Dagens M&U 17 februari 2025

Skarp kritik mot Miljömålsberedningens skogsförslag
I slutet av förra veckan lämnade Miljömålsberedningen sina förslag på hur Sverige ska uppfylla nationella och EU-krav för att öka den biologiska mångfalden och binda mer koldioxid i skog och mark. Nu riktar flera organisationer skarp kritik mot flera av förslagen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Naturskyddsföreningen menar att de finns en del bra delförslag, men att strategin som helhet är otillräcklig för att hantera naturkrisen och leva upp till sina internationella åtaganden. WWF är också kritiska, och lyfter särskilt beredningens strategi att enbart skydda urskog och gammal skog, men inte naturskog. Skogsindustrierna riktar kritik mot förslaget om avtal mellan privata skogsägare för att förlänga skogarnas omloppstider. LRF hade önskat se ännu större framsteg i arbetet, framför allt på området om hur Sverige rapporterar skyddad natur.

Läs ”Skogsförslag i blåsväder”

Essitys hållbarhetsarbete topprankas

Det svenska hygien- och hälsobolaget Essity har för fjärde året i rad inkluderats i S&P Globals Sustainability Yearbook och rankas som bäst i sin bransch, hushållsprodukter. Denna prestation placerar Essity bland de främsta 1 procenten av företag globalt inom hållbarhet.

S&P Global Sustainability Yearbook är en årlig publikation som identifierar och rankar världens mest hållbara företag inom olika industrier. För att kvalificera sig måste ett företag tillhöra de översta 15 procenten inom sin bransch och uppnå en Corporate Sustainability Assessment (CSA)-poäng som ligger inom 30 procent av det högst presterande företaget i samma kategori.

För år 2025 år rankning utvärderade S&P Global över 7 690 företag från 60 olika industrier. Av dessa blev endast 780 företag inkluderade i årsboken, vilket understryker den höga standard som krävs för att bli utvald.

Slutbetänkande: Så ska avskogningslagen anpassas i Sverige

I slutet av förra veckan lämnades slutbetänkandet om hur EU:s avskogningsförordning ska anpassas till svensk rätt. Avskogningsförordningen syftar till att förhindra avskogning och skogsförstörelse. Detta genom att förbjuda import och försäljning av produkter som orsakat avskogning eller skogsförstörelse. Det gäller nötkreatur, trä, gummi, kaffe, oljepalm, kakao och soja.

Betänkandet innehåller förslag kring hur utspring ska spåras, övervakningssystem och sanktioner. I ett pressmeddelande skriver Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, att de ser framför sig att det kommer att bli stor utmaning för deras medlemmar att anpassa sig till lagstiftningen. Därför, skriver de, att de förväntar sig att myndigheterna samordnar sin verksamhet och att tillståndsprocesser och tillsyn förenklas. Vidare skriver de att de vill att Sverige tar efter Finland och Danmark, som har anpassat sina regler på ett sätt som undviker överimplementering.

Läs Anpassning av svensk rätt till EU:s avskogningsförordning

Klimatrisker kraftigt underskattade på bostadsmarknaden

I en ny rapport varnar Mäklarsamfundet, som är branchorganisationen för fastighetsmäklare, för att klimatkrisens effekter kommer att slå hårt mot bostadsmarknaden. Enligt rapporten har klimatförändringarna kraftigt underskattats, och kan slå ut nära tio procent av världens fastighetsvärde. I Sverige är det framför allt översvämningar som Mäklarsamfundet lyfter fram som den största risken. Ett konkret exempel är fastigheterna som drabbades av skyfallen i Gävle, där värdet sjönk med omkring fem procent.

Husägare och bostadsspekulanter har det huvudsakliga ansvaret att känna till de risker som finns. Men Mäklarsamfundet konstaterar att även staten, bankerna och försäkringsbolagen behöver bli bättre på att visa på riskerna. En lösning de framhåller är klimatresiliensdeklarationer, som kan liknas vid energideklarationer, men för klimatrisker.

Läs ”Om borgen brister – är hemförsäkringen redo för framtidens klimat?”

Sodexo satsar 1 miljard pund på mångfald i leverantörskedjan

Sodexo i Storbritannien har lovat att fram till 2030 investera över 1 miljard pund i små och mångfaldsdrivna leverantörer. Företaget ser detta som en strategisk satsning för att stärka innovation, hållbarhet och socialt ansvar i sin leverantörskedja. Genom mentorskap, kunskapsdelning och nätverkande ska Sodexo stödja små företag och underleverantörer från olika bakgrunder. Satsningen sker samtidigt som flera stora företag i USA drar ner på eller helt avslutar sina mångfaldsinitiativ, ofta som en reaktion på juridiska och politiska påtryckningar. Sodexos brittiska verksamhet går därmed mot strömmen genom att istället stärka sitt arbete med leverantörsmångfald.

Sodexo är ett globalt serviceföretag som erbjuder måltidstjänster, fastighetsdrift och facility management för företag, skolor, sjukhus och offentliga institutioner. I sin nya sociala hållbarhetsstrategi berättar man att företaget också arbetar också aktivt för att bekämpa modernt slaveri genom att utöka sin roll inom ”BSA:s Modern Slavery Council”, som nu även inkluderar Irland.

Utöver dessa satsningar har Sodexo även ett antal nya mål som till exempel att öka social rörlighet för sina anställda och att minska sina egna koldioxidutsläpp med 55 procent.

Experten: Så navigerar du svåra målkonflikter

Miljö- och klimatomställningen är i full gång och blir allt mer brådskande. Samtidigt som tekniska lösningar och stora investeringar möjliggör en övergång från fossilsamhället uppstår också ofta svåra målkonflikter där miljö och klimat exempelvis ställs mot sociala hållbarhetsfrågor. Som hållbarhetsproffs tvingas man därför ofta att göra svåra prioriteringar.

Sandra Runsten, chef för hållbar omställning på Sweco, arbetar dagligen med dessa frågor. Hon beskriver målkonflikter som något grundläggande för hållbarhetsarbetet, där beslut ofta handlar om att välja mellan olika hållbarhetsmål som kan stå i konflikt med varandra.

I Miljö & Utveckling delar hon med sig av insikter och tre konkreta råd för att navigera dessa dilemman. Bland annat ger hon råden att identifiera målkonflikter tidigt och arbeta systematiskt med dem, föra en dialog med intressenter och få med sig lokalbefolkningen.

Läs ”Experten: Så navigerar du svåra målkonflikter”

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste