Miljöministrarnas krav till EU: Skapa nya regler för textilexport

Cirkulär ekonomi Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari ställer nu tillsammans med två miljöministerkollegor krav på EU att ta fram nya globala mål som stoppar export av textilavfall till utvecklingsländer.

Miljöministrarnas krav till EU: Skapa nya regler för textilexport
Magnus Heunicke, Romina Pourmokhtari och Christophe Béchu.

Miljöministrarna i Sverige, Frankrike och Danmark föreslår i en öppen debattartikel nya globala regler för export av textilavfall under Baselkonventionen. Miljöministrarna, Romina Pourmokhtari, Frankrikes Christophe Béchu och Danmarks Magnus Heunicke, konstaterar också att över 100 miljarder nyproducerade klädesplagg säljs varje år och att dessa volymer skapar stora miljömässiga utmaningar som kräver mycket energi, vatten och kemikalier samt bidrar till ökade utsläpp av mikroplast och växthusgaser.

Vidare skriver berättar miljöministrarna att EU:s export av använda textilier har tredubblats under de senaste 20 åren, med 1,7 miljoner ton exporterade under 2019 främst till Afrika och Asien, där korrekt avfallshantering ofta saknas.

Vill använda Baselkonventionen

De tre länderna har redan nationella strategier för att stärka textilsektorns hållbarhet och stöder EU-direktiv som adresserar företagens ansvar för hållbarhet och värdekedjegranskningar. Nu vill de att EU använder Baselkonventionen som redan reglerar global import och export av farligt avfall men för närvarande inte kräver förhandsgodkännande för export av textilavfall.

Sveriges, Frankrikes och Danmarks förslag inkluderar krav på förhandsgodkännande för import och export av textilavfall och förbud mot export av farligt textilavfall. Förslaget syftar enligt ministrarna till att skydda miljön och hälsan i utvecklingsländer utan att skada second hand-marknaden, samtidigt som det visar EU:s ledarskap och ansvar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.