Dagens M&U 28 oktober 2024

Johan Rockström inför Cop29: ”Utmaningar på planetär skala”

En ny rapport från Future Earth i Stockholm, baserad på insikter från 67 forskare, varnar för att ökande havstemperaturer, stigande metanutsläpp och extremväder snabbt förvärrar klimatkrisen och gör stora områden obeboeliga. Inför FN:s klimattoppmöte Cop29 lyfter rapporten fram att världens ledare måste agera kraftfullt för att bromsa utvecklingen och skydda människors livsvillkor globalt. Wendy Broadgate, samordnare bakom rapporten, understryker att en kraftig minskning av utsläppen är avgörande för att reducera både riskerna och de ekonomiska kostnaderna kopplade till klimatförändringarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Bland de insikter som lyfts fram nämns nya områden som riskerar att bli obeboeliga, ökad risk för tippingpoint i Amazonas och att kritisk infrastruktur som vattenförsörjning och energinät hotas av klimatrelaterade störningar.

Johan Rockström, som bidragit till rapporten, säger i en kommentar att rapporten bekräftar att världen står inför utmaningar på planetär skala, men också att rapporten pekar på lösningar och tydliga vägar framåt.

Läs ”Forskare inför Cop29: Havstemperaturer och extremväder hotar människors livsvillkor”

TNFD presenterar nya riktlinjer för naturövergångsplaner vid COP16

Taskforce on Nature-related Financial Disclosures, TNFD publicerar nu ett utkast till nya riktlinjer som ska hjälpa företag och finansiella aktörer att öka sitt skydd av biologisk mångfald och natur. Riktlinjerna, som presenterades i helgen på Cop16 i Colombia, syftar enligt TNFD till att stödja det globala målet att hejda förlusten av biologisk mångfald till år 2030.

Guiden rekommenderar att företag inkluderar konkreta mål, ansvarsmekanismer och resursplanering för naturbevarande i sina övergångsplaner. Företag uppmanas nu att ge feedback på riktlinjerna fram till 1 februari 2025, innan den slutliga versionen publiceras senare under året.

Läs ”Discussion Paper on Nature Transition Plans”

Regeringen tillsätter styrmedelsutredning

Regeringen meddelade på fredagseftermiddagen att den tillsätter den så kallade Styrmedelsutredningen för att analysera och föreslå kostnadseffektiva styrmedel för att fasa ut fossila bränslen och nå klimatmålen till 2045. Svante Mandell, miljöekonomisk chef på Konjunkturinstitutet, har utsetts till utredare. Utredningen ska bland annat utvärdera hur reduktionsplikten kan utvecklas och undersöka vilka styrmedel som effektivt kan minska utsläppen utan att orsaka stora kostnader för hushåll och näringsliv, och därmed skydda svensk konkurrenskraft.

Under helgen har utredningen och Tidöpartiernas klimatpolitik fått omfattande kritik – från miljörörelsen, från forskare och från oppositionen. Många kommenterar också att regeringen väljer att presentera ett viktigt klimatbesked en sen eftermiddag på en fredag före ett stort skollov.

”Klimatministern saknar fortfarande en plan på hur utsläppen ska minskas och klimatmålen nås. I över ett års tid har regeringen rullat tummarna och nu kommit fram till att Hasslers förslag ska vidareutredas. Det börjar nästan likna en fars”, säger till exempel Socialdemokraternas klimatpolitiska talesperson Anna-Caren Sätherberg i en kommentar.

Läs regeringens kommittédirektiv

Svanen lanserar hållbarhetscertifiering för fastighetsdrift

Miljömärkningen Svanen har lanserat en ny certifiering för hållbar drift av fastigheter, riktad främst mot större kontorsbyggnader och bostäder, men även institutionsbyggnader som skolor och vårdinrättningar. Certifieringen syftar till att optimera drift och underhåll för att minska fastigheternas klimatpåverkan och förbättra energieffektiviteten. Svanen utmanar därmed befintliga system som Breeam In-Use och Miljöbyggnad i Drift.

Kraven för certifieringen inkluderar energieffektiv drift, övervakning och optimering av energiförbrukning, klimatanpassning och upprätthållande av en hälsosam inomhusmiljö. Hyresgästerna ska erbjudas lösningar för återvinning och resurseffektivitet samtidigt som det finns krav på biologisk mångfald och undvikande av bekämpningsmedel.

Ansökningsavgiften för licensen är 6 696 euro, cirka 70 000 kronor, för upp till fem byggnader, med en årlig avgift per byggnad på mellan 900 och 3 600 euro.

Mikael Karlsson om Jessika Roswalls (M) svar: ”Går emot sin egen politik”

Jessika Roswall, Sveriges kandidat till EU-kommissionär med ansvar för miljö, har i sitt skriftliga svar till EU-parlamentet uttryckt en ambitiös miljöpolitik med tonvikt på samarbete. Miljöforskaren Mikael Karlsson menar dock att hennes uttalanden går emot den linje som hon tidigare fört som svensk minister för Moderaterna, särskilt i fråga om biobränsle från skog. Mikael Karlsson påpekar att Jessika Roswall nu istället verkar följa EU-kommissionens prioriteringar under Ursula von der Leyens ledning.

– Det hade kunnat vara skrivet av Chat GPT, typ: hur bör jag svara på den här frågan till Europaparlamentet. Men det är inte så konstigt, ska man väljas av EU-parlamentet går man förstår inte dit och utmanar detsamma, säger Mikael Karlsson till Dagens M&U.

Läs intervjun med Mikael Karlsson

Rapport: Trycket ökar på hållbarhetsavdelningen

Trycket ökar på hållbarhetsavdelningarna i takt med att CSRD och andra regleringar av hållbarhetsarbetet införs. I rapporten ”Sustainability: Whose Job Is It Anyway?”, undersöks hur företagens hållbarhetsarbete utvecklas, vilka utmaningar som hållbarhetsansvariga står inför och hur nya regler påverkar hållbarhetssatsningarna.

Rapporten identifierar två huvudsakliga tillvägagångssätt när det kommer till företagens hållbarhetsarbete. Vissa företag arbetar redan i dag med att integrera hållbarhet som en del av företagets tillväxtstrategi. Andra företag däremot, behandlar hållbarhet som ett sidoprojekt som riskerar att nedprioriteras under ekonomiska åtstramningar.

Rapporten betonar att framgångsrik hållbarhet kräver engagemang från hela organisationen, inte bara från hållbarhetsteamet. Rapporten lyfter också fram att samarbete mellan hållbarhetsteamet och andra avdelningar är avgörande för att säkerställa att hållbarhetsinsatser har långsiktig effekt och affärsvärde.

Läs ”Sustainability: Whose Job Is It Anyway?”

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste