Dagens M&U 5 december 2024

EU:s avskogningsförordning senareläggs till 2025

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

EU-parlamentet och ministerrådet har kommit överens om att skjuta upp avskogningsförordningen till den 30 december 2025. Förordningen syftar till att minska handel med varor som bidrar till global avskogning och gäller bland annat kakao, palmolja och trä. Små företag får ytterligare sex månader på sig, med sista datum den 30 juni 2026. Överenskommelsen fattades efter förhandlingar mellan EU-parlamentet och ministerrådet, där enighet nåddes trots hård debatt.

Förordningen innebär att företag måste kunna bevisa att produkter inte bidragit till avskogning. Den har kritiserats för att skapa byråkratiska utmaningar, men anses också viktig för miljön. Länder som Danmark stöder lagen, medan Sverige visat skepsis. Förberedelser pågår på nationell nivå för att säkerställa att reglerna kan införlivas.

Den kaosartade processen kring avskogningsförordningen har fått mycket kritik.

– Den konservativa gruppen där M och KD ingår har gjort hela denna process till en cirkus. I stället för att ge de drabbade sektorerna tid att förbereda sig för vilka regler de måste följa efter nyår, beslutade de konservativa krafterna att in i det sista riskera hela skogsnäringens framtid. Därför var rådet i går tvunget att rädda denna process från de konservativa. Det enda den europeiska högern har uppnått är två månaders extra försening, en onödig osäkerhet för skogsnäringen och en politisk cirkus, säger till exempel EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) till Dagens M&U.

Läs mer om beslutet

Experten om avskogningsförordningen: ”Svårast blir att visa att man följer lagen”

Avskogningsförordningen kommer att påverka ett stort antal sektorer. Bredast kommer det sannolikt att påverka livsmedelssektorn. Sara Sundquist, näringspolitisk expert, på Livsmedelsföretagen ser både fördelar och utmaningar med den kommande lagen.

– Det bästa är så klart att det inte blir tillåtet att sälja produkter från mark där det har pågått skogsskövling och avskogning. Det är en väldigt viktig fråga. En stor utmaning är dock att det blir så svårt att visa att man uppfyller lagstiftningen. Man har gjort en väldigt stor byråkratisk överbyggnad på förslaget. Jag tror också att den är större än vad många förstår. Lagen kommer att påverka, utöver livsmedelsproducenter, även det minsta lilla snickeriet i Sverige.

Att de som påverkas av lagen nu får ett års uppskov uppskattas av Livsmedelsverket där Sara Sundquist beskriver den föreslagna lagstiftningen som ”mycket komplex”.

– Att se till att produkter kommer från icke-avskogad mark är inte den stora utmaningen här för våra medlemsföretag. Att hantera de byråkratiska systemen runt lagstiftningen, med särskilda informationssystem och upprättande av due diligence-förfaranden. Det kommer däremot bli utmanande för många företag. Att visa att man följer lagen kommer att bli det trixiga.

Läs hela intervjun

Granskning av småbutiker avslöjade förbjudna kemikalier

Kemikalieinspektionen och svenska kommuner har granskat småbutiker för att säkerställa att deras varor följer kemikalielagstiftningen. Av 607 undersökta produkter innehöll 91 förbjudna ämnen som bly, kadmium och kortkedjiga klorparaffiner. Totalt innehöll 15 procent av varorna otillåtna ämnen, och 48 procent var felaktigt märkta.

Bly hittades i elektronik, kadmium i smycken och skadliga plastkemikalier i mjuka plastprodukter. Dessa ämnen kan orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive nervskador, hormonstörningar och cancer, samt skador på miljön.

Företagen fick ta bort de förbjudna varorna efter tillsynen. Myndigheterna kontaktade även leverantörer för att stoppa distributionen.

Läs ”Tillsyn av kemikalier i varor hos lokala aktörer 2024”

IT-jätten satsar på cirkulär ekonomi

Världens största leverantör av datalagring, Amazon Web Services, har identifierat cirkulär ekonomi som ett centralt fokusområde i arbetet mot nettonollutsläpp till 2040. I en intervju med Miljö & Utveckling medger Chris Walter, hållbarhetschef på AWS, att företaget tidigare inte gjort tillräckligt för att minska användningen av jungfruligt material i sina datacenter. Nu arbetar företaget dock aktivt med att övergå från linjära till cirkulära flöden. På måndag släpper AWS en rapport om sina framsteg och utmaningar inom cirkularitet.

AWS cirkulära strategi bygger på tre huvudsakliga delar: förbättrad design för att möjliggöra återanvändning, förlängd livslängd för material och komponenter, samt ökad återvinning. I oktober öppnade AWS sin första återbruksanläggning utanför USA, i Dublin, där äldre komponenter som servrar och kretskort renoveras eller återvinns för att utvinna ädelmetaller.

Trots framstegen kvarstår stora utmaningar. Företaget måste balansera behovet av innovation, som ofta innebär kortare livscykler för komponenter, med ambitionen att skapa cirkulära flöden. Enligt Chris Walter saknas också effektiva återkopplingssystem mellan design- och återvinningsfaserna.

Läs intervjun med Chris Walter

Svenska forskare ska studera hållbara konsumtionskorridorer

Ett nytt forskningsprojekt, lett av IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med Chalmers, KTH och Uppsala universitet, ska undersöka hur så kallade hållbara konsumtionskorridorer kan bidra till att nå målen i Parisavtalet. Projektet kombinerar ekonomisk modellering, policyanalys och deltagandeprocesser på olika samhällsnivåer för att definiera strategier för radikal samhällstransformation.

En hållbar konsumtionskorridor är ett koncept som beskriver ramar för konsumtion där både ett tak och ett golv fastställs för användningen av resurser och tjänster. ”Golvet” säkerställer att alla basala behov uppfylls för människor, medan ”taket” begränsar konsumtionen för att respektera miljömässiga gränser och undvika överutnyttjande av jordens resurser.

Den nya forskningen ska fokusera på två centrala dimensioner: arbetsliv och konsumtionsmönster. Syftet är att identifiera vilka förändringar som både respekterar miljömässiga gränser och garanterar social hållbarhet. Projektet finansieras av Formas.

Global bilindustri saktar ner omställningen

Enligt en ny rapport från World Benchmarking Alliance (WBA) misslyckas världens största biltillverkare med att öka sina investeringar i elektrifiering och sänkta koldioxidutsläpp. Endast 17 procent av intäkterna hos de 30 största tillverkarna – som tillsammans står för 80 procent av den globala bilförsäljningen – kommer från lågutsläppsteknik. Inga traditionella tillverkare planerar heller att fasa ut fossila bränslen före 2035.

Rapporten visar att endast sex företag – Hyundai, Kia, Renault, Stellantis, General Motors och Ford – har lovat full elektrifiering på vissa marknader, medan bara 23 procent av företagen har åtagit sig att öka utgifter för grön teknik. World Benchmarking Alliance skriver att tillverkarna, trots tekniska framsteg och politiskt stöd, fortfarande sitter fast i föråldrade affärsmodeller.

Läs ”Automotive and Transportation Manufacturers Benchmark”

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste