Dagens M&U 20 december 2024

Tyskland vill skjuta fram CSRD-kraven

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Under hösten gick Frankrike ut och kritiserade EU:s krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD, för att vara för administrativt tungt. Nu stämmer även Tyskland in i kritiken och vill försvaga direktivet. Det visar ett läckt brev till EU-kommissionen som Dagens M&U har tagit del av.I brevet uppmanar flera tyska ministrar EU-kommissionen att ändra CSRD och på så sätt lätta bördan på företag. Dessutom vill politikerna flytta slutdatumet för när de första CSRD-rapporterna ska vara inlämnade från 2025 till 2027. I brevet hänvisar de tyska ministrarna till EU:s så kallade omnibuslag. Med det avses en hopslagning av CSRD, taxonomin och CSDD. Genom denna paraplylag vill de tyska ministrarna införa nya regler för CSRD.

Skogsutredningen: Gör det enklare att avverka 

På torsdagseftermiddagen presenterade regeringens utredare Göran Örlander skogsutredningens delbetänkande Ett tydligt regelverk för aktivt skogsbruk. Utredaren föreslår bland annat att anmälan om samråd enligt miljöbalken skiljs från avverkningsanmälan. Han föreslår också att tiden mellan avverkningsanmälan och att avverkning kan påbörjas, ska minska från sex veckor till tio arbetsdagar, samt att markägare som inte får bruka sin skog på grund av naturvärden ska kompenseras ekonomiskt.

Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot förslagen, som de menar kan leda till ökade konflikter i skogen. Enligt organisationen fokuserar förslagen på avreglering och mindre kontroll av det svenska skogsbruket, vilket de menar ökar riskerna för att Sverige bryter mot EU:s lagstiftning.  

Skogsutredningen tillsattes av regeringen i februari i år. Slutbetänkande ska enligt regeringen redovisas senast 31 augusti 2025.

Innovationspionjären: Det är receptet för ett effektivt hållbarhetsarbete

För att driva ett effektivt hållbarhetsarbete gäller det att använda rätt metoder för att mäta och spåra data – och det går att göra till en låg kostnad. Det menar innovationspionjären Tom Söderström, som var NASA:s första innovationschef och numera arbetar som affärsrådgivare på Amazon Web Services. Hans råd till företag är att använda sig av Internet of Things sencors, vilket kan beskrivas som smarta sencorer som mäter saker som energiförbrukning, vattenförbrukning och koldioxidutsläpp.

– Det som mäts, kan spåras och därefter förbättras. Att använda Internet of Things sencors är ett billigt sätt att göra det på. Dessa kan automatiseras, resultaten rapporteras och tekniken justeras för att maximera avkastningen, säger han till Dagens M&U. 

Utöver det rekommenderar han företag att sätta tuffa hållbarhetsmål, rapportera sina framsteg utifrån de målen samt vara tydlig i sin hållbarhetskommunikation. Att prioritera hållbarhet menar han är det viktigaste receptet för att skapa framgångsrika och innovativa företag.

Expert sågar blockkedja som CSRD-verktyg

EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD, tar hållbarhetsrapporteringen till en ny nivå med höga krav på datainsamling. Många konsulter, som PwC och Corpstage, lyfter fram blockkedjeteknik som ett hjälpverktyg i det arbetet. Även EU har uppmärksammat tekniken, som enligt kommissionen ska hjälpa till att ”beräkna, spåra och rapportera om minskningen av koldioxidavtrycket i hela värdekedjan”.

Men alla håller inte med. Liselott Lading, IT- och digitaliseringsstrateg på konsultföretaget Qinshift, är en av dem som är skarpt kritiska till blockkedjelösningar.

– Det måste finnas ett ekosystem i grunden för blockkedjan. Så länge underleverantören inte använder samma teknik och all data inte är automatiserad, är det en utopi, säger hon till Dagens M&U.

Andelen biodrivmedel lägst sedan 2014

Under årets tio första månader har koldioxidutsläppen från bensin och diesel ökat med 23 procent, jämfört med samma period 2023. Det visar Omställningsbarometern som branschorganisationen Drivkraft Sveriges presenterar i dag. Bakgrunden till de ökade utsläppen är enligt Drivkraft Sverige att andelen biodrivmedel i vägtrafiken minskat kraftigt till följd av att reduktionsplikten sänkts. Enligt sammanställningen är andelen biodrivmedel nu på den lägsta nivån sedan 2014.

Samtidigt ökade andelen rena och höginblandade biodrivmedel från 4,2 procent 2023 till 6,4 procent 2024. Detta genom ökade volymer av HVO100. Drivkraft Sverige konstaterar dock att det inte väger upp för utsläppen som den sänkta reduktionsplikten har medfört. Drivkraft Sverige konstaterar också att elektrifieringen under 2024 har bromsat in, genom en minskad elbilsförsäljning. Samtidigt noterar organisationen att publika laddningsstationer fortsätter att öka i snabb takt.

Regeringen går vidare med förbud mot uranbrytning

Tidigare i år tillsatte regeringen en snabbutredning för att ta bort det förbud mot att utvinna uran som infördes år 2018. Nu går regeringen vidare med planerna att ta bort förbudet genom att skicka förslaget på remiss. 

Enligt regeringen har förbudet mot uranbrytning i Sverige haft en negativ påverkan på möjligheten att få loss kritiska råmaterial som de menar är nödvändig i teknik och klimatsmarta produkter. I ett pressmeddelande säger Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch att det är helt nödvändigt att ta bort förbudet, för att minska Sveriges beroende av tredjeland, skapa jobb och möjliggöra fler gruvor.

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.