Tidigt på söndagsmorgonen, efter långa och tuffa förhandlingar, enades världen om ett slutdokument för klimatmötet COP27 i Egypten. Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie är positiv till att Sverige och EU lyckades landa ett antal överenskommelser på mötet. Men konstaterar samtidigt att både Sverige och EU velat se betydligt högre ambitioner i ländernas arbete med att minska utsläppen.
COP27 avslutat – här är de viktigaste slutsatserna
COP27
Klimatmötet COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten är över. Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie är delvis besviken över mötets slutgiltiga formuleringar och hoppas på ett bättre resultat nästa år.
– Vi kommer att summera och reflektera årets utfall för att lägga grunden för våra positioner och se vad vi kan göra för att få ett ännu bättre utfall nästa år, säger han till Miljö & Utveckling.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Jag tycker att EU-kommissionär Frans Timmermans uttryckte det bra i sitt slutanförande. Vi har ägnat mycket tid under mötet med att säkra framsteg kring skador och förluster, inte minst genom att öppna den nya fonden för detta. Men det huvudsakliga arbetet för att motverka effekterna av klimatarbetet, det vill säga skador och förluster, är att minska utsläppen. Och där är det beklagligt att allt för många länder står i vägen för ökade ambitioner, säger han.
Fond för skador och förluster ska etableras
Den nya fonden har varit en av mötets mest uppmärksammade punkter, och handlar om att rikare länder ska betala fattigare länder för skador som orsakats av klimatförändringarna.
Vad fonden betyder för framtida klimatförhandlingar återstår att se. Men klart är att de redan långsamma klimatförhandlingarna nu får ytterligare ett spår. Exakt hur fonden ska fungera ska nämligen förhandlas vidare i framtida klimatförhandlingar. Och här kvarstår väldigt många frågetecken.
– Nu får vi ytterligare ett förhandlingsspår. Att EU och Sverige gick med på detta beror på att vi såg en väldigt stark efterfrågan på att inrätta en ny fond. Men det är klart att den här fonden kommer att ta mycket tid och energi i de kommande förhandlingarna. När fonden väl kommer på plats så kommer det också att finnas ytterligare en mekanism att förhålla sig till i de vidare förhandlingarna. Vi har hela tiden sagt att en ny fond inte är den optimala lösningen och att vi hellre sett att vi kunde lägga tid på de system som redan finns, säger Mattias Frumerie.
Nu börjar arbetet inför nästa klimatmöte
Nästa klimatförhandlingar, COP28, kommer att äga rum i Dubai med nyligen ändrat datum, 30 november till 12 december 2023.
– Arbetet med det mötet börjar redan nu. Vi kommer att summera och reflektera årets utfall för att lägga grunden för våra positioner och se vad vi kan göra för att få ett ännu bättre utfall nästa år.
Mattias Frumerie konstaterar dock att huvudfrågan, att minska de globala utsläppen, till stor del handlar om vad världens länder gör mellan de årliga klimatförhandlingarna för att kunna öka takten.
– Här kommer vi från svensk och EU:s sida vidhålla vårt budskap om de möjligheter som finns med omställningen och hur omställningen kan snabbas på genom att fler länder tar del av de erfarenheter som finns. Här utgår vi mycket från den svenska berättelsen kring omställningen av industrin, omställningen i finanssektorn och så vidare.
”Viktigt att alla röster från alla världens länder ges utrymme”
En annan viktig fråga att ta med sig till kommande förhandlingar är enligt Mattias Frumerie hur man säkrar att det finns utrymme för alla de olika viktiga röster som kan driva på omställningen.
– Det handlar om att skapa en opinion för ett snabbare klimatarbete. I Egypten stod det till exempel klart att det fanns klimataktivister som inte gavs möjlighet att komma till mötet. Det här kan vara aktuellt i flera länder. Det är viktigt att alla röster från alla världens länder ges utrymme.