Dagens M&U 29 oktober 2024

Ikea och Essity kräver bindande plastavtal

Inför FN:s plastförhandlingar i november, INC-5, kräver nu svenska Essitys vd Magnus Groth och Ikeas koncernchef Jon Abrahamsson Ring i ett öppet brev tillsammans med 20 andra ledare av stora företag ett globalt bindande plastavtal. I ett öppet brev till världens beslutsfattare skriver gruppen, som bland annat också består av Unilever, Nestlé och Pepsico, att det behövs starka regelverk för att harmonisera lagstiftning och effektivt minska plastens negativa påverkan. Gruppen betonar att frivilliga åtgärder inte räcker för att stoppa plastföroreningarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Undetecknarna av brevet kräver bland annat:

  • Globala kriterier som möjliggör begränsning och utfasning av skadliga kemikalier samt problematiska och onödiga plastprodukter.
  • Sektorspecifika metoder och globala kriterier för cirkulär produktdesign av plastprodukter som exempelvis förpackningar.
  • Gemensamma definitioner och grundläggande principer för effektiv implementering av utökat producentansvar.
  • Ett starkt mandat för den styrande instansen att stärka avtalet över tid.

Läs det öppna brevet med krav på bindande plastavtal

GRI: Företagsjuristen viktig för att stoppa greenwashing

Allt fler regelverk kräver att företag redovisar sina klimatrelaterade risker, och detta ökar riskerna för att företag lämnar vilseledande miljöpåståenden. Det konstaterar GRI-medarbetaren Allinnettes Go Adigue i en ny artikel i Medium där hon går igenom de ökade juridiska- och varumärkesriskerna med greenwashing. Här konstaterar hon bland annat att jurister har en central roll i att säkerställa att ESG-uttalanden är korrekta och välunderbyggda, något som nu inkluderar granskning av hela leveranskedjan och nära samarbete mellan avdelningarna för juridik, hållbarhet och upphandling.

Flera aktuella rättsfall visar enligt artikeln hur tillsynsmyndigheter agerar mot greenwashing globalt. För att undvika den här typen av risker rekommenderar artikeln att jurister fokuserar på verifiering av hållbarhetspåståenden, tydliggörande av villkor, enkel och begriplig kommunikation, samt hållbarhetskrav på leverantörer och samarbetspartners.

Läs ”What greenwashing risks mean for the legal profession”

Svensk startup publiceras i Nature Water

Den högt ansedda vetenskapliga tidskriften Nature Water har publicerat en analys från svenska Drupps, en startup vars teknik återvinner vatten och energi från industriella utsläpp. Det finns i dag flera lösningar för att utvinna vatten från luft i atmosfären. Alla metoder kräver dock mycket energi. Ett problem som svenska Drupps menar sig kunna lösa.

Drupps teknik, som nu installeras på en fabrik i Peru, baseras på absorption snarare än kondensation och minskar energiåtgången genom att återvinna överskottsvärme. Drupps medgrundare Fredrik Edström förklarar att tekniken gör vattenutvinning lönsam genom att både vatten och energi återvinns – en lösning som lockar stora aktörer inom industrin och kan minska användningen av fossila bränslen globalt.

Läs artikeln i Nature Water

Läs M&U:s artikel ”Svensk teknik förvandlar luft till vatten”

GFANZ lanserar naturvägledning för nettonoll-mål

Glasgow Financial Alliance for Net Zero, GFANZ, har lanserat ett förslag på en vägledning som ska hjälpa finansiella institutioner att inkludera naturåtgärder i sina nettonoll-planer. Vägledningen, kallad ”Nature in Net-Zero Transition Plans,” är ett frivilligt tillägg till GFANZ:s tidigare ramverk för nettonoll-omställning.

Dokumentet ger riktlinjer för att minska naturrelaterade utsläpp, stärka koldioxidsänkor och integrera naturaspekter i finansiella planer. GFANZ betonar att natur och klimat är oupplösligt kopplade, där naturbaserade lösningar kan bidra till en tredjedel av utsläppsminskningarna till 2030. Vägledningen finns nu för öppen konsultation fram till den 27 januari 2025.

Glasgow Financial Alliance for Net Zero är en global koalition av över 700 finansiella institutioner som inkluderar banker, försäkringsbolag och kapitalförvaltare från 50 länder som förvaltar cirka 40 procent av världens totala privata finanstillgångar.

Gå till den öppna konsultationen

Förslag om enklare avverkning i fjällnära skog

Altinget avslöjar att skogsutredaren Göran Örlander föreslår att det ska bli enklare att avverka fjällnära skog genom att ersätta tillståndskravet med en avverkningsanmälan. Det läckta förslaget som Altinget tagit del av får kritik från utredningens expertgrupp, där vissa menar att det riskerar att främja skogsavverkning på bekostnad av skyddsvärda skogar. Samtidigt befarar man att samebyarnas möjligheter att överklaga avverkningar skulle minska och att förslaget kan öka spänningarna kring miljö- och skogspolitiken.

Läs ”Läckta förslag: Enklare att avverka i fjällnära skog”

FSC uppdaterar enligt EU:s avskogningsförordning

FSC har uppdaterat sina regler för riskbedömningar av FSC Kontrollerat virke i enlighet med EU:s nya avskogningsförordning. Det är FSC International har anlitat konsulthjälp för att uppdatera den befintliga centraliserade nationella riskbedömningen för Sverige. Denna uppdatering är en del av FSC:s arbete med att anpassa sina standarder till EUDR och ersätter tidigare riskbedömningar enligt FSC:s regelverk FSC-PRO-60-002a. Sverige är ett av de första 20 prioriterade länderna att få denna uppdaterade riskbedömning, där de nya riktlinjerna i FSC-PRO-60-006b gäller sedan juli 2024.

Läs FSC Risk Assessment Framework Procedure

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste