500 åtgärdsförslag i ny nationell avfallsplan
Dagens M&U 19 november 2024
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
I dag publicerar Naturvårdsverket Sveriges nya nationella avfallsplan, ”Avfall i ett cirkulärt samhälle”, och det avfallsförebyggande programmet ”Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!”. Dokumenten innehåller cirka 500 åtgärder som riktar sig mot hela värdekedjan – från design och produktion till avfallshantering.
De föreslagna åtgärderna är frivilliga och syftar bland annat till att förlänga livslängden på produkter genom hållbar design, öka materialåtervinningen och utveckla nya affärsmodeller som främjar cirkularitet.
Förslagen riktar sig till olika myndigheter men också till branschorganisationer, företag, kommuner och konsumenter. Förslagen spänner över väldigt många produktmaterial och avfallsströmmar och även saker som nedskräpning.
– Planen handlar om en omställning som vi alla behöver få till tillsammans, säger Rebecca Uggla, projektledare, Naturvårdsverket.
Inför dagens publicering har Naturvårdsverket tagit emot 79 remissvar med nästan 1500 kommentarer.
– Många remissinstanser var positiva och tydligt beredda att göra mer. Många efterfrågade också bindande krav. Det är i så fall något för riksdag och regering, säger Rebecca Uggla.
Läs ”Avfall i ett cirkulärt samhälle”
Läs ”Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före!”
Småföretag missar miljardbelopp i grön finansiering
Bara 2,8 procent av världens små och medelstora företag har ansökt om grön finansiering de senaste tre åren. Detta trots att 73 procent av världens finansinstitut erbjuder finansieringsmöjligheter riktade till hållbarhetsprojekt. Det visar en ny rapport som släpps på Cop29 och är framtagen av Internationella Handelskammaren, ICC. Enligt rapporten skulle tillgång till hållbar finansiering öka små och medelstora företags intresse av att ställa om avsevärt.
Små och medelstora företag står för 90 procent av alla företag globalt och 50 procent av växthusgasutsläppen, men möter enligt rapporten stora hinder som kostnader, tidsbrist och kunskapsluckor.
I rapporten konstateras att hållbarhetsrapportering är centralt för att förbättra små och medelstora företags trovärdighet hos långivare och möjligheterna att få tillgång till grön finansiering.
Det föreslås också flera åtgärder för att öka möjligheterna för små och medelstora företag, som till exempel förenklade rapporteringsstandarder, utbildningsprogram och digitala verktyg.
Läs “Unlocking sustainable finance for SMEs”
Klimatförändringar hotar den globala livsmedelssäkerheten
En ny rapport från Stockholm Environment Institute och Mistra Geopolitics varnar för att klimatförändringar, geopolitiska konflikter och geoekonomiska klyftor allvarligt hotar den globala livsmedelssäkerheten. Rapporten, presenterad under Food, Agriculture and Water Day vid Cop29, belyser hur klimatpåverkan, såsom översvämningar och torka, orsakar stora risker för jordbruk och livsmedelsproduktion. Hela 59 aktiva geopolitiska konflikter år 2023 har förvärrat livsmedelshandeln och ökat sårbarheten i globala försörjningskedjor.
Rapporten visar även att framstegen mot FN:s hållbarhetsmål 2 om att utrota hunger till 2030 går bakåt. År 2022 levde över 100 miljoner fler människor i hunger jämfört med 2019, och det uppskattas att 582 miljoner människor kommer vara kroniskt undernärda 2030.
Läs ” Solutions for managing food security risks in a rapidly changing geopolitical landscape”
Ny handbok ska hjälpa bostadsbolag att främja biologisk mångfald
IVL Svenska Miljöinstitutet och flera samarbetspartners utvecklar en handbok för bostadsbolag med fokus på biologisk mångfald. Syftet är att ge praktiska råd om hur bolag kan arbeta strategiskt med att mäta och följa upp sin påverkan på naturen.
Handboken kommer att inkludera konkreta tips för att främja biologisk mångfald och ekosystemtjänster i både nybyggda och befintliga miljöer. Den ska också rusta bostadsbolagen för kommande krav på hållbarhetsrapportering. Utöver direkt påverkan, som förvaltning av grönytor, kommer även indirekta faktorer som leverantörsled och materialinköp att behandlas.
Klimatförändringarnas påverkan på extrema väderhändelser kartlagd
En ny uppdatering Carbon Briefs interaktiva karta visar hur klimatförändringar påverkar extrema väderhändelser globalt. Kartan som baseras på över 600 studier av 750 extrema väderhändelser, avslöjar att 74 procent av dessa har blivit mer sannolika eller allvarliga på grund av mänsklig påverkan. Studien identifierar också att cirka 9 procent av händelserna har blivit mindre sannolika, medan 17 procent antingen inte påverkats eller ger osäkra resultat.
Gå till Carbon Briefs interaktiva karta
Skatepark i Göteborg byggd med återvunnen betong
Skateparken i Frihamnen, Göteborg, har byggts om med cirkulär betong som en del av ett samarbete mellan Skanska och Göteborgs stad. Projektet är ett försök att använda återvunnet material för att minska klimatpåverkan och resursslöseri. Trots att målet om 100 procent återvunnen betong inte nåddes, har mellan 40 och 50 procent av den nya parken skapats av återvunna komponenter.
– Vi har haft ett projekt som heter ”Cirkulär betong” mot bakgrunden att det finns en stor cementbrist. Det vi ville se var om vi kunde få gammal betong att reagera och minska inblandningen av cement. Tyvärr var det svårt att få till det utan att blanda in en massa andra ämnen. Däremot har vi sett att man kan använda gammal ballast utan problem i ny betong, säger Barbro Brattström Gurjovic, projektutvecklare på Skanska, till Dagens M&U.