Möjlighet att ansöka om CBAM-status
Dagens M&U 28 mars 2026
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Naturvårdsverket meddelar att importörer från och med den 31 mars 2025 kan ansöka om att bli godkända CBAM-deklaranter. Den 1 januari 2026 blir detta ett krav för att importera vissa varor till EU, såsom stål, cement, aluminium och konstgödsel. CBAM, Carbon Border Adjustment Mechanism, syftar till att sätta ett pris på koldioxidutsläpp vid import för att förhindra att utsläppsintensiv produktion flyttas utanför EU.
Importörer som inte har fått godkänd CBAM-status före årsskiftet 2025/2026 riskerar enligt Naturvårdsverket att få sina varor stoppade i tullen. Redan sedan den 1 oktober 2023 måste importörer rapportera utsläppen från sina varor, och från 2026 ska de börja köpa CBAM-certifikat för att täcka dessa utsläpp.
Naturvårdsverket hanterar ansökningarna i Sverige, som sker via EU-kommissionens CBAM-register. I EU-kommissionens nya så kallade Omnibus-paket finns ett förslag om att mindre företag som importerar mindre än 50 ton CBAM-varor per år ska undantas från systemet, med beslut väntat sommaren 2025.
Läs Naturvårdsverkets vägledning om CBAM
Postnords hållbarhetschef byter bolag – går till Envac
Naznoush Habashian lämnar sin roll som hållbarhetschef på Postnord efter tre år för att bli global hållbarhetschef på miljöteknikbolaget Envac. Habashian återvänder därmed till Stena-sfären, där hon inledde sin karriär för 25 år sedan som teknik- och strategiansvarig på Stena Metall.
På Envac, som är verksamt i 20 länder med AI-drivna sopsugssystem för tvätt och avfall, får hon nu ansvar för att bidra till utvecklingen av hållbara städer globalt. Habashian har tidigare arbetat 15 år på Försvarsmakten, där hon de sista tre åren var hållbarhetschef med fokus på miljörelaterad forskning och utveckling.
– Mitt hjärta slår extra hårt för hållbar utveckling och nu kommer jag att få möjligheten att bidra till utvecklingen av hållbara städer i världen genom Envacs världsledande hållbara system som är AI-driven och främjar konkurrenskraftig cirkuläritet och en bättre urban miljö, säger Naznoush Habashian till Dagens M&U.
Läs intervjun med Naznoush Habashian
Ny utbildning hjälper myndigheter att sätta gröna budgetar
En ny digital utbildning hjälper regionala och statliga myndigheter att ta fram budgetar som stödjer klimatmålen. Bakom initiativet står organisationen Climate Group i samarbete med europeiska aktörer som Expertise France och EcoAct. Kursen är en del av programmet ”Next Generation Budgets” och fokuserar på grön budgettaggning – ett verktyg som gör det möjligt att systematiskt bedöma hur varje budgetpost påverkar klimatet.
Utbildningen går bland annat igenom hur man klassificerar utgifter som gynnsamma, neutrala eller ogynnsamma ur ett klimatperspektiv, ofta med hjälp av internationella ramverk som EU:s taxonomiförordning. Utbildningen visar enligt arrangörerna att implementeringen av grön budgettaggning kan ta flera år, men att arbetet ger långsiktiga vinster i form av bättre miljöstyrning och mer effektiva klimatinsatser. De kommande modulerna kommer att gå djupare in i hur regioner kan införa system för att identifiera även ogynnsamma utgifter.
Läs sammanfattningen av ”Next generation budgets”
”Matsvinnet är en lönsam affär för matjättarna”
I en debattartikel i Dagens Nyheter riktar Li Kristjansdottir, verksamhetschef vid organisationen Ätbart, skarp kritik mot livsmedelskedjor som Ica, Axfood, Coop och Lidl. Enligt Li Kristjansdottir gynnas företagen ekonomiskt av att donera överskottsmat istället för att minska överproduktionen eller betala för avfallshantering. Hon menar att matsvinnet är strukturellt inbyggt i livsmedelsbranschens affärsmodell och att donationer ger skattemässiga och miljöprofilmässiga fördelar. Li Kristjansdottir ifrågasätter också att det sociala matstödet till utsatta grupper i allt högre grad bygger på detta svinn. Hon varnar för att systemet gör hjälpen till de ekonomiskt utsatta beroende av att matsvinnet består.
Läs debattartikeln i Dagens Nyheter
Nordiska företag i framkant med elektrifierade transporter
Financial Times uppmärksammar nu den snabba elektrifieringen av de nordiska företagens fordonsflottor och utvecklingen av laddinfrastruktur. Norge har enligt FT kommit längst, med 89 procent elbilar i nybilsförsäljningen under 2024, följt av Danmark, Sverige och Finland.
Företag som finska Kempower och Virta konstateras ha vuxit snabbt tack vare tidiga satsningar på laddteknik. I Sverige har skatteförmåner lett till att tre av fyra nya företagsbilar nu är eldrivna. Den digitala mognaden i Norden har också gynnat tillväxten av molnbaserade lösningar kopplade till transportsektorn och Financial Times konstaterar att elektrifieringen fortsätter att öka trots en svagare konjunktur i flera nordiska länder.
Läs ”Nordic companies lead the charge on electric vehicles”
Naturskyddsföreningen kräver att SEB stoppar lån till fossilbolag
Naturskyddsföreningen har lämnat in en motion till SEB:s bolagsstämma med krav på att banken upphör med utlåning till olje- och gasbolag som expanderar sin verksamhet i strid med Parisavtalet. Under de senaste två åren har SEB lånat ut 30 miljarder kronor till fossilbolag, vilket är dubbelt så mycket som Nordea. Över en tredjedel av dessa lån har gått till företag som öppnar nya olje- och gasfält, bland annat i Arktis.
SEB är nu ensam bland storbankerna i Sverige med fortsatt omfattande fossila investeringar, efter att Swedbank, Handelsbanken och Danske Bank har dragit tillbaka sitt stöd. Motionen, som Naturskyddsföreningen lämnar in tillsammans med Fair Finance Guide, läggs fram för tredje året i rad.