Dagens M&U 16 oktober 2024

Kalmar och Västervik satsar på hållbar upphandling med EU-stöd

Kommunerna Kalmar och Västervik har beviljats 3,1 miljoner kronor i EU-stöd för att stärka hållbarhetsfokuset inom sina upphandlingar. Projektet, ”Smart upphandling för mindre klimatavtryck”, leds av projektledaren Maria Heudorf och ska pågå i tre år. Målet är att minska klimatpåverkan från offentlig upphandling, som idag står för en betydande del av Sveriges territoriella klimatutsläpp.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Projektet har två mål. Dels handlar det om att öka kompetensen om hållbar upphandling bland de som jobbar med upphandling i Kalmar och Västerviks kommuner. Den andra delen handlar om att ha dialoger med näringslivet. Vi vill hitta vägar att mötas där de krav vi behöver ställa, utifrån lagar och policys, även blir möjliga för de företag som lämnar anbud att möta, säger Maria Heudorf till Dagens M&U.

Under projektet ska olika verktyg och strukturer utvecklas för att göra det enklare för både kommunerna och företagen att ställa om till mer hållbara alternativ.

Läs: Så vässar kommunerna sin hållbara upphandling

Säkrade förhandlingsmandat inför kommande klimat- och miljöförhandlingar

Vid miljörådet i Luxemburg i måndags säkrade miljöministrarna förhandlingsmandaten för de kommande tre FN-konferenserna om miljö.

För Cop 16 om biologisk mångfald är prioriteringarna att genomföra det Globala ramverket för biologisk mångfald från 2022 och stärka samverkan mellan klimat- och naturåtgärder. EU vill också fördubbla sitt externa finansieringsstöd för biologisk mångfald.

Vid Cop 29 om klimat i Baku är målet att bygga vidare på tidigare åtaganden och fasa ut fossila bränslen. EU kommer att fokusera på klimatfinansiering, särskilt genom att förhandla fram ett nytt finansieringsmål för utvecklingsländer och slutföra reglerna för internationell handel med koldioxidkrediter.

Inför Cop 16 om ökenspridning, som hålls i Riyadh, är EU:s prioritet att stärka den globala beredskapen för torka och främja naturbaserade lösningar för att motverka markförsämring.

Läs:

EU Negotiating Mandate for COP16 on Biodiversity

EU Negotiating Mandate for COP29 on Climate

EU Negotiating Mandate for COP16 on Desertification

Esma publicerar riktlinjer för redovisning av utsläppsrätter

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, publicerar nu ett uttalande om hur utsläppsrätter bör redovisas i finansiella rapporter enligt IFRS.

Esma lyfter fram två huvudstrategier för redovisning: att behandla utsläppsrätter som antingen inventarier eller immateriella tillgångar, beroende på syftet med innehavet. Vidare betonar Esma vikten av att rapportera hur utsläppsrätter påverkar både resultat- och balansräkningen, samt rekommenderar ökad tydlighet kring redovisningsmetoder och relevanta antaganden.

Esma uppmanar företag att beakta dessa riktlinjer vid upprättande och revision av finansiella rapporter för att säkerställa att användare av rapporterna får en korrekt bild av företagets klimatpåverkan och finansiella ställning.

Läs Esmas riktlinjer

Skärpta luftkvalitetskrav: Tre tips för kommuner att anpassa sig

Från och med 2030 kommer EU:s strängare krav på luftkvalitet att börja gälla, vilket innebär att halten av PM 10-partiklar i luften måste reduceras. Dessa små partiklar uppstår främst från vägslitage. En kartläggning från konsultföretaget Cowi visar att 16 svenska kommuner riskerar att överskrida de nya gränsvärdena, och två kommuner, Visby och Östersund, bryter redan mot dagens miljökvalitetsnormer.

Erik Bäck från Cowi ger sina bästa tips för bättre luftkvalitetsarbete:

  1. Kartlägg luftkvaliteten: Gör mätningar eller spridningsberäkningar för att få en tydlig bild av luftkvaliteten i kommunen.
  2. Minska vägtrafiken: Trafiken är den största källan till partiklar. Om möjligt, minska trafiken eller led om den från områden där många vistas
  3. Sänk hastigheten och använd slitstark asfalt: Om trafiken inte kan flyttas kan sänkt hastighet minska både vägslitage och partikeluppvirvling. Att använda slitstark asfalt kan också hjälpa till att reducera partiklar.

Lågt förtroende för klädbranschens miljöarbete

En ny Sifo-undersökning beställd av Naturskyddsföreningen visar att fyra av fem svenskar har lågt förtroende för klädbranschens miljöarbete. Ingen av de 1067 tillfrågade i undersökningen uppgav att de har stort förtroende för branschen, och de främsta orsakerna till misstron är tvivel kring återvinning av kläder och låg tilltro till företagens miljömärkningar.

Trots det låga förtroendet uppger nästan hälften av respondenterna att de gör miljöval vid köp av kläder. Det vanligaste valet är att prioritera plaggens livslängd och kvalitet, följt av materialets ursprung, där återvunna och miljömärkta råvaror spelar en viktig roll.

Svenskar prioriterar lägre utsläpp framför sänkta bränslepriser

En ny undersökning med 5 280 deltagare från forskningsprogrammet Fairtrans visar att en majoritet av svenskarna vill tidigarelägga klimatmålet och satsa på ett fossilfritt samhälle, snarare än att prioritera lägre bränslepriser. Undersökningen visar att över 77 procent av svenskarna är oroade över klimatförändringarnas konsekvenser och har stark tilltro till forskarnas kunskap i frågan.

Många ser omställningen som en möjlighet att skapa nya arbetstillfällen, även om det finns en uppfattning om att det blir kostsamt och kräver uppoffringar. Trots detta föredrar majoriteten minskade utsläpp framför kortsiktiga fördelar som lägre bränslepriser.

Mikael Karlsson, docent vid Uppsala universitet, och Stephan Barthel, professor vid Högskolan i Gävle, skriver i en debattartikel i Aftonbladet att undersökningen visar en stark förväntan på en skarpare klimatpolitik.

Läs debattartikeln i Aftonbladet

Läs rapporten Rättvis klimatomställning

OMVÄRLDSSVEPET

Majoriteten av svenskarna planerar elbilsköp inom fem år (PwC)

Expertkommentar: Jaga skurkar och effektiva miljökrav (Inköpsrådet)

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.