CSDDD kan stoppas i sista stund – Sverige tvekar

CSDDD EU:s nya lag om ökat företagsansvar gällande miljö och mänskliga rättigheter kan stoppas. Tyskland har backat ur uppgörelsen och nu tvekar Sverige och flera andra länder.

CSDDD kan stoppas i sista stund – Sverige tvekar
Sveriges näringsminister Ebba Busch (KD). Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

I mitten av december förra året nådde EU:s institutioner en uppgörelse om den nya lagstiftningen om ökat företagsansvar. Syftet med lagen är att storbolag ska ta ansvar över vad som sker i deras värdekedjor kopplat till miljö och mänskliga rättigheter. Det handlar om att exempelvis motverka barnarbete och att miljögifter sipprar ut i naturen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Mycket pekade mot att den var så gott som klar. Det sista steget var ett slutgiltigt godkännande från EU-parlamentet och EU:s medlemsländer i ministerrådet, något som var tänkt att ske vid en omröstning på fredag.

Men nu kommer rapporter om att lagen kan komma att stoppas, vilket Dagens Nyheter var först ut i Sverige att rapportera om utifrån uppgifter från Financial Times.

Enligt uppgifterna har Tyskland meddelat att de kommer att avstå från att rösta. Orsaken uppges vara slitningar i regeringskoalitionen i Berlin. Tysklands besked skapar ringar på vattnet och nu tvekar även länder som Sverige, Estland, Österrike och Finland, skriver DN.

I ett sms till DN skriver Sveriges näringsminister Ebba Busch att ”Regeringen analyserar innehållet i överenskommelsen och kommer återkomma”. Vidare skriver hon att näringslivet har en viktig roll att spela i arbetet för en hållbar utveckling, men att det finns ”betydande risker att förslaget leder till ökade administrativa bördor och kostnader”.

Miljö & Utveckling har i flera artiklar rapporterat om den nya lagstiftningen, EU:s Corporate Sustainability Due Diligence Directive, även kallat CSDDD eller CS3D. Senast uttalade sig Christopher Atapattu Riddselius, tillförordnad verksamhetschef på ETI Sverige, om lagen och beskrev den som en ”game changer” gällande företagsansvar.

– För första gången får vi nu en bindande lagstiftning som kräver att företag har en process där de tar ansvar över, och motverkar, riskerna i sina leverantörsled. Det blir en jättestor förändring för alla företag som omfattas, sade han till Miljö & Utveckling i samband med uppgörelsen i december.

Om den nya lagstiftningen går igenom eller stoppas avgörs alltså på fredag. Om det inte får tillräckligt stor majoritet faller direktivet i sin nuvarande form.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.