätt belysning och skona naturen

Fel belysning stör nattaktiva insekter och hotar vissa arters överlevnad. Men med rätt åtgärder kan den ekologiska påverkan minskas. Ett nytt forskningsprojekt, från Högskolan i Gävle, ska nu kartlägga belysningens effekter och ta fram lösningar som skyddar insekterna – utan att påverka trafiksäkerheten.

Annika Jägerbrand, ljusexpert och universitetslektor i biologi vid Högskolan i Gävle, förklarar att vägbelysning påverkar nattlevande insekter på flera sätt. De attraheras av ljuset, får förändrade beteendemönster och kan i vissa fall dö av utmattning eller bli lättare byten för rovdjur.

– Inomhusstudier har vi gjort i ett tidigare projekt, men vi vet fortfarande väldigt lite om hur mycket ljus insekterna faktiskt exponeras för i sin naturliga miljö. Genom att kombinera laboratorieexperiment, fältstudier och kontrollerade tester i verkliga miljöer, ska vi ta fram riktlinjer som kan tillämpas direkt i belysningsplaneringen, säger hon till Dagens M&U.

Men redan i dag går det att göra mycket för att minska den ekologiska påverkan från belysningen, säger Annika Jägerbrand. Hon pekar bland annat på att flera åtgärder kan kombineras, såsom att dimra ljuset, använda varmare färgtemperaturer och säkerställa att ljuset inte sprids i olika riktningar eller orsakar ljusspill runt lampan.

Läs fler tips om hur du väljer belysning som skonar naturen

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste