Organisationer pressar FN-länder: Håll fast vid dubbel materialitet
Dagens. M&U 11 februari 2025
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
En global koalition av 12 organisationer inom hållbar finans och företagsrapportering, inklusive GRI och CDP, uppmanar FN:s medlemsstater att behålla kravet på dubbel väsentlighet i hållbarhetsrapportering. Inför ett möte i New York har de skickat ett öppet brev som betonar vikten av att företag rapporterar både sin påverkan på ekonomi, miljö och människor samt hur hållbarhetsutmaningar påverkar dem.
Amelie Kvanström, konsult på Westander Hållbarhet, instämmer med undertecknarna och påpekar att CSRD och arbetet med dubbel väsentlighetsanalys har fått ledningsgrupper och styrelser att se affärsnyttan med hållbarhetsarbete. Hon framhåller också att hållbarhetsfrågor i allt högre grad har integrerats i verksamheten.
– Om kravet på dubbel väsentlighet slopas riskerar hållbarhetsarbetet att återigen bli mer isolerat från kärnverksamheten, vilket skulle innebära att företag går miste om stora möjligheter till affärsutveckling, säger hon till Dagens M&U.
Hon betonar vidare att den dubbla väsentlighetsanalysen är ett av de viktigaste verktygen för att hållbarhetsarbetet ska skapa affärsnytta och säkerställa att verksamheter bidrar till att lösa samhällsproblem på ett lönsamt sätt.
216 svenska företag omfattas av CSDDD
En ny sammanställning visar att 216 svenska företag omfattas av EU:s Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD. Lagen kräver att stora företag tar ansvar för miljö- och människorättsfrågor i sina leverantörsled, till exempel genom att motverka barnarbete och miljögifter.
Direktivet gäller företag med fler än 1 000 anställda och en global nettoomsättning på mer än 450 miljoner euro. De största företagen, med över 5 000 anställda och en nettoomsättning över 1 500 miljoner euro, måste uppfylla kraven först, med start 2027.
Tidigare uppskattningar från PwC förutsåg att cirka 5 400 företag i EU, varav 500 svenska, skulle omfattas av direktivet. Den nya analysen från organisationen Somo visar dock att endast 3 400 företag i EU, inklusive 216 svenska, berörs. Minskningen beror på att vissa företag enbart räknas på koncernnivå.
Läs ”Hela listan: Här är svenska företagen som omfattas av CSDDD”
SBTI fördröjer uppdatering av nettonoll-riktlinjer
Science Based Targets initiative, SBTI, meddelar att uppdateringen av deras riktlinjer för företags nettonollmål skjuts upp. Organisationen hade planerat att släppa den reviderade standarden under 2024 men behöver mer tid för att säkerställa att den är vetenskapligt robust och praktiskt genomförbar.
Förseningen beror på behovet av ytterligare konsultation och analys, särskilt kring krav på utsläppsminskningar och användning av koldioxidkompensation. SBTi har tidigare fått kritik för bristande tydlighet i sina riktlinjer och vill nu stärka transparensen i företags klimatåtaganden.
Den offentliga konsultationen om uppdateringen pågår till den 26 mars 2024, och intressenter uppmanas att lämna synpunkter. Ett nytt datum för den slutliga versionen har ännu inte meddelats.
IVL: Avancerad plastsortering kan ge stora klimatvinster
En ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Plaståtervinning visar stora skillnader i klimatnytta mellan olika sätt att återvinna plastförpackningar. Studien, som bygger på en livscykelanalys, visar att avancerad sortering och högkvalitativ materialåtervinning minskar klimatpåverkan med 27 procent jämfört med förbränning. Däremot ger så kallad downcycling – återvinning utan sortering – bara en minskning på 4 procent, nästan lika lite som förbränning.
Forskarna påpekar att dagens svenska regler prioriterar materialåtervinning framför förbränning, men utan att väga in återvinningens kvalitet eller klimatpåverkan. Svensk Plaståtervinning anser att nya styrmedel behövs för att göra högkvalitativ återvinning till standard och minska användningen av ny fossil plast.
Läs ”Comparing high-quality recycling and downcycling of plastics”
Nytt verktyg ska mäta AI-modellers energieffektivitet
Salesforce och Meta, tillsammans med flera samarbetspartners, har lanserat ett nytt verktyg för att mäta AI-modellers energieffektivitet. Verktyget, Energy Efficiency Benchmark for AI, EEBench, ska hjälpa företag att förstå och optimera energiförbrukningen vid AI-träning och AI-användning.
Initiativet inkluderar forskare från bland annat MIT och University of California, Berkeley. Syftet är att skapa en enhetlig standard för att bedöma energianvändning, något som hittills saknats i branschen. Med växande oro över AI:s höga energiförbrukning hoppas aktörerna att EEbench ska bidra till mer hållbara lösningar.
Projektet är en del av ett större arbete för att minska AI-systemens miljöpåverkan och hjälpa företag att fatta mer informerade AI-investeringar. EEbench väntas bli tillgängligt för forskare och företag inom kort.
Nytt ris minskar utsläpp av metan
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har utvecklat en ny risvariant som både ökar avkastningen och minskar metanutsläppen kraftigt. Genom genetisk modifiering omvandlar riset kol mer effektivt till stärkelse i kornen, vilket begränsar mängden kol som annars skulle gynna metanproducerande mikroorganismer i jorden.
Risodling är en stor källa till metanutsläpp globalt, och denna nya variant kan därför bidra till en minskad klimatpåverkan. Enligt forskarna kan metanutsläppen minska med upp till 70 procent jämfört med traditionella risodlingar. Studien, som genomfördes i samarbete med kinesiska forskare, har publicerats i en vetenskaplig tidskrift.
Förutom miljöfördelarna kan det högavkastande riset också stärka livsmedelsproduktionen, särskilt i regioner där ris är en basföda. SLU-forskarna hoppas nu att deras arbete kan bana väg för mer hållbara odlingsmetoder och minska jordbrukets klimatpåverkan globalt.