Experten: Så kan AI påskynda grön omställning
Dagens M&U 13 februari 2025
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
En ny rapport från Världsnaturfonden WWF och AI Sweden lyfter fram nio konkreta sätt som artificiell intelligens kan användas för att driva på den gröna omställningen. Rapporten, “How AI can unlock green transformation”, betonar att AI har stor potential att främja hållbarhet men att den i dagsläget ofta används för att öka försäljning, vilket kan leda till högre utsläpp.
En av rapportens huvudpunkter är behovet av tydligt ledarskap för att styra AI-utvecklingen i en mer hållbar riktning. Örjan Jansson, klimatinnovationsexpert på WWF Sverige och en av rapportförfattarna, säger i en intervju med Miljö & Utveckling att AI är resurskrävande och måste användas där det gör störst nytta för planeten.
– AI bubblar överallt. Men om vi inte har ett ledarskap som styr det åt rätt håll är risken att det till exempel används till att öka försäljningen och konsumtionen. Samtidigt är AI resurskrävande och drar mycket energi och vatten, så det är viktigt att det används där det behövs. Ett tydligare ledarskap är något vi kommer att driva, säger han.
Rapporten bygger på insikter från 35 experter inom AI, beteendevetenskap och miljö och föreslår bland annat ett närmare samarbete mellan AI- och hållbarhetsteam inom dagligvaruhandeln. Exempelvis kan AI användas för att kombinera försäljnings- och hållbarhetsmål samt möjliggöra datautbyte genom så kallad federerad inlärning, vilket gör det möjligt att dra lärdomar utan att dela känslig företagsdata.
Läs intervjun med Örjan Jansson
Hållbarhetschefen om omnibuslagen: Så förbereder vi oss
Konsult- och designföretaget Afry är ett av de första bolagen som omfattas av EU:s Corporate Sustainability Due Diligence Directive CSDDD. I en intervju i Miljö & Utveckling berättar strategi- och hållbarhetschef Henrik Tegnér att Afry har anpassat sig genom att utgå från OECD:s riktlinjer för multinationella företag, vilket redan är en del av deras policy och riskhantering.
– OECD-riktlinjerna är redan inarbetade i vår policy, riskhantering och hur vi har satt upp våra due diligence-processer. Det finns en del skillnader. Men merparten av det vi gör handlar om att justera arbetet utifrån det vi redan har gjort, säger han.
Vidare säger Henrik Tegnér att en stor del av arbetet handlar om att säkerställa att de projekt som bolaget driver eller är involverade i genomförs på ett hållbart sätt.
– Utifrån vårt perspektiv har vi inte så långa och komplicerade leverantörskedjor. Men det är ändå väldigt viktiga frågor när det exempelvis gäller mänskliga rättigheter. Så vi har jobbat mycket med hur vi ser på risker utifrån ett landsperspektiv och sektorsperspektiv. Där har vi skapat processer som kollar på enskilda projekt, men också på landnivå och sektornivå utifrån ett mer aggregerat perspektiv.
Läs intervjun med Henrik Tegnér
Greenpeace kritiserar Arlas klimatarbete – Arla tillbakavisar påståenden
En ny rapport från Greenpeace och Changing Markets Foundation riktar skarp kritik mot Arlas hållbarhetsarbete och anklagar bolaget för greenwashing. Rapporten hävdar att Arla spenderar mer på marknadsföring och lobbying än på faktiska klimatåtgärder och att bolaget inte lever upp till FN:s riktlinjer för trovärdiga klimatmål.
Enligt rapporten uppfyller Arla endast ett av nio FN-kriterier för klimatmål och saknar konkreta åtgärder för att minska metanutsläpp, som i rapporten påstås vara högre än hela Nederländernas jordbruksutsläpp. Dessutom kritiseras Arlas satsningar på fodertillsatser och biogasproduktion, vilka beskrivs som ineffektiva och obeprövade lösningar. Rapportförfattarna menar att bolaget prioriterar lobbying mot klimatlagstiftning, exempelvis för att begränsa växtbaserade alternativ i skolor och påverka EU:s metanstrategi, framför konkreta utsläppsminskningar.
Arla bemöter kritiken genom presschefen Max Wallenberg, som i en kommentar till Dagens M&U menar att rapporten innehåller flera felaktigheter och ger en missvisande bild. Han framhåller att Arla har vetenskapsbaserade klimatmål och har minskat sina utsläpp både i absoluta tal och procentuellt. Han säger att Arla ska granska rapporten mer noggrant innan man vill ge några ytterligare kommentarer.
Trots avhoppen – SBAB ansluter till Net-Zero Banking Alliance
Samtidigt som flera amerikanska storbanker lämnar FN:s klimatinitiativ Net-Zero Banking Alliance, väljer svenska SBAB att ansluta sig. Beslutet är både en del av bankens klimatarbete och en markering för att visa fortsatt stöd för Parisavtalet, enligt hållbarhetschef Karin Stenmar.
Net-Zero Banking Alliance, som lanserades 2021, är ett FN-lett initiativ där banker förbinder sig att nå netto-nollutsläpp från sina låne- och investeringsportföljer senast 2050. Bland medlemmarna finns SEB, Handelsbanken, Nordea och Swedbank, medan amerikanska banker som JPMorgan, Citigroup och Bank of America nyligen hoppat av.
Karin Stenmar ser utvecklingen där amerikanska banker lämnar klimatinitiativ som oroväckande men menar att SBAB vill gå i motsatt riktning och fortsätta driva klimatfrågan trots en osäker omvärld.
– Vi är stolta över att ansluta till denna grupp av banker för att ha ett tydligt åtagande kring och påskynda omställningen av den globala ekonomin till nettonollutsläpp. Det senaste året har vi sett en oroväckande utveckling med banker som lämnat allianser inom klimatområdet och det är därför viktigare än någonsin att driva och visa på en aktiv agenda, säger hon i en kommentar.
SBAB uppger att företagets klimatmål ligger redan i linje med alliansens krav, och att man har som mål att halvera utsläppsintensiteten från sin utlåningsportfölj till 2030.
Företagsledare fortsätter klimatarbete trots politisk osäkerhet
En ny rapport visar att företagsledare fortsätter med klimatredovisning och hållbarhetsarbete trots förändrade politiska förhållanden. Enligt rapporten, ”2025 Executive Benchmark on Integrated Reporting”, planerar 85 procent av företagsledarna att fortsätta rapportera sina växthusgasutsläpp oavsett politiska förändringar i deras länder. Detta gäller även företag som inte omfattas av regler som EU:s Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD.
I rapporten, som bygger på en undersökning med över 1 600 företagsledare och 222 institutionella investerare, hävdas att integrerad rapportering utöver regelefterlevnad skapar ett ökat affärsvärde. 97 procent av de tillfrågade anser att en stark hållbarhetsrapportering ger konkurrensfördelar, medan 96 procent av investerarna menar att bättre rapportering förbättrar finansiella beslut.
Samtidigt framkommer en osäkerhet kring datakvalitet. Nästan en fjärdedel av företagsledarna uppger att de inte helt litar på sina finansiella data och en tredjedel känner osäkerhet kring hållbarhetsdata. Här menar rapportförfattarna att datastyrning, AI och automatisering kommer att bli allt viktigare för att säkerställa säker och transparent rapportering.
Läs ”2025 Executive Benchmark on Integrated Reporting”
Ny verksamhetschef för FSC
Jonas Bergman tar över som verksamhetschef för Forest Stewardship Council, FSC, där han tillträder under årets tredje kvartal. Han har tidigare varit chef för zoologiska avdelningen på Skansen. I en kommentar säger han att han ser fram emot att arbeta med hållbar skogsförvaltning och betonar vikten av samverkan och dialog för att balansera sociala, ekonomiska och miljömässiga intressen inom skogsbruket. Han lyfter också behovet av ändamålsenlig lagstiftning och certifieringar för att säkerställa långsiktigt hållbar skogsanvändning.