VSME – ny frivillig hållbarhetsstandard för små och medelstora företag
Dagens M&U 27 mars 2025
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
EU lanserar nu VSME, en ny frivillig hållbarhetsstandard som riktar sig till små och medelstora företag som vill redovisa sitt hållbarhetsarbete utan att omfattas av de tunga krav som ställs i CSRD. VSME står för Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs och syftar till att underlätta trovärdig och strukturerad rapportering för företag som inte omfattas av CSRD:s tillämpningsområde.
Standarden lanserades innan EU-kommissionens Omnibus-förslag i februari 2025, som föreslår undantag för vissa företag från CSRD, vilket skapat en osäkerhet som nu öppnat upp för alternativa lösningar som VSME. Den består av en basmodul med elva upplysningskrav samt en frivillig kompletterande modul med ytterligare nio krav. Endast basmodulen krävs för att uppfylla standarden.
I en intervju i Miljö & Utveckling berättar Maja Widestam, hållbarhetsrådgivare på Ramboll, hur VSME fungerar och ger fem tips om hur man kommer igång.
Läs ”VSME – ett alternativ till CSRD för mindre företag”
Apoteksbranschen i kläm mellan CSRD och läkemedelindustrins sekretess
Kronans Apotek beskriver bristen på insyn i läkemedelstillverkning som sin största hållbarhetsutmaning. Trots att läkemedel utgör 80 procent av sortimentet saknar företaget data om hur och var produkterna tillverkas – en följd av sekretess inom läkemedelsbranschen. Det framgår av bolagets hållbarhetsrapport för 2024.
Caroline Kjerstadius, hållbarhetschef på Kronans Apotek, säger att det sätter bolaget i en svår sits i samband med nya EU-regler som kräver ökad transparens.
– I grund och botten handlar det om säkerhet, att man inte ska veta var läkemedlen är tillverkade. Det har gjort att hela branschen är väldigt sluten. Samtidigt kommer CSRD och CSDDD som kräver ökad transparens. Det innebär att vi sitter fast mellan två regelverk, säger hon till Dagens M&U.
Samtidigt ser Kronans Apotek en möjlighet i att läkemedelsbolagen nu själva omfattas av CSRD – vilket kan tvinga fram den öppenhet som länge saknats. För att driva på utvecklingen deltar företaget i ett nytt branschgemensamt hållbarhetsråd.
Läs intervjun med Caroline Kjerstadius på Kronans Apotek
Global hållbarhetschef på H&M lämnar bolaget
H&M-varumärkets hållbarhetschef Karin Brinck lämnar bolaget efter nästan 14 år. Det skriver hon i ett långt inlägg på Linkedin, vilket Market var först att rapportera. ”Resan har krävt stora steg ut ur min komfortzon men belöningen har varit otaliga möjligheter att lära mig, teama upp, leda och bidra till hållbarhetsarbetet både inom vår egen verksamhet och med kollegor i vår bransch” skriver hon.
Karin Brinck var med när Arket, ett varumärke under H&M, lanserades 2016 i rollen som global hållbarhetschef. Under åren har hon haft roller som hållbarhetschef för H&M Kids, och har sedan augusti 2023 varit global hållbarhetschef för varumärket H&M. Vad Karin Brinck ska göra härnäst framgår inte av inlägget på Linkedin, men hon skriver att hon ser framemot ”ett nytt professionellt kapitel” efter några månaders paus.
Ett steg närmare att skjuta upp CSRD och CSDDD – EU-länderna säger ja
EU-länderna har nu formellt godkänt EU-kommissionens förslag om att senarelägga två centrala hållbarhetslagar: hållbarhetsrapporteringsdirektivet CSRD och due diligence-lagen CSDDD. Det innebär att kraven för företag i våg 2 och 3 skjuts upp med två år, och att CSDDD senareläggs med ett år.
Syftet är att ge parterna tid att förhandla klart om tekniska detaljer – och undvika att regler träder i kraft innan allt är färdigförhandlat.
Nu väntar ett beslut i EU-parlamentet. En eventuell snabbprocess kan leda till omröstning den 1 april, men mer sannolikt blir ett slutligt beslut först i maj.
Nytt klimatverktyg hjälper kommuner analysera och prioritera åtgärder
Ett nytt digitalt verktyg ska hjälpa Sveriges kommuner att få en tydligare bild av sina klimatutsläpp och vilka åtgärder som är mest effektiva att sätta in. Genom interaktiva visualiseringar och analyser ska verktyget hjälpa kommunerna att jämföra sig med andra, förstå sambandet mellan olika indikatorer och utsläpp samt se vilken nivå – kommunal, regional, nationell eller EU – som har rådighet över olika klimatåtgärder.
Verktyget är öppet och samlar klimatdata från en rad källor som SCB, Energimyndigheten och Naturvårdsverket. Målet är att underlätta strategiskt klimatarbete och stärka kommunernas förmåga att fatta välgrundade beslut. Bakom satsningen står IVL Svenska Miljöinstitutet i samarbete med analysföretaget Datastory.
29 aktörer i gemensam plan för mindre plast till förbränning
En ny handlingsplan ska minska mängden plast som går till förbränning och i stället öka cirkulariteten i hela plastens värdekedja. Bakom initiativet står 29 aktörer – från tillverkare till avfallshanterare och energibolag – som enats inom det branschöverskridande projektet ”Cirkulär omställning av fjärrvärme- och kemiindustrin”.
En av deltagarna är Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation för avfallshantering. I ett pressmeddelande understryker organisationen behovet av att fler aktörer i plastens värdekedja tar ansvar för att minska mängden plast som förbrännas.
Plast till förbränning står för omkring sju procent av Sveriges totala växthusgasutsläpp. Trots insatser ökar utsläppen – något som kräver skarpare åtgärder från hela kedjan, enligt projektet som pågår under 2024–2025 och leds av Profu med stöd från Vinnova.
Läs ”Handlingsplan för att minska plast till avfallsförbränning”