Cop29: Första veckan går mot sitt slut
Dagens M&U 15 november 2024
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Den första veckan av Cop29 har präglats av intensiva diskussioner om klimatfinansiering, frånvaro av nyckelledare och kontroverser kring värdlandet. Trots vissa framsteg kvarstår betydande utmaningar för att nå enighet om konkreta åtgärder.
- Klimatfinansiering i fokus. En central fråga har varit hur mycket de rika länderna ska bidra med till klimatarbete i utvecklingsländer. Utvecklingsländer har krävt upp till 1 000 miljarder dollar årligen i klimatbistånd. Sverige har meddelat ett stöd på 200 miljoner kronor till damage and loss-fonden och 8 miljarder kronor till FN:s klimatfond.
- Genombrott i Artikel 6.4. Ett genombrott nåddes i förhandlingarna om en global reglering av kolkreditmarknader, vilket syftar till att minska risken för dubbelräkning och säkerställa högre transparens.
- Frånvaro av nyckelledare. Flera statsledare har valt bort Cop29 vilket skapat en oro över möjligheten att nå en bindande överenskommelse nästa vecka.
- Kontroverser kring värdlandet. Azerbajdzjans roll som värdland har ifrågasatts på grund av landets starka kopplingar till fossila bränslen och dess människorättssituation.
- Fortsatta diskussioner om utsläppsminskningar. Förhandlingarna har också fokuserat på hur länder kan skärpa sina nationella klimatåtaganden NDC:er. Trots vissa framsteg kvarstår oenigheter om hur snabbt och omfattande utsläppsminskningarna bör vara.
Verktyg: Ny karta visar fossilhot mot skyddade områden
Under Cop29 lanserades det interaktiva verktyget Fossil Fuel Atlas som gör det möjligt för allmänheten att identifiera hur fossila bränsleprojekt hotar skyddade ekosystem, ursprungsbefolkningars områden och kritiska vattenresurser. Kartan, utvecklad av Stockholm Environment Institute, Institute for Governance and Sustainable Development och Global Energy Monitor, visar detaljer om tusentals nya olje- och gasprojekt och pipelines världen över, samt deras inverkan på över 300 000 miljökänsliga områden, inklusive korallrev och habitat för utrotningshotade arter.
Verktyget visar även hur utbyggnad av fossila bränslen riskerar att omöjliggöra Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Verktyget är enligt SEI utformat för att ge beslutsfattare, civilsamhällesorganisationer och allmänheten ett visuellt hjälpmedel för att bättre förstå och agera på de hot som finns. Användare kan skapa så kallade ”geostories”, som sammanställer kartor, datavisualiseringar och text för att belysa problem som markrättigheter, folkhälsa och ekologiska konsekvenser i specifika områden.
Det finns planer på att utveckla Fossil Fuel Atlas ytterligare med data om gruvbrytning av kritiska mineraler samt potentiella områden för hållbara energiprojekt.
Nordiska länder enades om samarbetsprogram för klimatet
Vid årets andra nordiska miljö- och klimatministermöte, som hölls digitalt den 13 november, diskuterade ministrar från Sverige, Danmark, Norge och Finland internationella förhandlingar och nordiskt samarbete kring avfall, kemikalier och klimat.
Samarbetet inför viktiga förhandlingar om biodiversitet, klimat och plastföroreningar stod i fokus under mötet. Ministrarna diskuterade bland annat ett samarbete inför EU:s kommande revidering av kemikalieförordningen Reach där Sverige vill se att reglerna blir enklare för företag.
Mötet behandlade också rapporter om avfallsbrottslighet och hur PFAS kan begränsas och ersättas. Resultaten från en ny studie om avfallsbrott väntas publiceras senare i år. Ministrarna antog även ett nytt nordiskt samarbetsprogram kring klimat, biodiversitet och föroreningar för åren 2025–2030.
Klimatverktyg blir gratis i ytterligare 54 nya länder
Den globala mjukvaran Low Emissions Analysis Platform, Leap, som används för planering av energi, klimatåtgärder och luftföroreningar, blir nu gratis för användare i ytterligare 54 länder. Det rapporterar Stockholm Environment Institute som utvecklat verktyget. Totalt är Leap nu tillgängligt utan kostnad i 146 länder. Programmet har i dag 68 000 användare världen över och har använts av fler än 60 regeringar för att stödja sina klimatåtgärder enligt Parisavtalet.
Utvidgningen sker samtidigt som en stor uppdatering av Leap har gjorts för att förbättra analysen av energieffektivitet, rättvis klimatpolitik och hållbara energivägar. SEI finansierar utvecklingen genom licensavgifter för höginkomstländer och kommersiella aktörer.
Helena Helmersson tar över kraschade Renewcell
H&M:s tidigare vd Helena Helmersson blir styrelseordförande för den kraschade textilåtervinnaren Renewcell, som numera går under namnet Circulose. H&M-delägda Renewcell försattes i konkurs i februari i år, efter att försäljningen aldrig tagit fart och ägarna nobbat ett kapitaltillskott. Konkursboet köptes därefter upp av Harald Mix riskkapitalbolag Altor.
Nu står det klart att H&M:s tidigare vd och hållbarhetschef Helena Helmersson kliver in som styrelseordförande för textilåtervinningsbolaget. Altor har även rekryterat den tidigare McKinsey-partnern Jonatan Janmark till ny VD för satsningen.
“Circulose känns som ett naturligt steg för mig och för framtiden, och jag ser fram emot att bidra med mina många års erfarenhet från modeindustrin”, säger hon i en kommentar.
Högsta förvaltningsdomstolen: Energidelning behöver inte beskattas
Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, har beslutat att elen som delas inom kvarteret Tamarinden i Örebro inte ska beskattas. Domen bekräftar ett tidigare förhandsbesked från Skatterättsnämnden och slår fast att solcellsanläggningarna på byggnadernas tak ses som separata enheter. Eftersom varje anläggning har en effekt under 500 kW – gränsen för skattepliktig elproduktion – undantas Tamarinden från elskatt för den el de producerar och delar lokalt.