Dagens M&U 5 februari 2025

Johan Kuylenstierna om utmaningarna på Naturvårdsverket

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Johan Kuylenstierna tillträder inom kort som generaldirektör för Naturvårdsverket och ser både möjligheter och utmaningar i sitt nya uppdrag. En av de största frågorna blir att driva den gröna omställningen samtidigt som myndigheten måste anpassa sig till minskade anslag.

I en intervju i Miljö & Utveckling betonar han vikten av att arbeta resurseffektivt och att få största möjliga resultat från investeringarna. Naturvårdsverket har också en central roll i att implementera EU-lagstiftning inom miljöområdet, vilket kräver nära samverkan med andra myndigheter, länsstyrelser och samhället i stort.

Den senaste tiden har flera personer fått lämna myndigheten, men Johan Kuylenstierna säger att han vill sätta sig in i verksamheten innan han kommenterar eventuella ytterligare förändringar. Han framhåller att det är en naturlig del av myndighetsstyrning att anpassa sig till de resurser som finns, och att budgetdiskussioner med regeringen kommer att vara en del av hans arbete framöver.

Läs intervjun med Johan Kuylenstierna

Expertens tre nycklar till förtroendeskapande hållbarhetsarbete

I en intervju med Miljö & Utveckling beskriver Erik Elvingsson Hedén, vd för Sustainable Brand Insight, tre faktorer som skapar förtroende för företags hållbarhetsarbete: transparens, tydlighet och bevisföring. Han menar att konsumenternas tillit till företags hållbarhetskommunikation har minskat, samtidigt som intresset för hur företag kommunicerar har ökat.

En växande del av befolkningen misstror företagens hållbarhetsbudskap, ofta på grund av en utbredd oro för greenwashing. Erik Elvingsson Hedén påpekar att dagens greenwashing sällan handlar om medvetna lögner, utan snarare om okunskap – företag är osäkra på hur de får uttrycka sig och hur regelverken fungerar.

För att bygga förtroende måste företag enligt Erik Elvingsson Hedén vara transparenta genom att visa både sina styrkor och svagheter i stället för att selektivt framhäva det positiva. Tydlighet är också avgörande, eftersom många kunder tappar förtroendet om budskapen är svåra att förstå. Slutligen är bevisföring viktigt, där tredjepartscertifieringar kan ge extra trovärdighet åt företagets hållbarhetsarbete.

Läs intervjun med Erik Elvingsson Hedén

Riksrevisionen granskar det klimatpolitiska ramverket

Riksrevisionen ska granska arbetet med det klimatpolitiska ramverket. I en kommentar till granskningen skriver Riksrevisionen att granskningen genomförs efter indikatorer på brister i arbetet med underlagen till regeringens klimatredovisningar och klimathandlingsplaner. Enligt myndigheten har underlagen hittills inte granskats närmare.

2017 ställde sig riksdagen bakom det klimatpolitiska ramverket, och beslutade då om nya klimatmål, en klimatlag och inrättandet av ett klimatpolitiskt råd. Klimatlagen innebär att regeringen varje år ska lämna en klimatredovisning till riksdagen, och en klimatpolitisk handlingsplan var fjärde år.

Granskningen som Riksrevisionen nu ska genomföra ska sammanställas i en rapport med planerad publicering i oktober 2025. Syftet är att svara på om regeringen och myndigheterna har drivit ett effektivt arbete.

Kravet på EU: Inkludera koldioxidavskiljning i nya klimatstrategin

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förbereder sig just nu inför att presentera EU:s nya klimatstrategi The Clean Industrial Deal. Inför lanseringen uppmanar nu 30 EU-parlamentariker Ursula von der Leyen att inkludera åtgärder för koldioxidavskiljning i strategin. I ett brev till kommissionsordföranden skriver de att de vill att teknik för avskiljning, borttagning och lagring av koldioxid blir ”en av de centrala pelarna”. Även intressegruppen Carbon Capture and Storage Association har inkommit med samma begäran. 

The Clean Industrial Deal beskrivs som avgörande för att minska EU:s koldioxidutsläpp samtidigt som det syftar till att bana vägen för en stärkt konkurrenskraft. Just nu väntas den bygga på sex grundpelare: energisäkerhet och priser, finansiering, arbetskraft, globala åtgärder, ledande marknader samt återvinning och kritiska råvaror. Den 26 väntas Ursula von der Leyen presentera strategin.

Bristande etnisk mångfald i Storbritanniens miljörörelse

En ny undersökning visar att endast 4,5 procent av de anställda vid brittiska miljöorganisationer identifierar sig som personer med en etnisk minoritetsbakgrund. Detta jämfört med 16 procent i hela Storbritanniens arbetsstyrka. Studien, Race Report, omfattade över 28 000 anställda vid 161 välgörenhetsorganisationer och belyser bristen på representation i sektorn.

Andelen anställda med annan etnisk bakgrund har minskat från 6 procent år 2023, men rapportförfattarna påpekar att den större urvalsgruppen i årets rapport gör att siffrorna inte är direkt jämförbara. Små organisationer rapporterar högre mångfald, där 14,1 procent av personalen i företag med 10–49 anställda, identifierar sig som att tillhöra en etnisk minoritet, medan siffran sjunker till under 2 procent i de största organisationerna med 500–1 000 anställda.

Läs Race Report UK

Linda Burenius blir vice vd på Calluna

Linda Burenius tillträder i mars som vice vd och affärsområdeschef på miljökonsultbolaget Calluna. Hon kommer närmast från Global Challenges Foundation och har tidigare haft ledande roller inom energibolaget OX2.

Linda Burenius säger i en kommentar att hon ser fram emot att omsätta de planetära gränserna i praktiken och bidra till näringslivets och offentliga aktörers arbete med hållbar mark-, skog- och vattenanvändning. Hon lyfter fram EU:s naturrestaureringslag och globala ekosystemöverenskommelser som både en utmaning och en möjlighet för hållbar utveckling.

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.