Dagens M&U 24 februari 2025

Läckt utkast: EU vill kraftigt urvattna CSRD och CSDDD

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

EU-kommissionen kommer att föreslå stora nedskärningar av EU:s obligatoriska hållbarhetslagstiftning. Det skriver nyhetsbyrån Politico som tagit del av ett läckt utkast av den kommande omnibuslagstiftningen.

Omnibuslagen väntas presenteras på onsdag, den 26 februari, och syftar till att förenkla tre av blockets hållbarhetslagstiftningar som påverkar företag: CSRD, CSDDD och EU-taxonomin. Bakgrunden är att EU vill minska den administrativa bördan som många företag och organisationer larmat om. 

Enligt det läckta dokumentet skulle en stor mängd företag undantas från reglerna om obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD, så att endast de bolagen med mer än 1 000 anställda och 450 miljoner i omsättning omfattas. Samtidigt föreslår man att direktivet skjuts fram ett år.

Utkastet visar, enligt Politico, också att kommissionen vill göra åtta regelförenklingar av CSDDD, vilket handlar om att företag ska ta ansvar över risker kopplat till miljö och mänskliga rättigheter i sin värdekedja. Bland annat visar utkastet att företag endast ska titta på sina direkta leverantörer, och inte leverantörer längre ut i värdekedjan.

Ett annat utkast, som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av, visar samtidigt på att EU planerar att förenkla reglerna kring koldioxidtullar, CBAM. Enligt utkastet föreslår EU att endast företag som importerar mer än 50 ton per år ska omfattas. Det innebär att en stor mängd företag kommer att undantas från reglerna.

Läs ”Brussels plans sweeping cuts to EU’s green rules” (Politico)

Läs ”EU to make most companies exempt from carbon border levy” (Reuters)

EU överens: Utökat producentansvar för textilier

Textilproducenter ska finansiera insamling, sortering och återvinning av textilier. Det har nu EU-parlamentet och ministerrådet enats om i en provisorisk överenskommelse. Enligt överenskommelsen kommer avgiften att vara beroende av hur cirkulär och hållbar utformningen av produkterna är, och medlemsstaterna får anpassa de avgifter som betalas av tillverkarna beroende på textilprodukternas användningstid och hållbarhet. Bestämmelserna gäller alla producenter, inklusive e-handelsföretag som ligger utanför Europa.

Riksdagen godkänner EU-förordning om koldioxidsnåla fartygsbränslen

Riksdagen har godkänt regeringens förslag om en ny lag som kompletterar EU:s förordning om förnybara och koldioxidsnåla bränslen för sjötransport. EU-förordningen, som började gälla den 1 januari 2025, inför gränsvärden för fartygs årliga växthusgasutsläpp och krav på användning av landström i hamn.

Den nya svenska lagen reglerar när svenska myndigheter kan besluta om straffavgifter för rederier som bryter mot förordningen och vilka befogenheter tillsynsmyndigheten har. Regeringen får även rätt att utfärda föreskrifter om sanktionsavgifter för mindre överträdelser.

Två reservationer från Vänsterpartiet och Miljöpartiet avslogs. De hade föreslagit högre sanktionsavgifter och ökade resurser till Transportstyrelsen, som utses till tillsynsmyndighet.

Den nya lagen träder i kraft den 1 mars 2025.

EU presenterar ny vision för framtidens jordbruk

Förra veckan presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen EU:s nya vision för jordbruk och livsmedel. Visionen ska möta utmaningar inom jordbruks- och livsmedelssektorn kopplat till sviktande lönsamhet, geopolitiska spänningar och klimatförändringar.

Visionen, som sträcker sig fram till 2040, ska bland annat bidra till rättvisare villkor inom jordbruks- och livsmedelsbranschen genom bättre löner, mindre administrativa bördor och nya inkomstkällor. Vidare vill kommissionen att utsläppen av växthusgaser och föroreningar inom lantbruket ska minska. Det vill man uppnå genom att jordbrukare ska ses om en del av lösningen, snarare än problemet. För att uppnå det ligger fokus på incitament som skapar engagemang, snarare än tvingande regler.

Utsläppen från nya personbilsflottan minskar

Koldioxidutsläppen från den genomsnittliga personbilen minskade mellan 2023 och 2024 från 61,3 gram per kilometer till 59,06 gram per kilometer. Det visar siffror som Transportstyrelsen nu rapporterar in till EU-kommissionen. Siffrorna visar också att det under hela 2024 registrerades 261 342 typgodkända personbilar i hela landet, vilket är 29 000 bilar färre än 2023. Minskningen syns tydligast bland de nyregistrerade elbilarna, där minskningen låg på 14 procent.

Läs ”Utsläppen från den nya personbilsflottan fortsätter att minska”

EU vill minska matsvinnet – branschen efterlyser högre ambitionsnivå

Förra veckan nådde EU-parlamentet och ministerrådet en provisorisk överenskommelse om minskat matsvinn. Överenskommelsen, som är en del av EU:s nya avfallsdirektiv, fastställer att matsvinnet ska minska med mellan 10 procent och 30 procent till 2030. 10 procent inom livsmedelsindustrin, och 30 procent inom detaljhandel, restauranger och hushåll.

Lisa Isakson, hållbarhetschef på Greenfood som är en av Nordens ledande livsmedelskoncerner, beskriver det nya avfallsdirektivet som ”ett historiskt beslut”, då det är första gången EU fastställer bindande mål för att minska matsvinnet inom unionen. Samtidigt tycker hon att ambitionsnivån är för låg. Bland annat menar hon att målet på 10 procent inom livsmedelsindustrin är för lågt, samt saknar krav på att minska matsvinnet inom jordbruket.

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste