Matsvinnsapp på väg mot global expansion
Dagens M&U 4 december 2024
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Företaget Too Good To Go, grundat i Danmark 2015, har vuxit till att bli en global aktör i kampen mot matsvinn. Genom sin app kopplar de konsumenter till restauranger och livsmedelsföretag med överbliven mat, som säljs till ett lågt pris i form av överraskningspåsar. I dag verkar företaget i 18 länder, inklusive Sverige, där 2 300 livsmedelsföretag är anslutna.
Enligt företagets CTO Morten Keldebaek har Too Good To Go hittills räddat 400 miljoner måltider och sparar fyra måltider per sekund. Samtidigt påpekar han att 40 procent av all mat globalt går till spillo, vilket motsvarar 10 procent av världens växthusgasutsläpp. Företaget har också expanderat till att inkludera matproducenter i åtta länder och undersöker nu möjligheter att minska matsvinn från hushåll.
Kritik har riktats mot appen, då vissa menar att livsmedelsföretag kan använda den för att sälja mer snarare än att minska svinnet. Morten Keldebaek säger till Dagens M&U att företaget övervakar sina partners och avslutar samarbeten med de som missbrukar tjänsten.
Efter flera år av investeringar nådde Too Good To Go lönsamhet 2023, men företaget balanserar fortsatt tillväxt med ekonomisk hållbarhet. Målet är att expandera till ännu fler marknader och skapa en värld utan matsvinn.
Läs ”Sparar 4 måltider i sekunden – så tog matsvinnsappen över världen”
Så drivs nordiska börsbolag mot cirkulära affärsmodeller
En ny rapport, ”Circular Economy Outlook 2024 Nordics”, visar att affärsmöjligheter och minskade klimatutsläpp är viktiga drivkrafter för övergången till cirkulär ekonomi bland nordiska börsbolag. Studien täcker 809 bolag i Danmark, Finland, Norge och Sverige.
Slutsatser från rapporten:
- Cirkulär strategi: 86 procent av företagen har inkluderat cirkularitet i sina affärsstrategier, men endast 41 procent har formulerat tydliga mål.
- Konkurrens och förväntningar: 79 procent tror att deras konkurrenter kommer att utveckla betydande cirkulära förmågor inom fem år.
- Hinder: Brist på kundkrav, osäkra affärsmodeller och befintliga linjära strukturer är de största hindren för framsteg.
- Cirkulärt inköp: Endast 15 procent av företagen ställer cirkulära krav för de flesta av sina inköp, men Sverige har fördubblat dessa krav sedan 2018.
- Rapporten introducerar även ”Circular Business Index (CBI)” som ett mått på företagens cirkulära aktivitet, där det genomsnittliga indexet för nordiska bolag är 21 procent. Enligt författarna finns det en stor förbättringspotential för att öka användningen av cirkulära strategier.
Läs ”Circular Economy Outlook 2024”
Krav på totalförbud mot PFAS efter fynd i dricksvatten
Nya analyser från PAN Europe visar att TFA, en restprodukt av PFAS-baserade bekämpningsmedel, finns i halter upp till 32 gånger högre än tillåtna nivåer i dricksvatten i Europa. Ämnet, som är frätande och kan orsaka reproduktionsskador, har bland annat hittats i mineralvatten och andra vattenkällor. TFA tillhör de så kallade ”evighetskemikalierna” som inte bryts ned i naturen och anses vara ett globalt miljöhot.
Fynden har lett till förnyade krav på ett totalförbud mot PFAS. PAN Europe, Naturskyddsföreningen och andra organisationer har tidigare varnat för de allvarliga konsekvenserna av PFAS-föroreningar, bland annat i svenska vattendrag som Mälaren. Också svenska Kemikalieinspektionen stöder förslaget om ett brett PFAS-förbud.
Få konkreta omställningsplaner hos flygbolagen
En rapport från Transport & Environment, T&E, visar att 87 procent av världens flygbolag misslyckas med att göra tillräckligt för att ställa om till hållbara flygbränslen, så kallad SAF. Av 77 granskade flygbolag är det endast 10 som har konkreta planer för att använda bränslen som anses verkligt hållbara, som till exempel e-fotogen. Detta bränsle, som tillverkas med förnybar el, ses som det enda helt hållbara alternativet av T&E.
Många flygbolag använder i stället bioflygbränslen baserade på grödor som majs och soja, vilka av T&E bedöms som ohållbara då de bidrar till avskogning och konkurrens om jordbruksmark. Över 30 procent av flygbolagens avtal om SAF omfattar dessa typer av bränslen. Bara 10 procent av avtalen gäller e-fotogen.
Globalt sett är andelen SAF fortfarande extremt låg. Under 2023 användes endast 2,6 miljoner fat SAF jämfört med 1,6 miljarder fat fossilt flygbränsle, vilket motsvarar mindre än 0,15 procent av flygsektorns totala bränsleförbrukning.
TCO Certified breddas till fler IT-produkter
Den globala hållbarhetscertifieringen TCO Certified lanserar nu en ny kategori, ”TCO Certified, general”. Detta möjliggör certifiering av produkter som tidigare inte omfattades, till exempel högtalare, tangentbord och webbkameror. Målet är att ge inköpare fler hållbara alternativ och stödja organisationer i att uppfylla sina hållbarhetsmål.
Den nya kategorin tillämpar TCO Certifieds krav inom områden som klimatpåverkan, cirkularitet, leverantörskedjans ansvar och obligatorisk oberoende verifiering. TCO Certified skriver i en kommentar att fler produktkategorier främjar innovation och en mer cirkulär IT-industri, samtidigt som inköpsavdelningar och hållbarhetschefer får verktyg att göra ansvarsfulla val.
I dag höjde TCO Certified också sina tidigare krav på IT-produkter. De nya kraven fokuserar på längre produktlivslängd och minskade scope 3-utsläpp, en utökad lista med säkrare kemikalier i kablar, förbättrad reparationsbarhet, längre garantier och enklare batteribyte samt utökat skydd för över 100 000 ytterligare arbetare, inklusive paneltillverkare.
Nytt verktyg kartlägger anställdas klimatavtryck
Företag kan nu spåra sina anställdas klimatpåverkan med en ny funktion som automatiserar beräkningar av koldioxidutsläpp från resor, boende och måltider. Verktyget underlättar enligt leverantören både hållbarhetsrapportering i linje med CSRD och konkreta åtgärder för att minska företagets klimatavtryck.
Bakom verktyget står företaget Hogia som integrerat det i redovisningssystemet ”Hogia Utlägg & Resa”. Funktionaliteten inkluderar datadriven rapportering och identifierar områden där utsläpp och kostnader kan minskas, till exempel genom hållbara resealternativ.