Dagens M&U 10 december 2024

Timbro föreslår nedläggning av Sveriges miljödomstolar
Tankesmedjan Timbro föreslår att Sveriges miljödomstolar läggs ner för att effektivisera tillståndsprocesserna i landet. Förslaget presenteras i rapporten ”Röj upp i tillståndskaoset”, som släpps den 12 december. Rapporten är ett svar på ökande kritik mot långsamma och kostsamma tillståndsprocesser som enligt Timbro hämmar både ekonomisk utveckling och klimatarbete.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Hanna Stenegren, ansvarig för miljö-, klimat- och energifrågor på Timbro, har granskat sju tillståndsprocesser som anses ha orsakat stora ekonomiska och samhälleliga förluster.
– Det handlar både både om kända fall som LKAB och Cementa och mindre kända fall som visar på allvarliga brister på tillståndsprövningen. Rapporten visar på stora absurditeter och vilka oerhörda konsekvenser som blir följden. Ta till exempel LKAB:s tillståndsprövning som tog sex år och kostade över 100 miljoner kronor, för att slutligen avvisas, säger hon till Dagens M&U.

I rapporten föreslås att miljödomstolarna läggs ner?
– Vi konstaterar att tillståndsprocesserna har jurifierats på ett sätt att det största fokuset läggs på formalia, inte på faktisk miljöpåverkan. Därför kom vi fram till att miljödomstolarna behöver läggas ner och ersättas av en prövningsmyndighet. Där kan man samla resurser och dessutom arbeta efter en annan attityd. Tillståndsprövningarna behöver bli mer rättssäkra och processerna snabbare.

Hanna Stenegren berättar vidare att rapporten innehåller 10 förslag på hur tillståndsprocesserna bör förändras.

Behov av ny teknik när PFAS nivåerna ökar
EEA rapporterar att hälsofarliga PFAS-kemikalier finns i nästan varje vattendrag i Europa. Samtidigt uppger Sweden Water Research att avlopppsreningsverk i Sverige inte kan rensa bort föroreningar tillräckligt bra.

EU:s nya avloppsvattendirektiv, som antogs den 5 november, kräver att större avloppsreningsverk samt de som ligger i känsliga miljöer installerar avancerade reningssystem. Hur kraven kommer att införlivas i svensk lagstiftning är ännu inte bestämt, men det är tydligt att åtgärder måste vidtas för att uppfylla direktivets mål, menar Sweden Water Research.

I en ny rapport går Sweden Water Research igenom kunskapsläget för existerande tekniker för avloppsrening. Tekniken som är mest relevanta för Sverige är ozonering och filtrering genom granulerat aktivt kol

Sweden Water Research framhåller även så kallad kvartär rening som en lösning för att rena bort föroreningar. Tekniken innebär ett extra steg i reningsprocessen.

Läs rapporten Processval för kvartär rening här

Generalsekreteraren: ”Byggsektorn genomsyras av korruption”
Byggbranschens intresse för cirkularitet överskuggas fortfarande av utbredd korruption. Det anser Parul Sharma, generalsekreterare för Institutet Mot Mutor, som nyligen publicerat en debattartikeln om ämnet. Parul Sharma välkomnar sektorns nya fokus på återbruk och cirkularitet, men säger att man inte ska tro att sådana insatser löser branschen hållbarhetsutmaningar. Framför allt korruption står ofta i vägen för dessa utmaningar, menar hon.
– Inom hållbarhetsfrågor behövs en tydligare insats i förhållande till de mindre bolagen då de ingår i affärer och entreprenader som handlar snabbt med snäva deadlines och stora upphandlingar som riskerar en hög grad av korruption, säger Parul Sharma till Dagens M&U.

Parul Sharma föreslår att byggbolag inför ”corruption drills,” liknande brandövningar, där korruptionsincidenter diskuteras och tränas på för att utveckla konkreta strategier för riskhantering som om en verklig incident hade inträffat.
– ”Corruption drills” är som brandövningar fast för fiktiva korruptionsfall, där företag får träna sig i att hantera korruptionsärenden, med allt från visselblåsning till hur olika chefer hanterar ett ärende som nått dem.

Rapport: Svenskarna äter mindre kött
Den totala köttkonsumtionen per person, som låg på 79 kilo 2023, har minskat under de senaste åren. Det visar en rapport från Jordbruksverket som har undersökt hur svenskarnas matkonsumtion har förändrats från 1980 till 2023. Samtidigt har totalkonsumtionen av fjäderfäkött ökat markant och låg år 2023 på 23 kilo per person, mer än en fyrdubbling jämfört med 1980.

En stor skillnad syns i konsumtionen av konsumtionsmöjlk, alltså mjölk som säljs till konsument istället för att användas till andra mejeriprodukter. Denna har halverats sedan 1980.

Läs rapporten Livsmedelskonsumtion och näringsinnehåll. Uppgifter till och med 2023 här

EU uppmanas verka för ett globalt förbud mot klimatstyrning
EU-kommissionens vetenskapliga rådgivare föreslår att unionen förbjuder klimatstyrning av solen, SRM, och driver på för ett stopp på global nivå. Tekniken går ut på att reflektera solljus för att begränsa uppvärmning. Enligt rådgivarna kan den orsaka farliga sidoeffekter som förändrade regnmönster och hotad livsmedelssäkerhet. Rådgivarna betonar att tekniken inte löser grundproblemet med växthusgasutsläpp och uppmanar EU att prioritera utsläppsminskningar.

Rådgivarna föreslår ett internationellt avtal som förbjuder SRM-användning, reglerar forskning och motverkar risken för militarisering av tekniken. EU rekommenderas också stärka sitt satellitövervakningssystem för att upptäcka otillåten användning och omvärdera sin position kring SRM vart femte till tionde år.

Reaktionerna på förslagen har varit delade. Mary Church, kampanjchef för geoengineering vid Center for International Environmental Law, välkomnar förslaget om ett globalt förbud men kritiserar rekommendationen om regelbundna omvärderingar.

Tesla Model 3 vinner ”Miljöbästa bil” för tredje året i rad
Tävlingen Miljöbästa bil, arrangerad av den ideella organisationen Gröna Mobilister, har sedan 1994 belyst miljövänliga bilar och hållbart bilägande. Årets vinnare är återigen Tesla Model 3, som imponerat med sin kombination av hög energieffektivitet, lång räckvidd och innovativa förbättringar.

Tesla Model 3 uppmärksammas särskilt för sitt användarvänliga laddnätverk och en prislapp som gör eldrift mer tillgänglig. Modellen har dessutom kontinuerligt uppdaterats, vilket inkluderar förbättringar för redan levererade bilar, något som lyfts fram som en styrka av tävlingens jury.

Renault Scenic E-Tech tog andraplatsen med sin innovativa design och balans mellan funktionalitet och eldrift. Den kompakta familjebilen erbjuder både lång räckvidd och rymlighet, vilket gör den till ett attraktivt val för större hushåll som vill kombinera hållbarhet och bekvämlighet.

Årets tävling har infört en viktbegränsning på 1 850 kg för de nominerade bilarna, en förändring som är i linje med Gröna Mobilisters arbete med livscykelanalys. De nominerade bilarna bedöms utifrån flera miljökriterier, inklusive koldioxidutsläpp, energieffektivitet och potential för återvinning.

Förutom elbilar tävlade också laddhybrider, biogasbilar och miljöeffektiva bensin- och dieselbilar. Tävlingens mål är att uppmuntra både konsumenter och bilindustrin att satsa på mer miljövänliga val, och Gröna Mobilisters jury har analyserat bidragen noggrant för att utse vinnaren.

Läs rapporten Miljöbästa Bilar 2025 här

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.