Cirkulär ekonomi i fokus på Eurovision i Malmö: ” Ska köpa så lite nytt som möjligt”

cirkulär ekonomi När Eurovision kommer till Malmö blir det cirkulär ekonomi för hela slanten. Med fokus på att köpa och bygga så lite nytt som möjligt hoppas arrangörerna kunna sprida ett hållbart budskap för framtida festivaler.
– Det blir glitter, men hållbart glitter, säger Veronika Hoffmann, hållbarhetssamordnare för Malmös värdskap.

Cirkulär ekonomi i fokus på Eurovision i Malmö: ” Ska köpa så lite nytt som möjligt”
Foto: Adobe Stock/Pressbild.

Det har gått elva år sedan Malmö var värdskap för Eurovision Song Contest, då Loreen året innan tog hem vinsten med låten Euphoria. Om mindre än tre månader är det dags igen, med norrmännen Marcus och Martinus som tävlar för Sverige på plats i Malmö.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

För Malmö stad var hållbarhet ett viktigt område redan 2013. Nu gäller det att prestera ännu bättre. Det säger Veronika Hoffman som är hållbarhetssamordnare för Malmös värdskap.

– Det är självklart att vi nu, när vi är värdstad igen, vill prestera minst lika bra som då. Vi har ett stort fokus på att arbeta systematiskt med Agenda 2030 och kommer att hålla fanan högt och gå i bräschen för hållbar utveckling, säger hon.

Den publika delen av Eurovision har nyligen blivit certifierad som ett hållbart evenemang, en tredjepartscertifiering som Greentime står bakom. För att bli godkänd har Malmö stad redovisat sitt arbete med hållbarhet inför Eurovision Song Contest utifrån 148 olika aspekter inom tre områden: organisation, social och ekologisk hållbarhet.

Veronika Hoffman berättar att ett centralt område är cirkulär ekonomi, där fokus kommer ligga på att bygga och köpa så lite nytt som möjligt.

– Vi har målsättningen att vi ska köpa så lite nytt som möjligt. Det gör vi genom att för det första ta vara på den infrastruktur vi har, för att inte behöva bygga något nytt. Sedan försöker vi välja så mycket återbrukat som möjligt i vår gestaltning av staden, det vill säga all utsmyckning. Det blir glitter, men hållbart glitter, säger Veronika Hoffmann.

Fakta

Så ska Eurovision i Malmö bli hållbart

  • 70 procent av föremålen som är del av Malmö stads gestaltning av evenemanget ska var inlånade, hyrda, second hand, delandetjänster, återanvända eller dylikt. (Så kallad “city dressing” – vepor och skyltar som marknadsför Eurovision Song Contest – är exkluderat från detta.) 
  • 90 procent av alla dekorationer, inklusive alla vepor och skyltar, ska återanvändas eller återbrukas efter att Eurovision Song Contest är slut. 
  • 100 procent av måltiderna som serveras av Malmö stad kommer att vara vegetariska med ett lågt ekologiskt fotavtryck. 
  • 50 procent av alla råvaror som köps in av Malmö stad för måltider under Eurovision Song Contest-värdskapet ska vara ekologiskt producerade. 
  • 100 procent av alla volontärer, bokade artister till scenerna och andra medarbetare som jobbar med Eurovision Song Contest kommer erbjudas gratis fossilfria transporter runt om i Malmögenom kollektivtrafik, lokala hyrcyklar eller eldrivna fordon. 
  • 20 eller fler aktörer inom hållbar design, textil och mode kommer att synas i Malmös öppna program under evenemanget.

Vidare uppger hon att Malmö valdes ut som värdstad med anledning av att de ligger långt fram vad gäller hållbar utveckling. Genom Eurovision menar hon att Malmö får en chans att sprida sitt hållbarhetsbudskap, samt att framtida Eurovison Song Contest kan ta efter. Detta säger hon att de bland annat gör genom att hålla nere på budgeten, som är på 30 miljoner kronor.

– Vi vill inspirera till att det inte behöver kosta så mycket pengar, vilket kan vara bra för mindre länder med mindre budget. Återbruk, och att inte bygga nytt, blir mycket billigare och mer klimatsmart. Man behöver inte alltid slå på stora trumman. Vi har som mål att Eurovision ska bli ett hållbart evenemang, och att de ska ta fram ett eget hållbarhetsmål till 2035, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.