Chefsrekryteraren: Så blir du hållbarhetschef

Karriär Behovet av hållbarhetskompetens hos företagen fortsätter öka. Anna Malmström, chefsrekryterare på Novare Executive Search, pekar ut önskvärda egenskaper, utmaningar och hur man gör karriär inom hållbarhet.

Chefsrekryteraren: Så blir du hållbarhetschef
Anna Malmström. Foto: Filip Erlind/Adobe Stock.

OAVSETT OM FÖRETAG behöver hållbarhetsredovisa eller inte, bör fokus på hållbarhetsarbete vara en självklarhet – särskilt om man vill attrahera kandidater eller locka till sig investeringar. Det säger chefsrekryteraren Anna Malmström på rekryteringsföretaget Novare Executive Search, som har särskilt fokus på hållbarhetschefer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Vi har rekryterat hållbarhetstjänster under många år, men det är först nyligen som behovet verkligen har blivit tydligt, säger hon till Miljö & Utveckling.

HON TROR ATT den nuvarande höga efterfrågan på hållbarhetskompetens är kopplad till den ökande tydligheten kring klimatförändringarna och det utbredda regelverket som växer fram på myndighets-, EU- och FN-nivå, som till exempel CSRD.

– Det har alltid funnits personer som är engagerade i miljöfrågor och social hållbarhet, men nu måste alla företag aktivt engagera sig och se över sin kompetens. Det gäller inte bara högre chefer utan hela organisationen, säger Anna Malmström.

MEN HUR MAN börjar arbeta med hållbarhet varierar ofta beroende på ens bakgrund. Anna Malmström menar att det inte finns några ”typiska kandidater”, men däremot ett antal vanliga utgångspunkter.

– Några kommer från kommunikation och är duktiga på att sprida sitt arbete. Andra har erfarenhet inom finans, compliance eller juridik och är vana vid att analysera stora datamängder. Ibland sker övergången från business-controller till hållbarhets-controller. Det finns även de med bakgrund som kemister och ingenjörer som väljer att börja fokusera på miljöfrågor, säger Anna Malmström.

Vidare menar Anna Malmström att hållbarhetschefer ofta har sin bakgrund inom något av dessa områden. Samtidigt är de affärsnära, strategiska och arbetar för att integrera hållbarhetstänket i hela företaget. Det finns också specifika egenskaper som arbetsgivare letar efter.

– Hållbarhetschefens uppdrag kan summeras som att integrera sig i företaget, utvärdera befintligt arbete och driva förbättring. Därför anser jag att det handlar om en roll inom förändringsledning. Det kräver förmågan att motivera och engagera människor, mod, uthållighet och innovativt tänkande. För att lyckas måste man övertyga hela ledningen och vd:n om nödvändigheten av förändring samt beskriva konkret hur man tänker genomföra den.

SAMTIDIGT KONSTATERAR Anna Malmström att förändringsledning ofta är väldigt svårt – och kräver flexibilitet.

– Att gå in och säga: ”Det här måste göras och vara klart i Q4 när rapporten publiceras” är inte effektivt. På det sättet kommer du inte att övertyga någon. Det krävs att man involverar hela organisationen och skapar engagemang för den resa de är på väg att göra, säger hon.

Och det finns enligt Anna Malmström fler utmaningar för den som tar på sig rollen som hållbarhetschef.

– Rollen som hållbarhetschef är komplex, och en av de främsta utmaningarna är att dessa individer ofta upplever en känsla av ensamhet i sitt arbete. De förväntas hantera en bred palett av uppgifter, inklusive rapportering, förändringsledning och strategi, samtidigt som de möter begränsade resurser.

EN ANNAN UTMANING, berättar hon, handlar om hållbarhetsrollen och dess status. Till exempel säger hon att det är viktigt att redan från början reda ut frågor som om rollen som hållbarhetschef är en separat roll eller en integrerad självklarhet. På samma sätt som man tidigare tillsatte digitaliseringschefer, ser man nu att alla är involverade i det digitala arbetet. Många tror att hållbarhet kommer att integreras på liknande sätt, då är det inte lika tydligt att hållbarhetschefen behövs, avslutar Anna Malmström.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.